Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς από το 2024 - Τα ψιλά γράμματα για το νέο «πράσινο τιμολόγιο»

Ενίσχυση του ανταγωνισμού, συγκρισιμότητα και μειωμένα παραπανίσια κόστη στοχεύει να προσφέρει στους καταναλωτές το νέο τιμολόγιο που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, και το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024/

Τι θα γίνει μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος στην προμήθεια ενέργειας

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης, από την 1η Ιανουαρίου που λήγει το ειδικό καθεστώς στην προμήθεια του ρεύματος, με την προσωρινή κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθιερώνεται ένα ειδικό τιμολόγιο για τους καταναλωτές, το πράσινο τιμολόγιο που δεν θα επιλέξουν να ενταχθούν σε κάποια από τα προγράμματα σταθερών ή κυμαινόμενων τιμολογίων που θα καθιερώσουν οι πάροχοι.

►Διαβάστε επίσης: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ο Καφηρέας θα παράξει το 35% των ετήσιων κερδών της

Τα χαρακτηριστικά του νέου τιμολογίου

Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό να το έχουν οι προμηθευτές το 2024 ενώ το 2025 θα είναι προεραιτικό. Το ειδικό τιμολόγιο θα έχει κοινές μεταβλητές για όλους τους παρόχους και δεν θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η τιμή θα ανακοινώνεται στην αρχή του μήνα και η ΡΑΕΕΥ θα δημοσιεύει κοινό πίνακα με όλες τις τιμές για να γίνεται εύκολη σύγκριση. Η τιμή του ειδικού τιμολογίου θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα, και οι προμηθευτές θα μπορούν τον επόμενο μήνα να αντισταθμίζουν με βάση τις τιμές χονδρικής του προηγούμενου.

Όπως τόνισε ο υπουργός «χρειάζεται  να υπάρχουν παρεμβάσεις για να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός».

Στο νέο τιμολόγιο θα εντάσσονται όσοι καταναλωτές δεν έχουν κάνει ρητή επιλογή τιμολογίου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, «αν κάποιος δεν διαλέξει τιμολόγιο μέχρι 1/1/2024 τότε χωρίς τη ρητή συναίνεσή του καταναλωτή ο προμηθευτής θα επέλεγε σε ποιο τιμολόγιο θα πήγαινε. Με την απόφαση αυτή η Πολιτεία αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τον καταναλωτή και να επιλέξει γι αυτόν».

►Διαβάστε επίσης: Offshore Αιολικά Πάρκα: 12,4 GW σε 25 περιοχές μέχρι το 2040 προβλέπει το εθνικό σχέδιο που εγκρίνεται μέχρι τον Δεκέμβρη - Που θα λειτουργήσουν τα πρώτα

Συγκρισιμότητα

Το νέο τιμολόγιο θα είναι ομοιόμορφο για όλες τις εταιρείες, και ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει ποιο είναι το φθηνότερο αφού όλες οι μεταβλητές είναι οι ίδιες και επίσης δεν έχει ρήτρα αναπροσαρμογής.

Είναι ένα τιμολόγιο, που κάθε 1η του μήνα ο καταναλωτής θα γνωρίζει την τιμή του μήνα που έρχεται. Στόχος του είναι επίσης να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που δίνοντας μια τιμή χωρίς αστερίσκους θα πρέπει να δώσουν τη χαμηλότερη τιμή.

«Η πραγματική φιλελευθερη πολιτική δεν είναι να αφήνουμε τις αγορές να λειτουργούν αλλά να βοηθάμε τις αγορές να λειτουργούν σωστά. Τώρα υπάρχει τέλεια έλλειψη πληροφόρησης γιατί κανείς δεν μπορεί να πει ποια εταιρεία ήταν η φθηνότερη το 2023. Χρόνος, γραφειοκρατία και έλλειψη γνώσης κάνουν τους καταναλωτές να μην ασχολούνται με την επιλογή τιμολογίου.

Η διαφορά από το τιμολόγιο που σήμερα υπάρχει , είναι ότι γίνεται πιο εύκολη η σύγκριση  μεταξύ των προσφορών των προμηθευτών, αφού θα υπάρχει μια τιμή χωρίς αστερίσκους», υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης. 

Θα είναι φθηνότερο;

Δεν είναι βέβαιο που θα διαμορφωθούν οι τιμές στο νέο τιμολόγιο, αν και κανονικά το φθηνότερο τιμολόγιο θα είναι αυτό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφού το ρίσκο ανόδου της τιμής θα προστίθεται στο τέλος του μήνα.

Το νέο τιμολόγιο, όπως είπε ο Υπουργός, θα έχει μια αδυναμία ότι θα έχει στην τιμή κάποια αντιστάθμιση κινδύνου, αλλά όχι τόσο μεγάλη αφού θα έχει και μηχανισμό διόρθωσης τον επόμενο μήνα. «Κανονικά δεν πρέπει να είναι φθηνότερο από ένα τιμολόγιο με ρήτρα. Αν αποδειχθεί φθηνότερο σημαίνει ότι δεν λειτουργούσε καθόλου ο ανταγωνισμός».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ