Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΠΕ: Με έλλειμμα θα κλείσει ο λογαριασμός το 2023 - Τι ζητά ο ΔΑΠΕΕΠ

Πηγή: Eurokinissi

Πλησιάζει τα 11 γιγαβάτ η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) η «πράσινη» ισχύς τον Απρίλιο ήταν 10,84 γιγαβάτ (δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), γεγονός που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης, πιστοποιεί ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία.

Αναφορικά με το υπόλοιπο του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ και τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους, προκύπτει ότι ο υπολογαριασμός για τα νέα έργα (από το 2021 και μετά) παραμένει πλεονασματικός κατά 114,3 εκατ., ενώ στον υπολογαριασμό για τα παλιά έργα εμφανίζεται από τα μέσα της χρονιάς έλλειμμα, το οποίο στο τέλος του 2023 προβλέπεται να φθάσει στα 222,2 εκατ. ευρώ. Μία από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση του ελλείμματος, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία οδηγεί αντίστοιχα σε μείωση των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

«Διασύνδεση των δύο υπολογαριασμών»

Ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Γιαρέντης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ γίνεται σαφές, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία με συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση, παρέχοντας επενδυτική ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη για διασύνδεση των δυο υπολογαριασμών των παλαιών και των νέων έργων, προ και μετά το 2021, δείχνει να είναι απαραίτητη.

Επίσης, η νέα κατανομή των εσόδων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, με αύξηση των εισροών προς τον υπολογαριασμό των ενισχύσεων, θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο για τον ισοσκελισμένο ΕΛΑΠΕ.

Προχωρούμε αποφασιστικά στο δρόμο για την παραγωγή μόνο καθαρής ενέργειας, με προφανές όφελος τόσο για τα οικονομικά των πολιτών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ