Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αποθήκευση ενέργειας: Στην... πρίζα οι επενδυτές για τον δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ

αποθήκευση ενέργειας

Ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εκφραστεί στον δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας που προκήρυξε πριν λίγες ημέρες η ΡΑΑΕΥ. 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου να καταθέσουν τις προσφορές τους, οι οποίες και αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο του υψηλού ανταγωνισμού και της προσπάθειάς τους να κερδίσουν τη δεύτερη ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στην αποθήκευση ενέργειας με ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό η μεσοσταθμική τιμή της ταρίφας που προσφέρθηκε διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ/MW/έτος, από 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα διεκδικήσουν επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τα 200.000 ευρώ/MW που θα λάβουν τα projects που επελέγησαν στον πρώτο διαγωνισμό, μια αλλαγή που έγινε για να αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς.

Πρόσθετα κονδύλια από το REPower EU

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη του κλάδου αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα -με δεδομένο ότι το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει την ανάπτυξη μονάδων με standalone μπαταρίες άνω των 3 GW έως το τέλος της δεκαετίας- λαμβάνει πρόσθετη ώθηση μετά την έγκριση των πρόσθετων κονδυλίων από το REPower EU, που προβλέπει τη διάθεση 85 εκατ. ευρώ για την επενδυτική ενίσχυση τέτοιων μονάδων.

Τα κεφάλαια αυτά θα συμπληρώσουν τα 200 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τα οποία «τρέχει» ήδη το σχήμα ενίσχυσης σταθμών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1.000 MW.

Οι πρόσθετοι πόροι από το REPowerEU θα επιτρέψουν την εγκατάσταση επιπλέον έργων ισχύος 175 MW. Η έναρξη της λειτουργίας των νέων μονάδων αποθήκευσης που θα προκύψουν και από τους τρεις διαγωνισμούς, τοποθετείται στο τέλος του 2025.

Ο πρώτος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο σε συνθήκες υψηλότατου ανταγωνισμού, αφού είχαν συμμετάσχει 89 προτάσεις, που αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη των 400 MW, σε πρώτη φάση.

Μεταξύ των εταιρειών που πέρασαν έργα ήταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Helleniq Energy, η Mytilineos και η Intrakat. Καθώς οι εν λόγω εταιρείες δεν κάλυψαν το μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα -αθροιστικά για τον πρώτο και δεύτερο διαγωνισμό- που είχε τεθεί στα 100 ΜW, θεωρείται βέβαιο ότι θα ξαναδώσουν το «παρών» μαζί με άλλους ομίλους από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Iberdrola, η LightSource bp, η MORE και άλλες.

O διαγωνισμός για αυτόνομες μπαταρίες

Ο τρίτος διαγωνισμός για την ανάπτυξη των αυτόνομων μπαταριών στη χώρα μας θα γίνει στις στα τέλη Μαρτίου 2024, αντί στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη. Στον διαγωνισμό αυτό θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.

Μικρές αλλαγές στον δεύτερο διαγωνισμό

Ο δεύτερος διαγωνισμός για την αποθήκευση, έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο.

Συγκεκριμένα, η προσφερόμενη ισχύς ορίστηκε τελικά στα 288,21 MW, καθώς από τα 300 MW που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τον δεύτερο διαγωνισμό αφαιρέθηκαν 11,79 MW που που ήταν η υπερβάλλουσα ισχύς του πρώτου διαγωνισμού.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς παραμένει στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανά έτος, το τέλος συμμετοχής ορίζεται στα 2.500 ευρώ, η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στα 35.000 €/MW, η εγγυητική επιστολή έντεχνης και έγκαιρης εκτέλεσης στα €/MW  150000 €/MW. Όσο για την Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας μειώνεται στα 150.000 €/MW αντί 200.000 €/MW που ίσχυε στον πρώτο διαγωνισμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ