Νέα
 • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
 • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βίκυ Σταματοπούλου (ΔΕΠΑ): Προχωρά ο EastMed - Εντός του 2024 τα market test και η επενδυτική απόφαση

Eastmed
Πηγή: IGI Poseidon

Προχωρά η προετοιμασία του έργου East Med και μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούν τα market test και θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2027. Αυτά είπε μεταξύ άλλων η Επικεφαλής Στρατηγικής της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων κυρία Βίκυ Σταματοπούλου μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Σύντομα αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ελληνικό τμήμα του EastMed και αργότερα θα ακολουθήσει η αντίστοιχη μελέτη και το κυπριακό τμήμα.

Υπερδεκαετής συζήτηση

Ο αγωγός, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400km είναι υποθαλάσσια και μεταφορικής ικανότητας σε τελικό στάδιο 21 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως είναι υπό συζήτηση από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ από το 2013 περιλαμβάνεται στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI).

Πάνω από 6 δισ. ο προϋπολογισμός

Ως προς το σκέλος της εφικτότητας του αγωγού από τεχνική άποψη σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί και διασαφηνιστεί μέσα από μια σειρά μελέτες που έχουν εκπονηθεί. Ο τελικός προϋπολογισμός του έρχου θα καθοριστεί στο τέλος του 2023 αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα ανέρχεται στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων ως φορέας υλοποίησης του έργου, τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του βασικού σχεδιασμού και αυτή η φάση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εξήγησε, και μαζί έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες μηχανολογικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές και έχει δαπανήσει 100 εκ. ευρώ για μελέτες.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του αγωγού, στα οφέλη του έργου περιλαμβάνονται:

 • Ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας παρέχοντας πρόσβαση σε πρόσθετες νέες πήγες εφοδιασμού που δεν φθάνουν επί του παρόντος σε κανένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε νέα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.
 • Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ε.Ε. με τη διευκόλυνση της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών ενέργειας παρέχοντας λύσεις για διακοπή του εφοδιασμού και σενάρια έκτακτης ανάγκης.
 • Διεύρυνση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αναπτύσσοντας πόρους φυσικού αερίου εντός της Ε.Ε. και πλησίον παραμεθόριων πηγών.
 • Διασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη, τμήμα της Πελοποννήσου και η Δυτική Ελλάδα, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή τους απομόνωση σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σύστημα, μέσω άμεσης διασύνδεσης.
 • Υποστήριξη της μεταβατικής φάσης από τον άνθρακα (ή το πετρέλαιο) στις ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιώντας πηγές, όπως το φυσικό αέριο, που είναι λιγότερο ρυπογόνες, αλλά εξακολουθούν να είναι ικανές να εγγυηθούν τη κάλυψη των απαιτήσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτοντας τις μέγιστες ανάγκες παραγωγής ενέργειας.
 • Προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σύμφωνα με τους στόχους μείωσης εκπομπών άνθρακα που πρέπει να επιτευχθούν όπως ορίζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού
 • Δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου για τη στήριξη και την ενθάρρυνση της μετάβασης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου προς ένα βιώσιμο και αποδοτικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, υποστηρίζοντας επίσης την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής υδρογόνου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ