Νέα
 • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
 • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΔΕΣΦΑ: Η αυξημένη ζήτηση φέρνει πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. - Τα έργα

Maria Rita Galli, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ

Επενδύσεις 1,2 δισ. προγραμματίζει ο ΔΕΣΦΑ για την ανάπτυξη του δικτύου του προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε σχετική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ έκανε ειδική αναφορά στο μεγάλο ενδιαφέρον για το σημείο εισόδου Αμφιτρίτη του ΔΕΣΦΑ, που αφορά το νέο FSRU Αλεξανδρούπολης που θα τεθεί σε λειτουργία το 2024. Η δημοπρασία έκλεισε με προσαύξηση (premium) 684% εξασφαλίζοντας παραπάνω έσοδα, τα οποία πρόκειται να κατευθυνθούν για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον για τη δέσμευση δυναμικότητας υπό όρους που προσφέρθηκε στο σημείο εισόδου Αμφιτρίτης για ένα έτος, κυρίως λόγω της ευελιξίας που προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν δυναμικότητας.

Αύξηση ροών φυσικού αερίου

Η Μελέτη Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ δείχνει ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του ΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εξάγονται σε γειτονικές αγορές, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Οι ροές αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε σταθερή βάση από τις υπάρχουσες τεχνικές δυναμικότητες του συστήματος.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Μείωση κατανάλωσης και αύξηση εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο

Τονίστηκε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, ο ΔΕΣΦΑ λαμβάνει έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για νέα έργα σύνδεσης, τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και είναι απαραίτητο να προχωρήσει η ενίσχυση του συστήματος.

Μέσα από τη διαδικασία του Market Test, θα είναι δυνατό για τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευτούν για μακροπρόθεσμα συμβόλαια και επομένως να διασφαλιστεί η ανάκτηση του κόστους των σχετικών έργων διασύνδεσης. Επιπλέον, θα είναι δυνατό να αξιολογηθούν τα κοινωνικά οφέλη (ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας κ.λπ.) από την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, μειώνοντας έτσι την ελάχιστη απαιτούμενη κάλυψη κόστους από τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι έχουν ληφθεί μη δεσμευτικά αιτήματα από συνολικά 27 εταιρείες: το 45% είναι εταιρείες της ΕΕ και το 37% από αυτές, ελληνικές. Η συνολική ζητούμενη δυναμικότητα (180 εκ. Nm3/d ή 65 bcma) υπερβαίνει το προβλεπόμενο επίπεδο κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα αιτήματα αδιάλειπτης δυναμικότητας εισόδου περιλαμβάνουν όλα τα υφιστάμενα σημεία εισόδου (Σιδηρόκαστρο, Νέα Μεσημβρία, Κήποι, Αγία Τριάδα), καθώς και τη σύνδεση με όλα τα νέα FSRU (Gastrade, Argo, Dioriga Gas, Elpedison). Ζητήθηκε δυναμικότητα σε όλα τα σημεία εξόδου με άλλα συνδεδεμένα συστήματα (Σιδηρόκαστρο, Εύζωνοι, Κομοτηνή, Νέα Μεσημβρία).

Νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023 -2032: Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ

Ο ΔΕΣΦΑ προχωρά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου Αναπτυξιακού Σχεδίου Επενδύσεων Μεγάλης Κλίμακας σε ένα περιβάλλον υψηλής Τεχνικής, Κοινωνικής & Οικονομικής πολυπλοκότητας με προϋπολογισμό άνω του €1,2 δισ.

►Διαβάστε και: Ανεμογεννήτριες: Ξεπέρασαν το α΄εξάμηνο του 2023 όλο το 2022 - Πού μπήκαν οι περισσότερες

Βασικά σημεία του ΔΠΑ 2023-2032:

 • 83 έργα (64 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2024).
 • €1,29 δισ. συνολικός προϋπολογισμός (περίπου 1,24 δισ. € για τα έργα που περιλαμβάνονται στην 3ετή Αναπτυξιακή Περίοδο). Τα κυριότερα νέα έργα που περιλαμβάνονται αφορούν τον διπλασιασμό των κλάδων Υψηλής Πίεσης (430 εκατ. ευρώ), προσθέτοντας νέα δυναμικότητα στο σύστημα «Καρπερή-Κομοτηνή» και «Πάτημα-Λιβαδειά»
 • €28 εκατ. νέων έργων σχετίζονται με έργα αναβάθμισης, συντήρησης & Καινοτομίας και R&D, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται
 1. Δύο νέα κρίσιμα σημεία διασύνδεσης: ✓ Διασύνδεση με τη Βουλγαρία μέσω του IGB με το έργο του Ρυθμιστικού Σταθμού Κομοτηνής που επιτρέπει τη λειτουργία δύο τμημάτων του ΕΣΦΑ (Ανατολικά και Δυτικά Κομοτηνής) σε διαφορετικά επίπεδα πίεσης ✓ Διασύνδεση με το FSRU Αλεξανδρούπολης: Διασφάλιση πρόσβασης σε νέες εναλλακτικές πηγές προμήθειας LNG Τα παραπάνω σημεία διασύνδεσης θα διευκολυνθούν με το έργο του Σταθμού Συμπίεσης Κομοτηνής.
 2. Ενίσχυση διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με άλλα συστήματα: ✓ Αγωγός Νέας Μεσημβρίας – Ευζώνων - Γευγελής → 100% Hydrogen-ready ✓ Μ/Ρ Σταθμός για τη σύνδεση με το FSRU Dioriga Gas
 3. Νέα Έργα για την αποσυμφόρηση του συστήματος: ✓ Διπλασιασμός Κλάδου ΥΠ Καρπερής - Κομοτηνής (~ 215 χλμ. 30-ιντσών αγωγός) ✓ Διπλασιασμός Κλάδου ΥΠ Πάτημα - Λειβαδιά (~ 100 χλμ. 30-ιντσών αγωγός
 4. Έργα για την τροφοδοσία νέων περιοχών με φυσικό αέριο: ✓ ΥΠ Αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία → 100% Hydrogen Ready ✓ ΥΠ Αγωγός προς την Πάτρα → 100% Hydrogen Ready
 5. Αύξηση της δυναμικότητας & αναβάθμιση ασφάλειας εφοδιασμού ΕΣΦΑ: Αναβάθμιση Σταθμού Συμπίεσης Νέας Μεσημβρίας: Επιπρόσθετη συμπίεση απαιτείται στο ΕΣΦΑ για να ικανοποιηθούν οι ροές και οι πιέσεις ✓ Booster Σταθμός Συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία: Τροφοδοσία του TAP με πίεση παράδοσης σημαντικά υψηλότερη από την πίεση λειτουργίας του ΕΣΦΑ ✓ Σταθμός Συμπίεσης Αμπελιάς: Διασφάλιση υδραυλικής σταθερότητας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ