Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιμολόγια ρεύματος: Πώς τα ολιγόμηνα σταθερά συμβόλαια φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά ενέργειας

Νέες ισορροπίες θα φέρει στην αγορά προμήθειας η εξέλιξη του ρυθμιστικού πλαισίου που αναμένεται άμεσα με την υπουργική απόφαση για την ένταξη και των ολιγόμηνων τιμολογίων με σταθερή χρέωση στα μπλε τιμολόγια. Κι ενώ ακόμη χαμηλότερες τιμές ενέργειας θα έχουμε τον Φεβρουάριο, η θεσμοθέτηση των ολιγόμηνων σταθερών τιμολογίων που αναμένεται άμεσα, θα επιτείνει τον ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών.

Τον δρόμο άνοιξε το 8μηνο τιμολόγιο της κρατικής Φυσικό Αέριο, που ξεπούλησε μέσα σε δύο εβδομάδες πουλώντας τα 12.000 συμβόλαια που στόχευε προκαλώντας ωστόσο έντονες αντιδράσεις ανταγωνιστικών εταιρειών αλλά και της ΡΑΑΕΥ. Το πρόβλημα ήταν ότι το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο εντάσσει στα μπλε τιμολόγια, τα τιμολόγια 12μηνης διάρκειας και δεν προβλέπει τη δυνατότητα ολιγόμηνων σταθερών τιμολογίων. Γι' αυτό και η ΡΑΕΕΥ επέπληξε την κρατική εταιρεία Φυσικό Αέριο για την πρωτοβουλία της, όμως ενώ της ζήτησε να αποσύρει το συγκεκριμένο τιμολόγιο η εταιρεία αρνήθηκε.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό Αέριο: H απάντηση στη ΡΑΑΕΥ για το νέο φθηνό της τιμολόγιο ρεύματος

Πλέον, αναμένεται η ακρόαση της εταιρείας από τη ΡΑΑΕΥ και ενδεχομένως η επιβολή κάποιας ποινής για την ανυπακοή της, αλλά και η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Ενέργειας που θα συμπληρώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο εντάσσοντας τα ολιγόμηνης διάρκειας σταθερά συμβόλαια επίσης στα μπλε τιμολόγια, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα.

Αυτό περιμένουν εξάλλου και πολλές από τις άλλες εταιρείες προμήθειας για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην κατηγορία αυτή, προσφέροντας επίσης ανταγωνιστικές τιμές για σταθερά τιμολόγια λίγων μηνών. Σημειώνεται, ότι για να μπορεί μια εταιρεία προμήθειας να προσφέρει στους καταναλωτές ένα σταθερό τιμολόγιο προαγοράζει την ποσότητα ενέργειας που επιθυμεί να διαθέσει με αυτό σε μια συγκεκριμένη τιμή, ώστε να έχει εξασφαλίσει κάποιο περιθώριο κέρδους χωρίς να εξαρτάται από την τρέχουσα τιμή της ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Για τα συμβόλαια λίγων μηνών (έξι ή οκτώ) μπορεί να βρει πολύ καλύτερες τιμές ενέργειας και αντίστοιχα να προσφέρει ελκυστικές τιμές στους καταναλωτές. Αντίθετα, για τα δωδεκάμηνα συμβόλαια, κοστίζει ακριβότερα η ενέργεια, καθώς δεν υπάρχει ορατότητα για 12 μήνες. Το υψηλό κόστος αντιστάθμισης 12μηνων συμβολαίων τα κάνει ακριβότερα από τα εξάμηνα ή οκτάμηνα.

Γι' αυτό και όσες εταιρείες προσφέρουν σήμερα σταθερά 12μηνα συμβόλαια, έχοντας προαγοράσει την απαιτούμενη ενέργεια για την κάλυψή τους σε υψηλότερη τιμή από το 8μηνο συμβόλαιο της Φυσικό αέριο, διαμαρτυρήθηκαν στη ΡΑΑΕΥ κάνοντας λόγω για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η τολμηρή πρωτοβουλία της εταιρείας, τους κόστισε ακριβά, ενώ αντίθετα, έφερε κέρδη στην ίδια αφού το τιμολόγιο αυτό κέρδισε την προτίμηση των καταναλωτών και έτσι κέρδισε και την κάλυψη του υπουργείου Ενέργειας.

Η επόμενη μέρα

Μετά το λανσάρισμα στην αγορά των ολιγόμηνων συμβολαίων από περισσότερες εταιρείες, τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην αγορά των χρωματιστών τιμολογίων. Καθώς θα συνδυάζουν τις χαμηλές τιμές του κίτρινου και του πράσινου τιμολογίου με την ασφάλεια του μπλε, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να δημιουργήσουν ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού για τις εταιρείες.

Οι εμπορικές διευθύνσεις των εταιρειών προμήθειας θα βρεθούν μπροστά σε δύσκολο γρίφο αν θέλουν να στηρίξουν τα κίτρινα και πράσινα τιμολόγιά τους και θα πρέπει να προσφέρουν ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι εκπτώσεις για το πράσινο τιμολόγιο του Φεβρουαρίου, που εν μέσω έντονου ανταγωνισμού των εταιρειών και πτωτικών τιμών στη χονδρεμπορική, αναμένονται γενναίες.

Μερίδια αγοράς

Στο περιβάλλον αυτό η διατήρηση ή η αύξηση των μεριδίων των εταιρειών ενέργειας θα γίνει δύσκολο παιχνίδι για όλους και περισσότερο για τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου και η μάχη για μια θέση στην αγορά θα γίνεται όλο και πιο σκληρή.  

Η ΔΕΗ προς το παρόν κυριαρχεί στην αγορά με μερίδιο 55,8%, συνολικά και 62,7% στη χαμηλή τάση.

Σύμφωνα  με τα στοιχεία για το Δεκέμβριο, στο 10,6% βρέθηκε η Ήρων, 9,25% είχε η Μυτιληναίος, 5,88% η Elpedison, 5,46% η NRG, 3,18% η Φυσικό Αέριο, 2,67% η ΖΕΝΙΘ, 2,38% η Watt+Volt, 1,77% η Volterra και 1,25% η Volton. Ωστόσο, το αγώνισμα  για την προσέλκυση καταναλωτών, είναι μαραθώνιος και κάθε μήνας μια νέα πρόκληση, και ο χρόνος θα δείξει ποιοι θα αποδειχθούν τελικά νικητές, ενώ ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης ξεκινά, που θα καταλήξει σε λιγότερες και ισχυρότερες εταιρείες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ