Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή μετάβαση: «Κλειδί» η συνεργασία Κομισιόν-βιομηχανίας – Πότε μπαίνει φόρος στον άνθρακα

O Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βιομηχανίας για τον καλύτερο σχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης και την τιμολόγηση του άνθρακα ανέδειξε ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς.

Μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να δουλεύει από κοινού με τη βιομηχανία για να είναι παρούσα στις εξελίξεις. «Η νέα ενέργεια είναι πράσινη, το μέλλον είναι πράσινο, δεν υπάρχει σύγκρουση με τη βιομηχανική ανάπτυξη, χρειαζόμαστε να υλοποιήσουμε επιτυχώς την πράσινη συμφωνία» ανέφερε ο κ. Θωμάς.

Συντονίζοντας τη συζήτηση ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, έθεσε στον κ. Θωμά το ζήτημα της επιβολής του παγκόσμιου φόρου εκπομπών άνθρακα, το οποίο όπως είπε προκαλεί αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, με αρκετές χώρες να υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει δυσκολία στις εισαγωγές και τεράστια γραφειοκρατία. «Δεν μπορούμε να τον ξεφορτωθούμε, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μπει σε ισχύ το 2026, αλλά να προηγηθεί συνεργασία με τις βιομηχανίες» επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι μετά το 2026 θα καταστεί εφικτή η σταδιακή κατάργηση κάποιων διαδικασιών, που θα μειώσουν το διοικητικό βάρος σε κάποιες χώρες όπως η Ουκρανία.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ

Ο κ. Θωμάς σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να μετρήσουμε το διοξείδιο που υπάρχει στα προϊόντα, π.χ. σε έναν τόνο αλουμίνιο που φθάνει στα σύνορα μας. Γνωστοποίησε ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβούλευση για τον τρόπο μέτρησης και κάλεσε την ευρωπαϊκή βιομηχανία να συνεργαστεί, προκειμένου να γνωρίζει τα μέλη της Επιτροπής αν οι μετρήσεις τους είναι ακριβείς. Αναφέρθηκε τέλος στην επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά και στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Κίνα, με τις ΗΠΑ να θέλουν να την αποκλείσουν, σε αντίθεση με την Ευρώπη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ