Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Helleniq Energy: Ρεύμα από φωτοβολταϊκά για το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης

Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

Επένδυση μεγάλης κλίμακας για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συνδέεται απευθείας και θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης εξετάζει ο όμιλος της Helleniq Energy αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Πρόκειται όπως είπε για ένα project που θα ωριμάσει ως το τέλος του χρόνου και θα συνδυάζεται με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας οι οποίες περιλαμβάνουν διαφορετικές επιλογές (μπαταρίες, υδρογόνο), καθώς και την δυνατότητα παραγωγής αμμωνίας.

►Διαβάστε επίσης: Σιάμισιης (Helleniq Energy): Δεν θα επαναληφθεί η κερδοφορία του 2022 - Επενδύσεις σε ΑΠΕ

Η νέα μονάδα ΑΠΕ στη Θεσσαλονίκη είναι μία από τη σειρά επενδύσεων που υλοποιεί η σχεδιάζει ο όμιλος στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ακόμη:

  •  Η επένδυση που ανήγγειλε χθες ο κ. Σιάμισιης σε πάρκα υπό κατασκευή εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως εξήγησε, ο όμιλος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε υπό ανάπτυξη έργα και όχι τόσο στην εξαγορά μονάδων παραγωγής σε λειτουργία.
  • Η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελευσίνα για την οποία θα ληφθεί απόφαση ως το τέλος του χρόνου.
  • Μονάδες αποθήκευσης οι οποίες στο εξής θα είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα των μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας προκειμένου να αποφεύγουν τις περικοπές που επιβάλλει ο διαχειριστής σε περιόδους αυξημένης παραγωγής είτε από τον ήλιο είτε από τον άνεμο. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης ο όμιλος θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας η προκήρυξη του οποίου επίκειται τις προσεχείς ημέρες. Συνολικά ο όμιλος αποσκοπεί σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβατ το 2030, εντός και εκτός Ελλάδος με σημαντική ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο όπου εξαγοράστηκαν πρόσφατα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 15 MW. Στόχος είναι ο και δεκαπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στην τοπική αγορά στα 150 μεγαβάτ, που θα υποστηρίξει και την συμμετοχή της Helleniq Energy στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ακόμη ότι:

  •  Δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Θεσσαλονίκη. Από την υλοποίηση της μονάδας εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και η πρόοδος του project για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη.
  • Σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητος για την κάλυψη των αναγκών του διυλιστηρίου Ελευσίνας τάξης μεγέθους ισχύος 50 μεγαβάτ. Στόχος είναι η αποφυγή των προβλημάτων που προκάλεσαν τα προηγούμενα χρόνια οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση του διυλιστηρίου που οφείλονταν σε έντονη κακοκαιρία η πυρκαγιές.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ