Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: Στο τραπέζι η ενεργειακή θωράκιση για τον χειμώνα και η μεταρρύθμιση της αγοράς

Πηγή: Pixabay

Η ετοιμότητα της Ευρώπης για τον επόμενο χειμώνα, οι σχέσεις του μπλοκ με τη διεθνή αγορά ενέργειας και ο σχεδιασμός της αγοράς ρεύματος θα απασχολήσουν το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Ενέργειας Παντελή Κάπρου.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν μια γενική προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Οι επικείμενες αλλαγές

Η μεταρρύθμιση αποτελείται από μια πρόταση κανονισμού για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και μια πρόταση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας έναντι της χειραγώγησης της αγοράς στη χονδρική ενεργειακή αγορά της ΕΕ (REMIT).

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να καταστήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών, ιδίως με τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της μακροπρόθεσμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

►Διαβάστε και: Ρεύμα: Ο οδικός χάρτης για τους λογαριασμούς, τις επιδοτήσεις και τους μηχανισμούς των πλαφόν

Σχετικές προτάσεις είχε γνωστοποιήσει η Κομισιόν το Μάρτιο, οι οποίες κυρίως έδιναν κατευθύνσεις προς τα κράτη μέλη χωρίς να αποτελούν ριζικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση «εργαλείων» όπως τα PPAs και τα CfDs.

Δύο σημαντικοί κανονισμοί

Η γενική προσέγγιση θα χρησιμεύσει ως εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στα θέματα της ατζέντας, επίσης, περιλαμβάνεται η συζήτηση για τους εξής Κανονισμούς :

  • Τον κανονισμό για την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΕ) 2019/943 και (ΕΕ) 2019/942, καθώς και τις οδηγίες (ΕΕ) 2018/2001 και (ΕΕ) 2019/944 για τη βελτίωση σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης.
  • Τον Κανονισμό για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 και (ΕΕ) 2019/942 για τη βελτίωση της προστασίας της Ένωσης από τη χειραγώγηση στη χονδρική αγορά ενέργειας

Σχετικά με την ετοιμότητα της Ευρώπης για τον επόμενο χειμώνα θα δοθούν πληροφορίες από την Κομισιόν, ενώ θα συζητηθεί και το πρόγραμμα εργασιών της επόμενης Προεδρίας, με πληροφορίες που θα παρουσιάσει η ισπανική αποστολή.

►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Το Σαουδαραβικό «γλειφιτζούρι» ζωντανεύει τον εφιάλτη των 100 δολαρίων ανά βαρέλι - Το μαρτύριο της σταγόνας

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ