Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

LNG: Η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2040 - Οι προβλέψεις της Shell και ο ρόλος της Κίνας

Η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2040 καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε καθαρότερα καύσιμα, ανέφερε η Shell στην τελευταία της ετήσια προοπτική αναφορικά με το LNG.

Συγκεκριμένα ο ενεργειακός κολοσσός υποστηρίζει πως η ζήτηση για φυσικό αέριο παγκοσμίως θα κορυφωθεί μετά το 2040, η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες μεταβαίνουν από τον  άνθρακα σε ένα σχετικά καθαρότερο καύσιμο.

Πηγή: AP

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις πέρυσι, αλλά οι μεγάλες εταιρείας ενέργειας εξακολουθούν να αναμένουν ισχυρή αύξηση της ζήτησης LNG, καθώς οι οικονομίες του κόσμου στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Το LNG έχει αυξήσει την επιρροή του, πολλώ δε μάλλον και μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου του αγωγού προς την Ευρώπη, ωθώντας την περιοχή να εξασφαλίσει το LNG για να αντικαταστήσει τους χαμένους όγκους.

Πηγή: AP

H ετήσια έρευνα

«Η παγκόσμια αγορά LNG θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι τη δεκαετία του 2040, κυρίως λόγω της βιομηχανικής απαλλαγής από τον άνθρακα της Κίνας και της ενίσχυσης της ζήτησης σε άλλες ασιατικές χώρες», δήλωσε η Shell την Τετάρτη, και πρόσθεσε πως η ζήτηση για φυσικό αέριο «έχει κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές και παγκοσμίως πρόκειται να κορυφωθεί μετά το 2040».

Επιπροσθέτως η Shell έκανε γνωστό, ότι η ζήτηση LNG αναμενόταν να φθάσει τα 625 εκατομμύρια έως 685 εκατομμύρια τόνους το 2040, από 404 εκατομμύρια τόνους το 2023. Αυτό είναι χαμηλότερο από την πρόβλεψή της πριν από ένα χρόνο, όταν προέβλεψε η ζήτηση LNG να φτάσει τα 650 εκατομμύρια έως 700 εκατομμύρια τόνους.

Ο στόχος

Η Shell, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός έμπορος LNG στον κόσμο, επιθυμεί να καταστήσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, καθώς ο κόσμος στοχεύει να απελευθερωθεί από τον άνθρακα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αν και το φυσικό αέριο είναι καθαρότερο από τα υπόλοιπα εναλλακτικά ορυκτά καύσιμα, εξακολουθεί να απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα όταν καίγεται σύμφωνα με τους ειδικούς.

Και αυτό συμβαίνει διότι το φυσικό αέριο αποτελείται επίσης ως επί το πλείστον από μεθάνιο, το οποίο προκαλεί περισσότερη θέρμανση από το διοξείδιο του άνθρακα, με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, να  θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένας από τους φθηνότερους και ταχύτερους τρόπους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα ήταν πιθανό να κυριαρχήσει στην αύξηση της ζήτησης LNG αυτή τη δεκαετία, ενώ την επόμενη δεκαετία, η Νότια Ασία και η νοτιοανατολική Ασία θα οδηγούσαν τις πωλήσεις καθώς χρειάζονταν όλο και περισσότερο καύσιμο για την τροφοδοσία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής τους με αέριο, είπε η Shell.

Εν κατακλείδι, η Shell πρόσθεσε ότι το LNG συνέχισε να παίζει «ζωτικό ρόλο» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πέρυσι, με τις εισαγωγές να παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα με τα υψηλά ρεκόρ το 2022 μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά τη συνολική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην περιοχή, με την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου να παραμένει διαρθρωτικά στενή, λόγω της έλλειψης προμήθειας φυσικού αερίου με ρωσικό αγωγό στην Ευρώπη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ