Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

GREGY: Τι καθορίζει την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Αττικής

GREGY

Σε μια κρίσιμη περίοδο που θα καθορίσει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί μπαίνει το έργο GREGY. Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται η απόφαση της  DG Energy, για το αν το έργο θα ενταχθεί στην short list των PCI/PMI και άρα θα επιχορηγηθεί με ευρωπαϊκά χρήματα.

Ταυτόχρονα προχωρούν οι τεχνικές και χρηματοοικονομικές μελέτες του έργου που θα προσδιορίσουν τα κόστη αλλά και το σύνολο των έργων που απαιτούνται.

►Διαβάστε επίσης: Motor Oil: Απέκτησε το 75% της ΟΥΝΑΓΚΙ - Στόχος η επέκταση στις ΑΠΕ

Ισχυροί εταίροι δυναμική χρηματοδότηση

Η είσοδος του ΑΔΜΗΕ, με 33,3% στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica Group, όπως και του Αιγύπτιου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EETC), ο οποίος επίσης πρόκειται να εισέλθει στην εταιρεία, με αντίστοιχο ποσοστό, αποτελούν μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και μια εγγύηση αποδόσεων για τους δύο Διαχειριστές. Ταυτόχρονα όμως θα συμβάλουν  με την εξειδίκευση, την εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και χρηματο-οικονομική τεχνογνωσία τους για την ταχύτερη εκπόνηση των μελετών, την υλοποίηση του mega- project και την επιτυχέστερη διαχείριση του.

Εφόσον εξασφαλιστεί η ένταξη στη λίστα των PCI/PMI και ολοκληρωθούν οι μελέτες, επόμενο στάδιο στο 2024, είναι η λήψη της επενδυτικής απόφασης και ο καθορισμός όσων θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου των  3,5 δισ ευρώ.

Η ένταξη στη λίστα των PCI/PMI,  θα προικοδοτήσει το έργο με σημαντική επιδότηση και δυνατότητα δανειοδότησης από τις ξένες τράπεζες, ενώ οι ισχυροί εταίροι, ΑΔΜΗΕ και EETC, θα εισφέρουν σημαντικά ίδια κεφάλαια.

►Διαβάστε επίσης: Mytilineos: Γιατί στοχεύει στην είσοδο στο Facility Management μέσω της Unison

Τα πλεονεκτήματα του GREGY

Τα πέντε πλεονεκτήματα του GREGY στα οποία αναφέρονταν αναλυτικά το έγγραφο της DG Energy κατά την παρουσίαση όλων των προς ένταξη έργων στην λίστα των PCI/PMI πριν από μερικές εβδομάδες στις Βρυξέλλες είναι:

  • Ενοποιημένη αγορά: Θα ενισχύσει τη δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών της ΕΕ, απελευθερώνοντας χωρητικότητα στις υπάρχουσες διασυνδέσεις όπου απαιτούνται υψηλότερες ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με μελέτη προσομοίωσης της ELICA, η οποία εστιάζει στα ελληνικά σύνορα με Ιταλία και Βουλγαρία, το έργο μπορεί να αυξήσει τη καθαρή μεταφορά ενέργειας μεταξύ 503 και 730 MW/h για την περίοδο 2028 – 2057. Στην πράξη, αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, μεγαλύτερη ρευστότητα της αγοράς και μειωμένη ανάγκη για εφεδρείες.
  • Ασφάλεια Εφοδιασμού: Σύμφωνα με τον ENTSO-E, το GREGY μπορεί να συμβάλει στην μείωση του capacity των απαιτούμενων αποθεμάτων, παρέχοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Διαβάστε επίσης: Τιμές ενέργειας: Καιρός, ΑΠΕ και φυσικό αέριο «τρέφουν» την πτώση - Τι δείχνει η ζήτηση

  • Βιωσιμότητα: Θα επιτρέψει τη μεταφορά πολύ μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως 3.000 MW/h από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και αντίστοιχα από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Υποστηρίζει τόσο τους στόχους των Fit-for-55 και REPowerEU, όσο και εκείνους της Αιγύπτου για κλιματικά ουδέτερο ενεργειακό σύστημα. Το ίδιο ισχύει για τους στόχους μείωσης των ρύπων. Σημειωτέον ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει 14,7 GW αιολικών και ηλιακών έργων έως το 2030 και αυξηση στο 54% -61% του ποσοστού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η δε, Αίγυπτος έχει θέσει ως στόχο τα 61 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά) έως το 2035. Ο όμιλος Κοπελούζου θα αναπτύξει αιολικά και ηλιακά πάρκα πρόσθετης ισχύος 9,5 GW στην Αίγυπτο.
  • Κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα: Κατά τον ENTSO-E το έργο θα αυξήσει την κοινωνική και οικονομική ευημερία (δείκτης Β1).
  • Εκπομπές CO2: Ο ENTSO-E εκτιμά ότι το GREGY θα μειώσει τις εκπομπές CO2 (δείκτης B2a) κατά μέσο όρο κατά 134 ktones το χρόνο στην περιοχή ENTSO-E και κατα 6.836 ktones ετησίως στην Αίγυπτο.

Επίσης, θα συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας και της ΕΕ από το φυσικό αέριο. Η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, που μπορεί να αντικαταστήσει το GREGY, ανέρχεται σε 4,5 bcm.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ