Νέα
  • ΓΔ: 851.2 -1.82%
  • Τζίρος: 109,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν - Κλείνει το antitrust case της ΔΕΗ

ΔΕΗ
ΔΕΗ / Πηγή: Intime

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να λήξει μια σημαντική ενεργειακή εκκρεμότητα, η επίλυση του antitrust case, για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η ενδιάμεση έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, σχετικά με την πρόοδο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων.

Το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ ως «θεραπεία» για την περίφημη υπόθεση του antitrust case που εκκρεμεί από το 2007 για τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιγνίτη και αλλάζει τα δεδομένα για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, χωρίς ωστόσο να προκαλείται ζημιά στη ΔΕΗ, όπως συνέβη με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η διαβούλευση της Κομισιόν με την αγορά - το market test για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυσή του, και τους επόμενους μήνες η υπόθεση θα κλείσει.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τους λιγνίτες της ΔΕΗ προβλέπει «πακέτα» ρεύματος, δηλαδή μικρές ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής που θα διατίθενται από την επιχείρηση τμηματικά και για μια τριετία, μέσω διμερών συμβολαίων σε ιδιώτες προμηθευτές.

Με δεδομένο ότι η παραγωγή λιγνίτη θα βαίνει φθίνουσα λόγω των αποσύρσεων λιγνιτικών μονάδων, αναμένεται φέτος θα δοθούν περί τις 2,9 με 3TWh, ενώ το 2022 και το 2023 η ποσότητα θα κυμανθεί μεταξύ αναμένεται να πέσουν αισθητά κάτω από τις 3TWh. Ως προς την τιμή διάθεσης των ποσοτήτων της ενέργειας, αν και η επίπτωση για τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ αναμένεται να είναι αμελητέα, τα διμερή συμβόλαια εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί θετικά η αγορά.

Τι λέει η έκθεση για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σχετικά με την πρόοδο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΕΛΠΕ και Αποθήκες Νοτίου Καβάλας η έκθεση αποτυπώνει την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί.

Ειδικότερα, σημειώνεται:

ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τα αναπτυξιακά σχέδια για την πενταετία 2021-2025 για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ) τον Δεκέμβριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, παρέχοντας περαιτέρω σαφήνεια όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών συστημάτων διανομής.

Υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου Νότια Καβάλα: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα παρέχει σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ελληνικό: Συνεχίστηκε η πρόοδος στις εκκρεμότητες για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής συνεχίστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες. Μετά την επιλογή του προσωρινού προτιμώμενου πλειοδότη για την απόκτηση της άδειας καζίνο στις 13 Οκτωβρίου 2020, πλέον αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιπλέον, η κατανομή των δικαιωμάτων επιφανείας της έκτασης του Ελληνικού που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί με σύμβαση έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Η επικύρωσή του από το Κοινοβούλιο αναμένεται τον Μάρτιο του 2021. «Ωστόσο», όπως σημειώνει η Κομισιόν, «εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με ορισμένες νομικές υποθέσεις. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται τους επόμενους μήνες», εκτιμούν οι συντάκτες της ενδιάμεσης έκθεσης.

Μαρίνα Αλίμου: Η συναλλαγή αντιμετώπισε σημαντικά τεχνικά ζητήματα, τα οποία επιλύθηκαν επιτυχώς και η παραχώρηση έκλεισε οικονομικά στις 31 Δεκεμβρίου.

Εγνατία Οδός: Τους τελευταίους δύο μήνες σημειώθηκε πρόοδος προς την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής. Μόνο ένας επενδυτής υπέβαλε δεσμευτική προσφορά εντός της προθεσμίας της 11ης Δεκεμβρίου, ενώ δύο από τους τελικούς υποψήφιους προχώρησαν σε νομικές ενέργειες για παράταση της προθεσμίας υποβολής. Το αρμόδιο Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση των δύο διεκδικητών ήταν έγκυρη και ότι έπρεπε να χορηγηθεί παράταση. Μετά την απόφαση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε στις 26 Ιανουαρίου να ορίσει την 1η Απριλίου 2021 ως τη νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμείς ενέργειες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σε ένα δεύτερο «πακέτο» διοδίων, τα οποία και τέθηκαν σε λειτουργία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έκθεση, σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με τις απαιτούμενες εργασίες για την αδειοδότηση των υπόλοιπων 14 σηράγγων.

Περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας: Η αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών και η ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Περιφερειακό λιμάνι Ηγουμενίτσας: Η αξιολόγηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών και η ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ