Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ρεύμα: Ανοίγει ο ανταγωνισμός στα σταθερά μπλε τιμολόγια με τα «μίνι» συμβόλαια

Περισσότερες επιλογές και ανταγωνιστικότερες τιμές θα έχει το επόμενο διάστημα η αγορά προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η επίσημη τοποθέτηση χθες της ΡΑΑΕΥ, εντάσσει εντός του ρυθμιστικού πλαισίου και τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος. με μπλε σήμανση ολίγων μηνών.

Ειδικότερα, η χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, ερμήνευσε την Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας ότι τα τιμολόγια 6μηνών και πάνω μπορούν να έχουν χρωματική σήμανση όπως και τα 12μηνα, ανάλογα με τον τρόπο που διαμορφώνουν τη χρέωση προμήθειας.

Αυτό σημαίνει ότι αν μια εταιρεία επιλέξει να έχει σταθερή χρέωση σε ένα εξάμηνο ή οκτάμηνο τιμολόγιο, τότε μπορεί να κατηγοριοποιηθεί στα μπλε τιμολόγια και επομένως να έχει και ρήτρα αποχώρησης.

Ξεκαθαρίζεται το τοπίο

Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε η ΡΑΑΕΥ, όπως είχε αποκαλύψει η «Η», μετά από σχετική Επιστολή του υπουργείου Ενέργειας, με την οποία επεξηγούσε την Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση άφηνε ένα κενό, για το κατά πόσο τα 6μηνα τιμολόγια μπορούν να είναι μπλε και σταθερά  και επομένως να έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Μετά τη διευκρίνιση της ΡΑΑΕΥ το τοπίο ξεκαθαρίζεται και εφόσον οι εμπορικές πολιτικές των εταιρειών προμήθειας το επιλέξουν και εφόσον βρουν ελκυστικές τιμές ενέργειας στη διεθνή αγορά, θα μπορούν να προσφέρουν ολιγόμηνα σταθερά τιμολόγια.

Αρκετές εταιρείες, ήταν σε αναμονή της ανακοίνωσης της ΡΑΑΕΥ για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για το λανσάρισμα ανάλογων προϊόντων, με σταθερή τιμή για κάποιους μήνες, ενώ άλλες, μελετούν νέες εμπορικές προτάσεις για την κατηγορία των μεικτών τιμολογίων.

Τι αναφέρει η ΡΑΑΕΥ

Η ρυθμιστική Αρχή αναφέρει πως: 

«Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που εισήγαγε η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/10469/192 Απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 742/31.01.2024) και προκειμένου για την άσκηση της εποπτικής αρμοδιότητας της Αρχής, κατά τρόπο ομοιόμορφο και ισότιμο, ώστε να διασφαλίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και να προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, ζήτησε την παροχή διευκρινήσεων ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση.

Κατόπιν των διευκρινήσεων που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα, και σύμφωνα με την αληθή βούληση του κανονιστικού νομοθέτη, τόσο η διάρκεια της σύμβασης όσο και το Τιμολόγιο αποτελούν στοιχεία της Προσφοράς Προμήθειας η οποία δύναται κατόπιν συναίνεσης του Πελάτη να καταλήγει σε διάρκεια σύμβασης προμήθειας που δεν δύναται να είναι μικρότερη των 6 μηνών. 

Ως εκ τούτου, οι Προμηθευτές δύνανται να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του ενός έτους και όχι μικρότερης των έξι μηνών.

Τα προσφερόμενα ως άνω τιμολόγια φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της Χρέωσης Προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα.

Προϊόντα που φέρουν μικτά χαρακτηριστικά εμπίπτουν στα κυμαινόμενα προϊόντα προμήθειας με κίτρινη χρωματική σήμανση διαφάνειας για τα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ