Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Εκτοξεύθηκαν οι εξαγωγές, αλλά βούτηξε η κατανάλωση το A’ τρίμηνο 2023

Πηγή: PIxabay

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Ειδικότερα, ανήλθαν σε περίπου 5,68 ΤWh, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση (+120,05%) συγκριτικά με την αντίστοιχη ποσότητα του α’ τριμήνου 2022 (2,58 TWh), ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο (31,32%) της συνολικά διακινηθείσας ποσότητας.

Μειωμένη, ωστόσο, σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τον Tερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία τριάδα) να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας στο συγκεκριμένο διάστημα, ακολουθούμενος από την Νέα Μεσημβρία (σημείο εισόδου αγωγού TAP), ενώ στην τρίτη θέση των συνολικών εισαγωγών στο ΕΣΜΦΑ υποχώρησε το Σιδηρόκαστρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε σημαντικά κατά 33,92%, αγγίζοντας τις 12,39 Τεραβατώρες (TWh), από 18,74 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Oι εξαγωγές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε περίπου 5,68 ΤWh, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση (+120,05%) συγκριτικά με την αντίστοιχη ποσότητα του α’ τριμήνου 2022 (2,58 TWh), ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο (31,32%) της συνολικά διακινηθείσας ποσότητας.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Σε πτωτική πορεία οι τιμές καθώς βελτιώνεται ο καιρός στην Ευρώπη

Η Ρεβυθούσα και το LNG κυριαρχεί στην ελληνική αγορά

Αναφορικά με τις εισαχθείσες στη χώρα ποσότητες φυσικού αερίου, ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) κάλυψε πάνω από το ένα δεύτερο (54,96%) των συνολικών εισαγωγών.

Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 9,51 TWh LNG από 13 δεξαμενόπλοια προερχόμενα από 5 διαφορετικές χώρες. Πάνω από 40% των εν λόγω ποσοτήτων LNG (41,82%) προήλθαν από τις ΗΠΑ, που άγγιξαν τις 3,98 TWh, έναντι 4,11 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο (2,51 TWh), ενώ ακολούθησαν η Αλγερία (1,46 TWh), η Ρωσία (1,05 TWh) και η Ισπανία (0,51 TWh).

Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο που μεταφέρεται από το αγωγό TAP, κάλυψε το 21,60% των εισαγωγών (3,90 TWh). Ακολούθησε το Σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου (3,39 ΤWh), που ανήλθε σε ποσοστό μόλις 18,78% επί των συνολικών εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 56,71% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς και οι Κήποι Έβρου (Ελληνοτουρκικά σύνορα) που κάλυψαν το 6,60% των εισαγωγών (0,50 TWh).

Αυξήθηκε η κατανάλωση αερίου από τη βιομηχανία

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 56,09% της εγχώριας ζήτησης με 6,95 TWh σε σύνολο 12,39 TWh που καταναλώθηκαν.

►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Μειώθηκαν στο μισό οι θέσεις short μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Μικρή αύξηση κατά 1,93%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, καταγράφηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, που ανήλθε σε 0,74 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5,97% της εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο των 4,70 ΤWh, καλύπτοντας το 37,94% της συνολικής ζήτησης.

Οπως τονίζει ο ΔΕΣΦΑ, οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ