Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Πλώρη για επενδυτική βαθμίδα το 2024 - Οι business στη Μ. Βρετανία και η προσωπική προτεραιότητα του Ευ. Μυτιληναίου

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytlineos

H επενδυτική βαθμίδα και η συνέχιση επιστροφής σημαντικού μέρους των κερδών στους μετόχους είναι οι κυρίαρχες προτεραιότητες της Mytilineos για το 2024, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2023, ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο ίδιος, στρατηγική του ομίλου είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην top priority για την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και επομένως την υψηλή ρευστότητα αλλά και την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις και ανάπτυξη.

Προσωπική προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της εταιρείας είναι η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και πολιτικής μεγάλων μερισμάτων, από σεβασμό στους χιλιάδες μικρομετόχους που τιμούν την εταιρεία με τη σταθερή προτίμησή τους στη μετοχή.

Επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ.

Για φέτος ο όμιλος, στοχεύει να δώσει έμφαση στη γεωγραφική ανάπτυξή του στον τομέα της ενέργειας, στην ανάπτυξη του τομέα των διασυνδέσεων που θα φέρει σημαντικά νέα έργα στον τομέα των ΑΠΕαλλά και στην ανάπτυξη του μεριδίου της εταιρείας στον τομέα της προμήθειας ενέργειας. Όπως είπε το μερίδιο της Protergia που ήδη έχει φτάσει το 20% από την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος,   στοχεύει να φτάσει στο 30% τα επόμενα χρόνια με οργανική ανάπτυξη και εξαγορές.

Σχετικά με τη γεωγραφική εξάπλωση του ομίλου, ανήγγειλε την έναρξη νέων γραφείων στη Δυτική Ευρώπη το επόμενο διάστημα, για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση για νέα ενεργειακά προϊόντα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2024 ανέρχεται σε 500 εκατ. από τα οποία 100 εκατ. είναι επενδύσεις συντήρησης των μονάδων της και τα 400 εκατ. επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.

Έμφαση στα έργα διασυνδέσεων και ΑΠΕ

Σε σχέση με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ σημείωσε ότι η εταιρεία διαθέτει 845 MW σε λειτουργία και 1,538 GW σε φάση κατασκευής τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31/12/2024.

Στο τέλος του 2024 η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 2,38 GW από τα οποία, κάποια θα διαθέσει στην αγορά εφόσον δοθούν ευκαιρίες. Από τα 500 εκ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024 τα 400 εκ. θα αφορούν την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας

Ειδική αναφορά έκανε στα έργα διασυνδέσεων που θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο τμήμα έργων ενεργειακής μετάβασης και στα οποία ο όμιλος θα επικεντρωθεί από φέτος. 

►Διαβάστε επίσης: Αλλάζει πίστα η Mytilineos: Αλμα κερδών 34% - Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα EBITDA - Μέρισμα 1,5 ευρώ

Ενισχύει την παρουσία του στην Ευρώπη μέσω Αγγλίας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Ομιλος στην παρουσία του στη Βρετανία, όπου έχει ήδη δραστηριότητα τα τελευταία δέκα χρόνια, έχοντας συνάψει μεγάλες συνεργασίες με πιστούς επιχειρηματικούς εταίρους.

Εκείς αναλαμβάνει έργα ως top contractor, αλλά πλέον και ως integrated developer και συνεργάζεται με εταιρείες όπως η LightSource BP, η GE Vernova, η Gresham House, η Vodafone, η Centrica και η Quinbrook, αλλά και με εθνικούς φορείς όπως η National Grid και η Scottish Power.

Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία με τη GE Vernova, φέρνει στο προσκήνιο τη νέα στρατηγική εστίαση της MYTILINEOS στην ανάπτυξη δικτύων, μίας κρίσιμης πτυχής για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση. Η διασύνδεση αυτή, γνωστή πλέον ως Eastern Green Link 1 (EGL1), αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα.

Έχει ήδη αναλάβει 82 έργα συνολικής αξίας συμβολαίων £2.5 δισ. μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. 

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η MYTILINEOS διαθέτει ένα portfolio φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1.25 GW, με το έργο Cleve Hill να ξεχωρίζει, ως το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, 373 MW.

Επιπλέον 650 MW owned assets είναι σήμερα σε διάφορα στάδιο ανάπτυξης και υλοποίησης. Στην αποθήκευση ενέργειας, η εταιρεία αναγνωρίζεται ως κορυφαία στη χώρα με ένα σημαντικό αριθμό έργων 1.1 GWh, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της βρετανικής αγοράς.

Επενδύοντας στη μεγάλη της διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία, η MYTILINEOS αναλαμβάνει σύνθετα και απαιτητικά ενεργειακά έργα, συνδράμοντας στις προσπάθειες της Μ. Βρετανίας για επιτυχή ενεργειακή μετάβαση.

Πέρα από τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η εταιρεία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει 4 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο (3 OCGTs  για τη Drax και 1 OCGT για τη Vitol, ισχύος 299 MW το κάθε ένα). Ακόμα, η MYTILINEOS είναι υπεύθυνη για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός Σύγχρονου Πυκνωτή, για την RWE Generation UK μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, μέρος του Προγράμματος Stability Pathfinder του Εθνικού Δικτύου για την Αγγλία και την Ουαλία.

Παράλληλα, η MYTILINEOS κατασκευάζει στο Protos μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, ισχυρή απόδειξη και αναγνώριση της ικανότητας της εταιρείας να αναλαμβάνει έργα υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, ακόμα και στις πλέον προηγμένες και ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Νέο ρεκόρ παραγωγής από ΑΠΕ το 2023 στην Ελλάδα - Εφθασε το 57%

Υψηλή κερδοφορία το 2023

Το 2023 ο όμιλος παρουσίασε αύξηση 34% στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που διαμορφώθηκαν στα €623 εκατ. έναντι €466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €4,50 έναντι €3,41 το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση 23% στα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €1.014 εκατ., έναντι €823 εκατ. το 2022.

Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε €5.492 εκατ., σε σύγκριση με €6.306 εκατ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τέλος προτεινόμενο μέρισμα στα €1,50 ανά μετοχή (Με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.453 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €440εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκατ. με επιτόκιο 4,0% τον Ιούλιο και η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση €400 εκατ. για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Εταιρείας.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P, με την MYTILINEOS να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ