Νέα
  • ΓΔ: 1458.41 +0.42%
  • Τζίρος: 51,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγαλώνει προς τα 600 εκατ. η τρύπα στον ΕΛΥΚΩ - Καμπανάκι ΕΣΠΕΝ, τι προτείνει η ΡΑΑΕΥ

Το πρόβλημα του ελλείμματος του λογαριασμού ΕΛΥΚΩ ανέδειξε η χθεσινή επιστολή του ΕΣΠΕΝ στη Ρυθμιστική Αρχή, τονίζοντας ότι για το 8μηνο Απριλίου-Νοεμβρίου 2023 οι οφειλές στους προμηθευτές φτάνουν τα 252 εκ. ευρώ.

Για να λυθεί το πρόβλημα οι προμηθευτές ζητούν να παρέμβει η Πολιτεία είτε για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ εάν αυτό απαιτείται ή την ενίσχυση του ΕΛΥΚΩ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.  

Από την πλευρά της η ΡΑΑΕΥ εκτιμά ότι για τη διετία 2023-2024 το έλλειμμα του λογαριασμού θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και θα φτάνει τα 600 εκ. ευρώ. Ωστόσο προτείνει ότι δεν πρέπει να αυξηθεί το κόστος των ΥΚΩ για τους καταναλωτές, αλλά να καλυφθεί το κενό από τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός των ΥΚΩ επιβαρύνθηκε το 2023 κατά 460 εκ. ευρώ από ποσά που κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να χρηματοδοτηθούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης  μέχρι την 31 Δεκεμβρίου  ανακουφίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Δηλαδή μπορεί η Πολιτεία να πέτυχε  να μην επιβαρυνθούν τα κρατικά έσοδα, από τις επιδοτήσεις πέρσι, όμως οι ενέσεις ρευστότητας που έγιναν από ειδικούς λογαριασμούς που υπηρετούν άλλους σκοπούς, μεταβιβάζουν αυτό το κόστος στον φετινό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: Αγροτικό ρεύμα: Στη Βουλή τροπολογία διετούς αναστολής πληρωμών για τους πληγέντες

Τι πληρώνεται με τα έσοδα των ΥΚΩ

Τα έσοδα από τα ΥΚΩ καλύπτουν την χρεώσεις ρεύματος για συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, όπως:

  • Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
  • Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.
  • Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.

Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Ερχονται τα νέα 6μηνα μπλε τιμολόγια - Πτωτικό σπιράλ τιμών

Η επιστολή ΕΣΠΕΝ στη ΡΑΑΕΥ

Ο ΕΣΠΕΝ σε επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ, τονίζει την επιτακτική ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης του διαρκώς διογκούμενου ελλείμματος του ΕΛΥΚΩ.

Αναλυτικά, στην επιστολή των προμηθευτών αναφέρεται:

Η απομείωση του μηνιαίου ανταλλάγματος τον Ιούνιο του 2023 ανήλθε σε 45% και έκτοτε υπερβαίνει συστηματικά το 40%, ενώ το συνολικό οφειλόμενο -προς τους προμηθευτές- αντάλλαγμα για την περίοδο Απρίλιος-Νοέμβριος 2023 ανέρχεται πλέον σε € 252 εκ. περίπου.

Σημειώνεται ότι στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής (αρθ. 153) και στον Ν. 4067/2012 όπως ισχύει (αρθ. 36) περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην ανάγκη μέριμνας για την «έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης τυχόν αρνητικού οικονομικού αποτελέσματος ΕΛΥΚΩ» καθώς και για την «τήρηση ενός αποθέματος ασφαλείας» αντίστοιχα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ