Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα

ΑΔΜΗΕ
Πηγή: Eurokinissi

Σε ετοιμότητα να παρέμβει για να προστατευτεί το ηλεκτρικό σύστημα βρίσκονται ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και τις ημέρες των αργιών και ειδικά την ημέρα του Πάσχα.

Φέτος για πρώτη φορά λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ, η ευστάθεια του συστήματος κινδυνεύει, καθώς, η δυνατότητα των ΑΠΕ εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και όταν δεν υπάρχει αρκετός άνεμος ή ηλιοφάνεια η παραγωγή ενέργειας μειώνεται απότομα.

Μείωση των φορτίων ΑΠΕ ζήτησε η ΡΑΕ

Τον κίνδυνο, όπως και την ανάγκη να παρέμβουν οι Διαχειριστές είχε επισημάνει πρόσφατα η ΡΑΕ υποδεικνύοντας, ότι θα πρέπει να περικοπούν τα φορτία από τις ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από αυτές.

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή και έχει υποδείξει την ανάγκη για συνεργασία των Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, να προετοιμαστούν και να προσδιοριστούν οι κρίσιμες ώρες για μείωση της ζήτησης, να εξετασθεί τι παραγωγή ΑΠΕ μπορεί να περικοπεί,  ώστε να μη  διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Συναγερμός ΑΔΜΗΕ για κίνδυνο μπλακ άουτ το Πάσχα - Συνεδριάζει η ΡΑΕ

Ο συντονισμός του ΑΔΜΗΕ με το ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται ώστε να γίνει από το ΔΕΔΔΗΕ η περικοπή των ΑΠΕ όταν το αποφασίσει ο ΑΔΜΗΕ με κρίσιμες  ημέρες την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Περιορισμός των εισαγωγών 

Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο αυτό είχε σημειώσει  ότι θα περιοριστεί η δυναμικότητα εισαγωγών στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας  τις επίμαχες ημέρες από το Μεγάλο Σάββατο ως τη Δευτέρα του Πάσχα προκειμένου να προστατευτεί το σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί από τις 15/4 ως τις 17/4 στις ώρες από τις δέκα το πρωί ως τις πέντε το απόγευμα.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Τα μέτρα για την αποφυγή μπλακ άουτ λόγω μεγάλης παραγωγής από ΑΠΕ

Το ίδιο εφαρμόστηκε ήδη στις 14/4, τη στιγμή που το δίκτυο είναι αντιμέτωπο με χαμηλή ζήτηση και υψηλή παραγωγή ΑΠΕ, γεγονός που οδηγεί σε κινδύνους.

Αντίστοιχη κατάσταση τον Μάρτιο

Το ελληνικό σύστημα αντιμετώπισε ήδη στις 26 Μαρτίου μια αντίστοιχη κατάσταση, καθώς εκείνη την ημέρα για μια ώρα η πραγματική ζήτηση υποχώρησε μόλις στις 500 μεγαβατώρες. Προκειμένου να προστατευτεί το δίκτυο και να μην αυξηθεί υπερβολικά η τάση, ο διαχειριστής προχώρησε σε εκτεκταμένες περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ, πράγμα που μπορεί να επαναληφθεί και την Κυριακή του Πάσχα αναλόγως και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης,  «η λειτουργία μας κινείται στα όρια», περιγράφοντας τις περιόδους που συνδυάζονται τα χαμηλά φορτία με τις υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ, προσθέτοντας καθώς το πρόβλημα θα οξύνεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, «το Πάσχα θα είναι μεγάλη δοκιμασία».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ