Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενέργεια: Νέες επενδύσεις σε αποθήκευση και υδρογόνο από τους μεγάλους της αγοράς

Ενέργεια - Επενδύσεις
Πηγή: Pixabay

Λίγους μήνες πριν τη θέσπιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου από το υπουργείο Ενέργειας οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς ενέργειας σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα του κλάδου. Η εξαγγελία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα πριν λίγες ημέρες ότι τον Ιούνιο έρχεται το θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας, πλωτά αιολικά και υδρογόνο, πυροδότησε κύμα νέων σχεδίων.

Η ΔΕΠΑ, η Energean, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ προετοιμάζουν  σχέδια επενδύσεων στο υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας,  προκειμένου να δώσουν το παρών στην επόμενη μέρα της ενέργειας.

Energean: Επένδυση 500 εκατ. ευρώ για την παραγωγή υδρογόνου

Όπως έγινε γνωστό χθες, πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και ενός εργοστασίου υδρογόνου στη βόρεια Ελλάδα υπέβαλε  η Energean Plc.

Το έργο θα είναι το πρώτο του είδους του στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματθαίος Ρήγας μιλώντας σε συνέδριο την Τετάρτη, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο πλησιάζουν τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ, εάν εγκριθεί, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

ΔΕΠΑ- Cenergy: Προετοιμάζονται να υποδεχτούν τη μεταφορά υδρογόνου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου (CPW), θυγατρική  της Cenergy, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας .

Το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ είναι να μπορεί να μπει υδρογόνο σε όλα τα έργα της, East Med, IBG, White Dragon τα οποία θα έχουν πρόβλεψη για μεταφορά και υδρογόνου. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να εξασφαλιστούν  οι αναγκαίες πιστοποιήσεις αι να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές.

Αρχικό στάδιο της παραπάνω συμφωνίας, αποτελεί η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην Ελλάδα και η ανάλυση των προαπαιτούμενων για τη μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αεριου ώστε να υποστηρίζεται η διανομή υδρογόνου.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με δραστηριότητες προώθησης του υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe).

ΑΔΜΗΕ: Σε συνεργασία με την Sunlight πιλοτική μονάδας κεντρικής αποθήκευσης

Με στόχο την δραστηριοποίηση στην αποθήκευση ενέργειας, τις επόμενες μέρες  ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψει MOU με την Sunlight  του ομίλου Olympia συμφερόντων του Πάνου Γερμανού,   για να συνεργαστούν  στη δημιουργία πιλοτικής μονάδας μπαταριών που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο Διαχειριστής στον υποσταθμό της Θήβας.

Η νέα μονάδα θα έχει συνολική ισχύ 20 MW και χωρητικότητα 20 MWh. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Sunlight θα αναλάβει την προμήθεια της συστοιχίας των μπαταριών, ενώ η ελληνική εταιρεία από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ θα αναπτύξουν από κοινού το σύστημα διαχείρισης και λειτουργίας της συστοιχίας.

To συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2022-2031, και επομένως τελεί υπό την έγκριση της ΡΑΕ.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετά τον όμιλο Κοπελούζο και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επίσης κατέθεσε στη ΡΑΕ 8 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 930 MW τα οποία παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 3 GWh. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψους της επένδυσης ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Mytilineos

 O όμιλος ανακοίνωσε πρόσφατα στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και παγκοσμίως, τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW, ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.

Επιπλέον, η MYTILINEOS  συμφώνησε να αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την EGNATIA GROUP.

Η Εταιρεία πρωτοπορεί και επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων Α.Π.Ε.. H MYTILINEOS, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μία εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος.

Το συνολικό κόστος για τη MYTILINEOS, τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ