Νέα
  • ΓΔ: 1458.41 +0.42%
  • Τζίρος: 51,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Συμφωνία των Eυρωπαίων ΥΠΕΝ για αλλαγές στην αγορά ενέργειας - Δίχτυ ασφαλείας για τους καταναλωτές και boost στις πράσινες επενδύσεις

Τον τρόπο που θα στηρίζονται από τα κράτη μέλη οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα πυρηνικά, συμφώνησε το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας και την ίδια στιγμή ένας μηχανισμός που θα κινητοποιεί τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Από σήμερα η Προεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Νέο πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 

Στόχος είναι μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει επίσης κανονισμό που επικεντρώνεται στη βελτίωση της προστασίας της Ένωσης από τη χειραγώγηση της αγοράς μέσω καλύτερης παρακολούθησης και διαφάνειας (REMIT).  

Η μεταρρύθμιση στοχεύει στη σταθεροποίηση των μακροπρόθεσμων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας την αγορά για συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΠΣ),  εδραιώνοντας ως εργαλείο τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της  διαφοράς και βελτιώνοντας τη ρευστότητα της προθεσμιακής αγοράς.

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τον δρόμο προς το Χρηματιστήριο ανοίγει η ματαίωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ

Τα CfD

Τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της διαφοράς (CfD), θα είναι το υποχρεωτικό εργαλείο κρατικής στήριξης, όποτε χρησιμοποιούνται δημόσιοι πόροι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με ορισμένες εξαιρέσεις. Πρόκειται για μακροπρόθεσμες συμβάσεις που συνάπτονται από δημόσιους φορείς για τη στήριξη επενδύσεων, οι οποίες συμπληρώνουν την τιμή της αγοράς όταν είναι χαμηλή και ζητούν από τον παραγωγό να επιστρέψει ένα ποσό όταν η τιμή αγοράς είναι υψηλότερη από ορισμένο όριο, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπερβολικά απροσδόκητα κέρδη.

Τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της διαφοράς, CfD, θα αποτελούν τον τρόπο ενίσχυσης για επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στην αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την πυρηνική ενέργεια, παρέχοντας στους επενδυτές προβλεψιμότητα και βεβαιότητα.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Επιστρέφει ο εφιάλτης της ακρίβειας στους λογαριασμούς - Νέο άλμα στη χονδρική

Πότε θα ισχύσουν οι κανόνες

Οι κανόνες για τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της διαφοράς (CfD) θα ισχύουν μόνο μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών (πέντε για την περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών που καλύπτουν δύο ή περισσότερες ζώνες προσφορών), μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια δικαίου για τα τρέχοντα έργα. 

Τα έσοδά τους θα αναδιανέμονται  στους τελικούς πελάτες και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του κόστους των προγραμμάτων άμεσης στήριξης των τιμών ή των επενδύσεων για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα προωθήσουν την υιοθέτηση συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρώντας τα αδικαιολόγητα εμπόδια και τις δυσανάλογες ή μεροληπτικές διαδικασίες ή χρεώσεις. Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα κρατικών εγγυήσεων σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή διευκολύνσεις.  

Η Teresa Ribera Rodríguez, τρίτη Αντιπρόεδρος της Ισπανίας και Υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση και τη Δημογραφική Πρόκληση τόνισε: «Είμαι περήφανη γιατί σήμερα έγινε ένα στρατηγικό βήμα προς τα εμπρός για το μέλλον της ΕΕ. Πετύχαμε μια συμφωνία που θα φαινόταν αδιανόητη μόλις πριν από μερικά χρόνια. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, οι καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από πολύ πιο σταθερές τιμές ενέργειας, λιγότερη εξάρτηση από την τιμή των ορυκτών καυσίμων και καλύτερη προστασία από μελλοντικές κρίσεις. Θα επιταχύνουμε επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μιας φθηνότερης και καθαρότερης πηγής ενέργειας για τους πολίτες μας». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ