Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Στα 13,6 λεπτά η KWh το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ - Τι ανακοίνωσαν οι άλλοι πάροχοι

Στα 13,63 λεπτά η κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του πράσινου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και στα 14,59 λεπτά για κατανάλωση πάνω το όριο των 500 κιλοβατωρών. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%. Η τελική τιμή για νυχτερινή κατανάλωση είναι στα 11,55 λεπτά/KWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ το μήνα.

Ετσι η ΔΕΗ ρίχνει την τιμή στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο έως και 15% κάτω από τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα, που ήταν μεσοσταθμικά η τιμή των τιμολογίων το 2023 με την κρατική επιδότηση. Χωρίς κρατική επιδότηση τα τιμολόγια είναι κατά 15% φτηνότερα από την εποχή που υπήρχε κρατική επιδότηση. 

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ έχει και νυχτερινό ρεύμα στα 11,15 λεπτά την κιλοβατώρα. 

Οι άλλοι πάροχοι   

Σταδιακά ανακοινώνουν την τελική τιμή προμήθειας και οι άλλες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ερνέργειας.

  • Το πράσινο τιμολόγιο της Volton για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 14,42 λεπτά, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση 20% της εταιρείας όσο και την έκπτωση συνέπειας επίσης 20%.
  • Επίσης, το πράσινο τιμολόγιο της Elpedison θα έχει τελική τιμή τον Ιανουάριο 17,06 λεπτά ανά kWh.

Υπενθυμίζεται ότι στο πράσινο τιμολόγιο θα μεταπέσουν αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο μέχρι σήμερα 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τα υπέρ και τα κατά των 4 επιλογών:

Οι επιλογές των καταναλωτών περιλαμβάνουν τα εξής:

Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο προκειμένου να προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσουν το σύνολο των καταναλωτών (εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. 

Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που ξεκινούν κάτω και από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Κίτρινα τιμολόγια τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.

Πορτοκαλί τιμολόγια με διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα περάσει στο πράσινο τιμολόγιο (αν και διακρίνεται αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης) και πολλοί θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στις αρχές του έτους έχοντας την πλήρη εικόνα των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ