Νέα
  • ΓΔ: 1446.47 +0.04%
  • Τζίρος: 49,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΠΕ: Υψηλότερο στόχο για τα χερσαία αιολικά πάρκα ζητεί η ΕΛΕΤΑΕΝ

Πηγή: Eurokinissi

Μάχη για τα αιολικά στο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), δίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας), η οποία υπέβαλε επιστολή και Υπόμνημα  στην ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ στο οποίο τονίζει ότι είναι εξαιρετικά μειωμένος ο στόχος για τα χερσαία αιολικά πάρκα.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε χθες να ενισχύσει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των ΑΠΕ ώστε έως το 2030 οι να καλύπτουν το 42,5% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ, με τον στόχο μάλιστα να ορίζεται στο 45%.

Προβλέπεται να γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες έγκρισης για μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ προωθούνται και νέα καύσιμα για τις μεταφορές με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 14,5% και εγκρίθηκαν τα σχέδια ενίσχυσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU.

Αναγκαίο ένα ισορροπημένο μείγμα ΑΠΕ

Από την πλευρά της, η ΕΛΕΤΑΕΝ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ σημειώνει ότι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφώς υψηλότερους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα και πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών-υδροηλεκτρικών. Η αναγκαιότητα αυτή έχει τεκμηριωθεί από διαδοχικές μελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε ειδικές εκδηλώσεις κατά το προηγούμενο διάστημα.

Εάν θεωρηθεί ότι τα αιολικά είναι εγκατεστημένα μόνο στην στεριά, ο κατάλληλος συνδυασμός αντιστοιχεί σε περίπου 40% φωτοβολταϊκά και 60% αιολικά.

Οπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ, ένα ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ:

  • οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο,
  • συνάδει με τη στρατηγική να καταστεί η χώρα εξαγωγός πράσινης ενέργειας (για τους λόγους που εξηγούνται συνοπτικά στο συνημμένο ερωτηματολόγιο).

Στα 6,7 GW η αιολική ισχύς την επόμενη τριετία

H αναγκαία σημαντική αύξηση του στόχου για τα αιολικά το 2030 είναι σύμφωνη με τη διαμορφωμένη δυναμική της αγοράς. Συγκεκριμένα, με βάση τη πραγματική εικόνα της αγοράς και τα στατιστικά που συλλέγουμε, η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας. Επομένως ο προτεινόμενος στόχος για τα χερσαία αιολικά που περιλαμβάνεται στο συνοπτικό κείμενο (7,6 GW το 2030), ταιριάζει με ένα σενάριο μεγάλης επιβράδυνσης μετά το 2026 το οποίο δεν αναμένεται και φυσικά δεν είναι ευκταίο.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό οι στρατηγικές του ΕΣΕΚ να εξηγηθούν και να επικοινωνηθούν ορθά στο ευρύ κοινό, διότι σχετίζονται με τα οικονομικά και τη καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Τα χαρακτηριστικά των στρατηγικών του ΕΣΕΚ

Τρία είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αυτών των στρατηγικών (όπως αναλύονται περισσότερο στο συνημμένο ερωτηματολόγιο):

1ον   Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια επένδυση για το μέλλον  που θα προσφέρει σημαντικά και μόνιμα οικονομικά οφέλη στους πολίτες, αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και ενεργειακή ανεξαρτησία στην πατρίδα μας και ολόκληρη την Ευρώπη.

2ον   Προβλέπεται μια εντελώς διαφορετική και εντυπωσιακή ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος. Επομένως, δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια να χάνεται χρόνος – πολύ περισσότερος από όσος απαιτείται –  σε ατέρμονες διαδικασίες (πολιτικές, νομικές, αδειοδοτικές και δικαστικές) που καθυστερούν ή και αναστέλλουν την ολοκλήρωση έργων Α.Π.Ε. και έργων ηλεκτρικών δικτύων και διασυνδέσεων.

3ον   Το κείμενο του νέου ΕΣΕΚ περιγράφει την ανάγκη ύπαρξης νέων φόρων που θα καλύψουν το δημιουργούμενο κενό. Όμως δεν πρόκειται απλά για νέους φόρους -έκφραση του τρομάζει και δεν περιγράφει την πραγματικότητα- αλλά πρόκειται για ένα συνολικό φορολογικό μετασχηματισμό όπου τα έσοδα από υφιστάμενους φόρους αντικαθίστανται με έσοδα από άλλους ή νέους φόρους, χωρίς να επιβαρύνεται το συνολικό φοροδοτικό βάρος της οικονομίας σε σχέση με την ανάπτυξη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ