Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιμολόγια ρεύματος: Ανταγωνισμός από τα σταθερά - Οι νέες επιλογές

Πηγή: Eurokinissi

Δυναμικά επανέρχεται στο προσκήνιο το σταθερό τιμολόγιο, με τη νέα προσφορά της Φυσικό Αέριο, θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία περνά στην αντεπίθεση των τιμών προσφέροντας ένα νέο τιμολόγιο με χρέωση 12,3 λεπτά η κιλοβατώρα για 8 μήνες αλλά και μηνιαίο πάγιο 9 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η προσφορά της ΕΛΙΝ με 14,9 λεπτά η κιλοβατώρα και της NRG με 15,9 λεπτά η κιλοβατώρα με τις τρεις αυτές εταιρείες να προσφέρουν τις πιο ανταγωνιστικές τιμές σε όσους αναζητούν την ασφάλεια μιας σταθερής χρέωσης.

Σημειώνεται ότι αν και το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο είναι σταθερό για 8 μήνες, και αν και ο κώδικας προμήθειας θεωρεί σταθερά τα τιμολόγια που δίνουν σταθερή τιμή ακόμη και για 6 μήνες, τελικά, η εταιρεία το χαρακτήρισε κίτρινο, γιατί όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ η 8μηνη διάρκειά του, το αποκλείει από τα μπλε, τα οποία θεωρούνται όσα είναι 12μηνης διάρκειας. Ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από τα κίτρινα, αφού η τιμή του δεν αλλάζει σε συνάρτηση με την τιμή χονδρεμπορικής, αλλά είναι κλειδωμένη για τους 8 μήνες διάρκειας της σύμβασης. Οπότε είναι ένα σταθερό τιμολόγιο, κίτρινου χρώματος...δημιουργώντας μια νέα κατηγορία...

Τα ανταγωνιστικά μπλε τιμολόγια, σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται σε χαμηλότερες τιμές από τα πράσινα ή ακόμη και τα κίτρινα κάποιων εταιρειών, αποτελώντας μια ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές, που θέλουν να αφήσουν το πράσινο τιμολόγιο.

Σημειώνεται, όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι στο πράσινο τιμολόγιο βρίσκεται σήμερα το 95% των καταναλωτών. Στρατηγική όλων των εταιρειών είναι να προσελκύσουν τους πελάτες τους σε ένα από τα άλλα δύο τιμολόγια το μπλε και το κίτρινο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού.

Καθώς οι τιμές ενέργειας είναι σε χαμηλά επίπεδα και αυτό το μήνα, οι εταιρείες έχουν το περιθώριο να προσφέρουν ελκυστικές τιμές, και μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες προσφορές στα κίτρινα τιμολόγια, αλλά και εκπτώσεις στην τιμή που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες για το πράσινο τιμολόγιο από την 1η Ιανουαρίου.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια του Ιανουαρίου - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Η πρόταση της Φυσικό Αέριο

Η τιμή του σταθερού τιμολογίου της Φυσικό Αέριο έκανε αίσθηση, αφού από 0,60 λεπτά η κιλοβατώρα, με 10 ευρώ πάγιο που ήταν μέχρι την Παρασκευή η εταιρεία πέτυχε μια τιμή πολύ χαμηλότερη από τους ανταγωνιστές της. Ακόμη και με το υψηλό πάγιο των 9 ευρώ το μήνα, η τιμή παραμένει χαμηλότερη από τις τιμές των άλλων εταιρειών για μπλε τιμολόγια.

Αξιοποιώντας το περιβάλλον χαμηλών τιμών ενέργειας, η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει σημαντική ποσότητα ενέργειας σε χαμηλή τιμή «χετζάροντας» τις τιμές και πετυχαίνοντας να προσφέρει μια χρέωση που εξασφαλίζει σταθερότητα στη χρέωση στον καταναλωτή που θα το επιλέξει έως τον Αύγουστο του 2024.

Τα σταθερής τιμής τιμολόγια είναι ελκυστικά για όσους θέλουν μια ασφαλή επιλογή έναντι των κινδύνων που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές ενέργειας προς τα πάνω τους επόμενους μήνες, όπως η ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που μπορεί να προκαλέσει κάποια γεωπολιτική αναταραχή ή μια μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Τα κίτρινα τιμολόγια

Για όσους θέλουν να αλλάζουν τιμή κάθε μήνα, και εκτιμούν ότι οι τιμές ενέργειας θα είναι πτωτικές, επιλέγουν κάποιο από τα κίτρινα ex ante τιμολόγια που υπολογίζουν την κιλοβατώρα στο τέλος του μήνα, επομένως δίνουν την δυνατότητα του περιορισμένου ρίσκου στις εταιρείες καθώς οι προμηθευτές χρεώνουν με βάση την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς του μήνα.

Ανταγωνιστικές τιμές έχουν τα κίτρινα, τόσο της ΔΕΗ όσο και της Protergia. Η ΔΕΗ προσφέρει τιμή στα 126,53 ευρώ/MWh και η Protergia στα 132,8 ευρώ/MWh με πάγιο

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ