Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις επενδύσεις για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα περιμένει η βιομηχανία

Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας / Πηγή: INTIME NEWS

Τη στρατηγική σημασία για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα της τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα τόνισε χθες σε σχετική εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Oπως είπε, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας και σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, αναφέρθηκε σε 4 συγκεκριμένα οφέλη από την ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη χώρα μας: Aυτά είναι η συμβολή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η προστασία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Σημαντικά έργα σε ΗΠΑ και Β. Ευρώπη

Οπως είπε ήδη στις ΗΠΑ και τη Β. Ευρώπη αναπτύσσονται δεκάδες έργα με σημαντική κρατική υποστήριξη, ενώ πρόσθεσε ότι και στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς έχουμε ήδη θεσμικό πλαίσιο και την πρώτη εγκεκριμένη αίτηση για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

►Διαβάστε και: Ναυτιλία: Απαιτούνται επειγόντως εναλλακτικά καύσιμα - Ερχονται δικαιώματα ρύπων

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία, καθώς σε λίγα χρόνια θα εξαρτάται από αυτή η βιωσιμότητά της λόγω του αυξανόμενου κόστους των βιομηχανικών εκπομπών.

Τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια όσο και ηλεκτροπαραγωγή, αποτελούν συνομιλητές της ΕΔΕΥΕΠ, στην οποία και εκφράζουν την ανάγκη να βρεθούν κατάλληλοι χώροι.

Το μοναδικό επενδυτικό σχέδιο

Σήμερα η αποθήκη άνθρακα της Energean είναι το μοναδικό επενδυτικό σχέδιο που προετοιμάζεται, χωρίς να έχει ληφθεί επενδυτική απόφαση. Η εν λόγω αποθήκη έχει δυνατότητα αποθήκευσης 60 εκατ. τόνων άνθρακα, αξίας 6 δισ. ευρώ.

Το έργο του Πρίνου αφορά σε πρώτη φάση αποθήκευση 0,5-1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι η Energean από κοινού με τον ΔΕΣΦΑ έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή του έργου στα πρότζεκτς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και στο Ταμείο Καινοτομίας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τεχνικές μελέτες από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Halliburton και η Wood plc έχουν ολοκληρώσει τις πρώτες τεχνικές μελέτες.

Σε τελικό στάδιο η επένδυση στον Πρίνο μπορεί να φθάσει σε 1 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορεί να πάρει είναι 100 εκατ. ευρώ.

►Διαβάστε και: ΡΑΕ: Με 5 εργαλεία στη μάχη για καλύτερο έλεγχο της αγοράς ρεύματος και φυσικού αερίου

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ