Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Στα «χαρακώματα» ΥΠΕΝ - προμηθευτές για το πράσινο τιμολόγιο - Τα «αντίποινα» και η γκρίνια της αγοράς

Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά ενέργειας, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ετοιμάζουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους για το νέο έτος. Έχει ήδη ξεκινήσει ένα μπρα ντε φερ μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και των προμηθευτών με αντικείμενο το πράσινο τιμολόγιο.Από τη μια το υπουργείο θέλει να υποστηρίξει την πρόταση του για ένα καθαρό και συγκρίσιμο τιμολόγιο που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, στο οποίο μπαίνουν αυτόματα όλοι οι καταναλωτές και από την άλλη οι προμηθευτές θέλουν να κάνουν τους πελάτες τους να το αφήσουν για ένα από τα άλλα τιμολόγιά τους, που θα είναι φθηνότερα.

Σκληρά αντίποινα από τους προμηθευτές

Ήδη κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι οι εταιρείες ενέργειας θα ορίσουν υψηλές τιμές στο πράσινο τιμολόγιο για να διώξουν τους πελάτες τους από αυτό και να το τους επιστρέψουν στα άλλα τιμολόγια που προσφέρουν. Το πράσινο τιμολόγιο ενοχλεί τους προμηθευτές ενέργειας καθώς το θεωρούν παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Γιατί δεν είναι υποχρεωτική η θέρμανση στις νεόδμητες οικοδομές

Πότε ξεκινάει το πράσινο τιμολόγιο

Αντίθετα για το υπουργείο Ενέργειας το πράσινο τιμολόγιο θα είναι το μόνο συγκρίσιμο τιμολόγιο, με χαμηλό πάγιο χωρίς κρυφές χρεώσεις και ψιλά γράμματα και με ξεκάθαρη την τιμή της ενέργειας.Από την 1η Ιανουαρίου θα βρεθούν αυτόματα σε αυτό το σύνολο των πελατών των εταιρειών ενέργειας, με εξαίρεση όσους έχουν σταθερό συμβόλαιο. Την τιμή του, όμως, θα τη μάθουν την Πρωτοχρονιά, και αν είναι υψηλότερη από τα άλλα τιμολόγια των προμηθευτών θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες και να ζητήσουν να το αλλάξουν. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών και των τιμολογίων, αναμένεται να κορυφωθεί από το νέο έτος, καθώς θα πρέπει ο καταναλωτής να συγκρίνει τόσο τις τιμές μεταξύ των πράσινων τιμολογίων διαφορετικών εταιρειών, όσο και μεταξύ των άλλων επιλογών που του δίνουν οι εταιρείες. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού, που μπορεί να φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στα μερίδια των εταιρειών.

Πηγή: Pixabay

Προμηθευτές: Δεν θα είναι ανταγωνιστικό το πράσινο τιμολόγιο

Όπως εξηγούν οι προμηθευτές το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ένα τιμολόγιο με πρόβλεψη και θα είναι πιο ακριβό γιατί θα έχει risk margin. Αντίθετα, ένα ex post τιμολόγιο (με  την τιμή να διαμορφώνεται στο τέλος του μήνα με ρήτρα αναπροσαρμογής)  θα είναι πιο ανταγωνιστικό γιατί θα βασίζεται  στην τιμή χονδρεμπορικής συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους χωρίς το κόστος της πρόβλεψης.  .Επίσης σημειώνουν, ότι με δεδομένο ότι βγαίνουμε από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και των έκτακτων μέτρων η αγορά ενέργειας πρέπει να λειτουργεί ελεύθερα χωρίς παρεμβάσεις και πάντα ο ελεύθερος ανταγωνισμός εξασφαλίζει τις χαμηλότερες τιμές.

Διαβάστε επίσης: Motor Oil: Επενδύσεις 4 δισ. μέχρι το 2030 για ενεργειακή μετάβαση, υποδομές και ανθεκτικότητα

Υπουργείο Ενέργειας: Οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι καθαρές και συγκρίσιμες

Για το υπουργείο Ενέργειας, ο καταναλωτής προστατεύεται με το πράσινο τιμολόγιο, καθώς οι τιμές που θα βλέπει θα είναι συγκρίσιμες. Και θα μπορεί να επιλέξει την εταιρεία που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή στο πράσινο τιμολόγιο.

Στα σχέδια του υπουργείο είναι να προωθήσει και διαφημιστικά το νέο τιμολόγιο και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό των εταιρειών τονίζοντας ότι οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο θα καθορίσουν αν κάποια εταιρεία θα θεωρείται ανταγωνιστική ή ακριβή και αν θα κερδίζει ή θα χάνει πελάτες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ