Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΟΕ: SOS για την ξηρασία - Η μεγαλύτερη βουτιά από το 1990 στην υδροηλεκτρική ενέργεια

Οσο βρέχει μειώνεται το ενεργειακό κόστος, αφού αν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις η υδροηλεκτρική παραγωγή μπορεί να υποκαταστήσει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ και τις προοπτικές τους.

Διαβάστε επίσης: Ορ. Ομράν: Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να ξεπεράσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση

Ξηρασία και μείωση παραγωγής

Η ευρωπαϊκή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 15% (80 TWh) το 2022 σε 460 TWh, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004. Οι δακυμάνσεις στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι αποτέλεσμα των φυσικών διακυμάνσεων των βροχοπτώσεων, αλλά η πτώση του περασμένου έτους ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1990. Τέσσερις εποχές με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου οδήγησαν σε συνθήκες ξηρασίας και μείωσαν τα επίπεδα των ταμιευτήρων.

Η μειωμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε στη χρήση επιπλέον 13-14 bcm σε φυσικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. Αυτό επιδείνωσε τις ήδη υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μείωσης του φυσικού αερίου αγωγών στην Ευρώπη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Αύξηση αναμένεται φέτος

Το 2023, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% σε ετήσια βάση (16 TWh), με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας του πρώτου τριμήνου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 5% σε σύγκριση με το 2022, χάρη σε υψηλότερη παραγωγή από τις περιοχές της Ιβηρικής και των Βαλκανίων.

Ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή το 2023 αναμένεται να αυξηθεί στις 480 TWh, αυτό εξακολουθεί να είναι 9% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών (530 TWh) καθώς οι συνθήκες ξηρασίας σε βασικές αγορές συνεχίστηκαν τον περασμένο χειμώνα. Λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων η υδροηλεκτρική παραγωγή στο πρώτο  τρίμηνο μειώθηκε από πέρσι στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Mytilineos: Μπαίνει στην αγορά του Καναδά - Αποκτά πέντε φωτοβολταϊκά έργα

Πηγή: Eurokinissi

Συνάρτηση των άγνωστων βροχών

Στις Άλπεις, οι υψηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα και οι λιγότερες χιονοπτώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε λιώσιμο χιονιού κάτω του μέσου όρου για το υπόλοιπο του έτους.

Ωστόσο, τελικά η υδροηλεκτρική παραγωγή του 2023 θα εξαρτηθεί από το πόσες βροχοπτώσεις θα έχουμε στην Ευρώπη, από τον Απρίλιο  έως το Δεκέμβριο, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις    η παραγωγή της Ευρώπης θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 535 TWh και η άνοδος κατά 50 TWh θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόπιση περίπου 9-10 bcm φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ