Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΝ: Σχεδιάζει νέα προγράμματα για την αξιοποίηση της βιομάζας των δασών με επιδότηση

δάσος
Δάσος (pixabay)

Την προκήρυξη νέων προγραμμάτων με επιδοτήσεις για τις εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν την απάληψη βιομάζας από τα δάση σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας.

Τα νέα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκ. ευρώ και απευθύνοντας σε εταιρείες παραγωγής ξυλείας και παραγωγής βιομάζας για παραγωγή ενέργειας. Τα ποσά αυτά κατά πληροφορίες, θα προέλθουν από τα έσοδα από τα Δικαιώματα Ρύπων. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αναζητήσει τρόπους για να πετύχει την αντιπυρική προστασία, πετυχαίνοντας τη διαχείριση όλων των δασών.

Θα διαμορφώσει ένα  μηχανισμό μόνιμης αποτελεσματικής διαχείρισης των δασών προσφέροντας ένα πλέγμα κινήτρων σε επιχειρήσεις που θα το αναλάβουν, με τη δημιουργία μια νέας αγοράς πιστοποιημένης απάληψης βιομάζας των δασικών οικοσυστημάτων.

Στόχος είναι να πετύχει ταυτόχρονα και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των μέτρων αντιπυρικής πρόληψης στα ελληνικά δάση.

Αυτό θα το πετύχει αξιοποιώντας την υπερβάλλουσα βιομάζα των δασικών οικοσυστημάτων που θα προκύπτει από τον καθαρισμό τους, δημιουργώντας μια νέα αγορά  που θα παρέχει μονίμως διαθέσιμους πόρους για την προστασία των δασών, ώστε να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται.

Για να γίνουν τα παραπάνω, θα αναδιοργανωθεί η δασική υπηρεσία και θα ενισχυθεί με εκατοντάδες νέες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων ενώ θα αυξηθεί και το εποχικό προσωπικό. Η δασική υπηρεσία θα ενισχυθεί και τεχνολογικά, ώστε να λειτουργεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Παραγωγή ενέργειας από Βιομάζα 

H βιομάζα με κάποια επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών για τη παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας, ψύξης είτε με απ’ ευθείας καύση, είτε με τη μετατροπή της σε υγρά, αέρια ή/και στερεά καύσιμα μέσω διαφόρων θερμοχημικών ή βιολογικών και χημικών διεργασιών.

Μπορεί να παραχθεί ενέργεια με την καύση, την ανθρακοποίηση, την αεριοποίηση όπως για παράδειγμα τη παραγωγή αερίου, την αναερόβια χώνευση όπως για παράδειγμα τη παραγωγή βιοαερίου, την αλκοολική ζύμωση όπως για παράδειγμα τη παραγωγή αιθανόλης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ