Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καύσιμα: Μεγάλη βουτιά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές - Ελπίδες για μειώσεις στην αντλία

Μεγάλες απώλειες για την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, λόγω των φόβων που έχουν επιστρέψει στους επενδυτές γύρω από την παγκόσμια οικονομία και την ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» που φαίνεται να έχει επιδεινωθεί.

Η τιμή του Brent βρέθηκε χθες κάτω και από τα 77 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που έχει να τα δει από τον περασμένο Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον βέβαια διατηρηθεί, μπορεί να σημάνει σημαντική υποχώρηση και των τιμών των καυσίμων στην αντλία, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι μειώσεις στις τιμές ακολουθούν ρυθμούς χελώνας, ενώ αντίθετα οι αυξήσεις τρέχουν σαν τον λαγό.

Έτσι λοιπόν οι τιμές τόσο για το αργό όσο και για το Brent κατέγραψαν «βουτιά» πάνω από 5% απόρροια της της αύξησης των αποθεμάτων, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές, συμπαρασύροντας καθοδικά την τιμή του πετρελαίου.

Απώλειες που άγγιξαν και το 6%

Πιο συγκεκριμένα το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραφε απώλειες 5%, στα 72,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Ιανουαρίου σημείωνε απώλειες 4,66%, στα 77,41 δολάρια το βαρέλι. Πάντως να σημειωθεί ότι στην διάρκεια της ημέρας είχαν καταγράψει ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Το αργό είχε χαμηλό 72,17 δολάρια και το Brent στα 76,61 δολάρια.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή παρέμεινε σταθερή στα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, με τον Φιλ Φλιν, αναλυτή στον πετρελαϊκό όμιλο Price Futures Group, να εκτιμά πως η συγκεκριμένη πτώση σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά, επιβραδύνει τη ζήτηση. «Οι τιμές δυσκολεύονται πλέον να βρουν υποστήριξη επειδή οι «αρκούδες» ελέγχουν την αγορά» εξήγησε.

Στην Κίνα, η διύλιση επιβραδύνθηκε κατά 2,8% τον Οκτώβριο σε 15,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας επιβράδυνση της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ ο ΟΠΕΚ κατηγόρησε τη Δευτέρα τους κερδοσκόπους για την πρόσφατη πτώση των τιμών, θεωρώντας ως «υπερβολικό» το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ