Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Μητρόπουλος (Φυσικό Αέριο): 300 εκατ. τα φέσια στην αγορά από τον «ενεργειακό τουρισμό»

Πηγή: Eurokinissi

Κέρδη μετά από φόρους στα 32,6 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2022 η εταιρεία Φυσικό Αέριο, καταγράφοντας άνοδο από πέρσι της τάξης του 130%. Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας σε παρουσίαση χθες, κ. Γιάννης Μητρόπουλος, η επιτυχημένη πορεία οφείλεται τόσο στις τιμές, που ήταν σταθερά στις χαμηλότερες της αγοράς όσο και στις καινοτόμες υπηρεσίες που δίνουν προτεραιότητα στον πελάτη.

Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα μερίδιά της και να ενισχύσει το πελατολόγιό της αλλά και να πετύχει σημαντική διείσδυση στη Βόρειο Ελλάδα.

Σημείωσε, ότι εκτιμά πως από τα κέρδη του 2022, το κράτος θα πάρει πίσω ως υπερέσοδα το 1/3, δηλαδή μετά την αφαίρεση των υπερκερδών θα διαμορφωθούν λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την ανοδική πορεία του τζίρου, του όγκου και του πελατολογίου της εταιρείας.

Αντίστοιχο επίτευγμα σημείωσε και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σημείωσε αύξηση 10% στο μερίδιό της το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στους εναλλακτικούς προμηθευτές (εκτός εταιρειών παραγωγής) με μερίδιο 3,50% στη μέση και χαμηλή τάση.

Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «κλείνοντας την περίοδο θέρμανσης και με τη στήριξη του μετόχου μας, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το φυσικό αέριο παρέμεινε η πλέον ανταγωνιστική επιλογή για θέρμανση και επαγγελματική χρήση με διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης. Στο Φυσικό Αέριο δουλεύουμε καθημερινά, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, σε καινοτόμες υπηρεσίες για τους πελάτες, με συνέπεια στην τιμολογιακή μας πολιτική και εκείνοι μας ανταμείβουν με το να παραμένουμε η πρώτη τους επιλογή. Το Φυσικό Αέριο μετασχηματίζεται σε μία εταιρεία υπηρεσιών καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας».

Εξοικονόμησαν χρήματα όσοι είχαν φέτος φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο ήταν τελικά οικονομικότερο από το πετρέλαιο το χειμώνα που πέρασε τόνισε ο κ. Ιωάννης Μητρόπουλος.

Η μέση πολυκατοικία ανέφερε χαρακτηριστικά που άλλαξε την εγκατάστασή της σε φυσικό αέριο, ξοδεύοντας 3-5.000 ευρώ, μέσα σε 10 χρόνια έχει εξοικονομήσει 18.000 ευρώ. Στην τελευταία περίοδο θέρμανσης, σημείωσε, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, υπήρχαν εκτιμήσεις ότι το αέριο θα ήταν πολύ ακριβό και, κάποιες λίγες πολυκατοικίες επέστρεψαν στο πετρέλαιο "και αυτοί τραβάνε το μαλλιά τους τώρα", σημείωσε. Αυτό που έγινε όμως ήταν false alarm, είπε, γιατί ακόμη και αυτή τη χρονιά, όσοι έμειναν στο φυσικό αέριο εξοικονόμησαν χρήματα. Ακόμη όμως και αν συνέβαινε αυτό, σημείωσε, μια επένδυση δεν την αξιολογείς από μια χρονιά.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Πτώση της τιμής στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα - Χαμηλό 21 μηνών

Τόνισε, ότι "οι τιμές του φυσικού αερίου που σήμερα αποκλιμακώνονται, πέφτουν όλο και χαμηλότερα, και στην αγορά υπάρχει πάρα πολύ φυσικό αέριο και δεν υπάρχει πια κίνδυνος γιατί έχουν ισορροπήσει οι αγορές".

Όπως είπε τονίζοντας τη δυναμική του φυσικού αερίου ως προϊόντος, το φυσικό αέριο αναδείχθηκε και φέτος ως η πλέον ανταγωνιστική και ασφαλής επιλογή για τη θέρμανση καθώς και για την κάλυψη άλλων ενεργειακών αναγκών.

Ιδιαίτερα οι καταναλωτές αερίου από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας απόλαυσαν τη φετινή περίοδο θέρμανσης με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς εξασφαλίζοντας διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης.

Οι προκλήσεις

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση, επιτυγχάνοντας οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα, σημείωσε ότι πλέον τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται κατά 50% από τη ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το 70% των πελατών είναι συνεπείς.

►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Συνθήκες πανικού στην αγορά - Βουτιά 7% των τιμών πριν ανακάμψουν

Τα ληξιπρόθεσμα του ενεργειακού «τουρισμού»

Αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα, σημείωσε, ότι το 50% των ληξιπρόθεσμων της εταιρείας προέρχεται από αυτούς που αφήνουν χρέη και αλλάζουν πάροχο, δηλαδή τον ενεργειακό «τουρισμό».

Υπολογίζει μάλιστα, ότι τα ληξιπρόθεσμα του ενεργειακού τουρισμού στο σύνολο της αγοράς ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ