Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερχεται ο πρώτος διαγωνισμός για έργα αποθήκευσης ενέργειας - Οι όροι

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που ανοίγει το δρόμο για τον πρώτο διαγωνισμό λειτουργικής και επενδυτικής ενίσχυσης των πρώτων 400 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Μέσα στον Ιούνιο η ΡΑΑΕΕΥ θα προκηρύξει το διαγωνισμό και μέσα στον Ιούλιο θα υποβληθούν οι προσφορές των υποψήφιων επενδυτών. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά 400 MW ενώ φέτος θα ακολουθήσουν ακόμη 2 διαγωνισμοί από 300 MW στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΥΑ, μετά τον πρώτο «καλοκαιρινό» διαγωνισμό, θα ακολουθήσει ο δεύτερος για υλοποίηση αυτόνομων μπαταριών ισχύος 300 MW έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η δημοπρατούμενη ισχύς των δύο πρώτων διαγωνισμών κατανέμεται στο σύνολο του Διασυνδεμένου Συστήματος, πλην Κρήτης.

Ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός, πάλι για 300 MW, που θα λάβει χώρα έως το τέλος του έτους, έχει γεωγραφικό περιορισμό, καθώς αφορά ειδικά τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη (η διατύπωση στο αρχικό κείμενο ήταν πιο περιοριστική, καθώς έκανε λόγο για τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης εντός των περιοχών αυτών).

Τα έργα αυτά θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί ώς το Δεκέμβριο του 2025.

►Διαβάστε και: Polygreen: Η στρατηγική συμφωνία με την Tadweer για ένα... Αμπου Ντάμπι χωρίς απορρίμματα

Οι όροι του διαγωνισμού

Το πάνω όριο για τις προσφορές είναι τα 115.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος, ενώ η επενδυτική ενίσχυση ανέρχεται σε 200.000 ευρώ/MW εγκατεστημένης ισχύος του σταθμού που θα χορηγηθεί κατά την φάση κατασκευής των projects (με απαραίτητο προαπαιτούμενο την κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης).

Η ετήσια λειτουργική ενίσχυση, δηλαδή ενίσχυση των εσόδων από την συμμετοχή τους στις αγορές ενέργειας, για διάστημα 10 ετών (μέσω υπογραφής σύμβασης επί διαφοράς- CfD με τον ΔΑΠΕΕΠ), θα προκύψει από τους διαγωνισμούς.

Η Περίοδος Ενίσχυσης ξεκινά από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της λειτουργικής ενίσχυσης.

Προβλέπεται επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να εισηγηθεί στη ΡΑΕΕΥ την επιβολή περιορισμών στη συνολική ισχύ των ενισχυόμενων σταθμών αποθήκευσης που θα εγκατασταθούν σε επιμέρους περιοχές του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με στόχο την επαρκή γεωγραφική διασπορά των έργων ή/και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών αποσυμφόρησης των δικτύων.

Δικαίωμα συμμετοχής

Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι δικαίωμα συμμετοχής στον πρώτο διαγωνισμό θα έχουν έργα με Άδεια Αποθήκευσης σε ισχύ από τη ΡΑΑΕΥ.

Σε κάθε διαγωνισμό εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων συμμετεχόντων που δεν αποτελούν συνδεδεμένα μεταξύ τους πρόσωπα. Εάν δεν τηρηθεί η απαίτηση αυτή, ο διαγωνισμός αναβάλλεται ενώ ειδικά για τον πρώτο διαγωνισμό αν ματαιωθεί για τον λόγο αυτό, η δημοπρατούμενη ισχύς μπορεί να μεταφερθεί στον δεύτερο διαγωνισμό.

►Διαβάστε και: Αν. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Πότε οι νέες εξαγορές ΑΠΕ - Οι κρίσιμες επενδύσεις

Τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής κάθε σταθμού, μέγιστο όριο ισχύος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα 25% της δημοπρατούμενης ισχύος σε κάθε διαγωνισμό, καθώς και μέγιστο όριο κατακύρωσης ανά συμμετέχοντα 100 MW -σωρευτικό για την πρώτη και την δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία.

Πώς θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός

Αναφορικά με τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού, σημειώνεται ότι διενεργείται με τύπο δημοπρασίας ενός σταδίου υποβολής προσφορών (single stage bidding).

Η προσφορά κάθε συμμετέχοντα στην Ανταγωνιστική Διαδικασία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα στοιχεία του, την Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής, τα στοιχεία της Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχεία για τις λοιπές άδειες και εγκρίσεις που έχει λάβει και ενδεχόμενη υποβολή αιτήματος στον ΑΔΜΗΕ για έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, τεχνική περιγραφή του έργου, την οικονομική προσφορά και όποια άλλα στοιχεία απαιτηθούν για την τήρηση των τεχνικών, λειτουργικών και λοιπών απαιτήσεων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

Η οικονομική προσφορά διατυπώνεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης ανά έτος (€/MW/έτος) και συνιστά το ετήσιο Έσοδο Αναφοράς του Σταθμού Αποθήκευσης, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ