Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Βουτιά στις τιμές Φεβρουαρίου - Τι ανακοίνωσαν οι εταιρείες για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Με χαμηλότερες τιμές από τον Ιανουάριο εμφανίστηκαν αργά χθες, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, το βράδυ τα νέα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των εταιρειών  προμήθειας για το μήνα Φεβρουάριο. 

Οι χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά τον Ιανουάριο - η τιμή έπεσε τον Ιανουάριο στα 93€/MWh από 102€/MWh τον Δεκέμβριο μια αποκλιμάκωση της τάξης του 8,8% - αλλά και ο ανταγωνισμός των εταιρειών, οδήγησαν τις τιμές του τρέχοντα μήνα ακόμη χαμηλότερα από τον Ιανουάριο με μεσοσταθμική τιμή κοντά στα 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα και διακύμανση από 11,7 λεπτά/κιλοβατώρα έως 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αντίστοιχα αναμένεται να «ξεφουσκώσουν» και οι τελικοί λογαριασμοί ρεύματος για τους καταναλωτές

Η τιμή της ΔΕΗ 

Ο δεσπόζων πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ, ανακοίνωσε χαμηλότερες χρεώσεις για το πράσινο τιμολόγιο (Γ1/Γ1Ν Οικιακό) του Φεβρουαρίου σε σχέση με τον Ιανουάριο και μάλιστα με τιμή που πέφτει ακόμη και κάτω από το «φράγμα» των 13 λεπτών ανά κιλοβατώρα, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από την μέση τιμή του 2023 (15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα) όταν υπήρχαν κρατικές επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα η τελική τιμή (με την έκπτωση να παραμένει στο γενναίο 20% όπως και τον περασμένο Ιανουάριο) για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα διαμορφώνεται στα 12,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 13,635 σεντς τον Ιανουάριο). Για υψηλότερη κατανάλωση η τιμή διαμορφώνεται στα 13,76 σεντς (από 14,595) ανά κιλοβατώρα. Το νυχτερινό τιμολόγιο προσφέρεται στα 10,32 σεντς (από 11,155 τον Ιανουάριο).

Κίτρινο τιμολόγιο

Πτώση σημείωσε η τιμή και στο κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (MyHome4all) καθώς έπεσε στα 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 12,65 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες. Αντίστοιχα για μεγαλύτερες καταναλώσεις η τιμή έπεσε στα 16,88 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 17,13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Protergia

Η Protergia έδωσε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο οικιακού ρεύματος (Οικιακό Value Special) του Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας τελική τιμή προμήθειας στα 14 λεπτά/κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας για τον Φεβρουάριο (από 14,26 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο) και 22 λεπτά/κιλοβατώρα χωρίς την έκπτωση συνέπειας (από 22,26 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο). 

Κίτρινο τιμολόγιο

Αρκετά χαμηλότερη τιμή έδωσε η Protergia για το κίτρινο τιμολόγιο της το Οικιακό Value Simple καθώς η χρέωση προμήθειας έπεσε στα 12,98 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 14,06 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο.   

NRG

Κάτω από τα 13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα προσγειώθηκε και η τιμή της NRG για τον Φεβρουάριο με την εταιρεία να ανακοινώνει τελική τιμή 12,453 λεπτά/κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας, από 14,1 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν τον Ιανουάριο. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας η τιμή αυξάνεται στα 19,453 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 21,6 σεντς που ήταν τον Ιανουάριο). 

ΗΡΩΝ

Το πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ για το Φεβρουάριο  είναι στα 13,9 λεπτά/κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας, ενώ χωρίς την έκπτωση συνέπειας η τιμή είναι 16% ακριβότερη. Όπως αναφέρει η εταιρεία, για τον μήνα Φεβρουάριο 2024: 

  • η έκπτωση αφορά σε έκπτωση συνέπειας, 
  • η αριθμητική τιμή της έκπτωσης συνέπειας ορίζεται ίση με 16% επί της Βασικής Χρέωσης Προμήθειας και
  • η προϋπόθεση χορήγησης της έκπτωσης συνέπειας είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση του προηγούμενου εκδοθέντος Λογαριασμού Κατανάλωσης, καθώς και η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κίτρινο τιμολόγιο

Στο κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο (GenerousHome) παρέχεται έκπτωση συνέπειας 20% και επιπλέον 5% έκπτωση μετά από 9 μήνες παραμονής στο πρόγραμμα.

Elpedison

Η Elpedison έδωσε αυτό το μήνα τιμή ανάλογα με την κατανάλωση και ανακοίνωσε τελική τιμή προμήθειας 11 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες (παρέχεται έκπτωση 0,03650€ ανά kWh) και 14,65 λεπτά από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, τιμές αρκετά χαμηλότερες από τα 17,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν η τιμή της για τον Ιανουάριο ανεξάρτητα από την κατανάλωση. 

Φυσικό αέριο - Volton - Elin - Volterra

Η Φυσικό Αέριο έδωσε τιμή 12,688 λεπτά/ κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο (από 0.14265 τον Ιανουάριο με έκπτωση συνέπειας) ενώ το πράσινο τιμολόγιο της Volton διαμορφώθηκε στα 12,48 λεπτά/κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας, από 14,42 λεπτά που ήταν τον Ιανουάριο.

ELIN για το μήνα Φεβρουάριο έδωσε τιμή 11,79 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ η τιμή της  Volterra για το πράσινο τιμολόγιο είναι τον Φεβρουάριο 13,5 λεπτά/κιλοβατώρα από 14,4 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν τον Ιανουάριο.

Χωρίς ΦΠΑ

Σημειώνεται πως οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ανακοινώνονται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Όλα τα προγράμματα προσφέρονται και σε δικαιούχους Κ.Ο.Τ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ