Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαλυπτήρια για τους υποψήφιους μνηστήρες - Λήγει σήμερα η προθεσμία για τον διαγωνισμό

Το Κέντρο Ελέγχου της ΔΕΔΔΗΕ / Πηγή: Intime
Το Κέντρο Ελέγχου της ΔΕΔΔΗΕ / Πηγή: Intime

Το ενδιαφέρον επενδυτικών funds που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υποδομών να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την απόκτηση μεριδίου 49% στον ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνουν τις εταιρείες Ardian, Macquarie και First Sentier, με την προθεσμία υποβολής προτάσεων να λήγει, σήμερα Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Δεδομένης της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αποτιμάται περί τα 5 δισ. ευρώ, το προς πώληση ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει στα 2,45 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στην ανταπόκριση από Αθήνα.

Ως πιθανοί πλειοδότες εμφανίζονται επίσης ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος είναι μέτοχος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μαζί με το καναδικό fund PSP, αν και υπογραμμίζεται ότι δεν θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Οι First Sentier και Macquarie αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ οι PSP, Copelouzos και Ardian δεν απάντησαν στα αιτήματά του για κάποιο σχόλιο.

Μάλλον απίθανη θεωρείται η συμμετοχή μεγάλων εγχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υποδομών, όπως η ΓΕΚ Τέρνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως τονίζουν, το γεγονός ότι δημοπρατείται μειοψηφικό ποσοστό, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΔΕΗ, διαθέτει δίκτυο μήκους 242.000 χιλιομέτρων, εξυπηρετώντας 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ΔΕΗ αρνήθηκε επίσης να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ ως το 2023 για την αναβάθμιση του δικτύου του, το οποίο επλήγη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το δίκτυο αποτελείται κυρίως από εναέρια καλώδια, ευαίσθητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση ξεπερασμένων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας από άλλους, έξυπνους.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου επανήλθε στο προσκήνιο αυτήν την εβδομάδα μετά τη βαριά χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα, συμπληρώνει το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα καταλήγει επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το σχέδιο για την κατασκευή υπόγειων καλωδίων σε περιοχές όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους ασφαλείας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ