Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight Group: Με φόρα στην αποθήκευση ενεργειας για ΑΠΕ - Επιθεώρηση Σκυλακάκη στο εργοστάσιο της Ξάνθης

Εργοστάσιο Sunlight
Εργοστάσιο Sunlight / Πηγή: Intime

Στο εργοστάσιο της Sunlight Group στην Ξάνθη θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη για να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις της καινοτόμου βιομηχανίας.

Ουσιαστικά, θα παρουσιαστούν στον υπουργό οι δυνατότητες της εταιρείας να  ανταπεξέλθει στην πρόκληση που λέγεται «Αποθήκευση Ενέργειας για Ανανεώσιμες Πηγές» τομέας στον οποίο και θέλει να πρωταγωνιστήσει σε μια εποχή που η αποθήκευση ενέργειας μπαίνει στο επίκεντρο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

►Διαβάστε επίσης: Φάκελος Ινδία: Οι business σε ενέργεια, ΑΠΕ, logistics, τουρισμό, υποδομές - Η Ελλάδα πύλη της ινδικής αγοράς στην Ευρώπη

Ο στόχος

Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει κορυφαίος πάροχος λύσεων Αποθήκευσης Ενέργειας στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία-Ωκεανία.

Το 2023 έκλεισε για την Sunlight με έσοδα περί το ένα δισ. ευρώ, το 98% των οποίων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ ο όμιλος κατέχει μερίδιο άνω του 80% στην παγκόσμια αγορά βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης.

Η Sunlight Group  διαθέτει περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες, κέντρα αποθήκευσης και διανομής, κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) σε 12 χώρες και 3 ηπείρους, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.050 εργαζόμενοι. 

Προτεραιότητα για τον όμιλο είναι αυτή την περίοδο η ανάπτυξη καινοτομιών για μπαταρίες λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, του ερευνητικού έργου με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», της «Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας Βιομηχανική και Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία».

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 112.970.000€ και Δημόσια Δαπάνη 49.900.000€, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-27.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Σε τροχιά το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις»

Καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Στόχος της εταιρείας είναι να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης στο κρίσιμο πεδίο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, ενώ θα επεκτείνουν και την οικιακή χρήση.

Ήδη, η γραμμή συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στην Ξάνθη, με την ευελιξία που προσφέρει για την κατασκευή ευρείας γκάμας προϊόντων, αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ένα πλεονέκτημα που μεγιστοποιεί η πιλοτική γραμμή για την παραγωγή στοιχείων λιθίου που θα  επιτρέψει στην εταιρεία να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες εφοδιασμού της αγοράς με στοιχεία και μπαταρίες λιθίου ευρωπαϊκής κατασκευής.

Παράλληλα, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η δημιουργία του πρώτου gigafactory στοιχείων λιθίου στη ΝΑ Ευρώπη, και ένα από τα πρώτα στην ΕΕ. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, συνολικού ύψους 1,4 δις ευρώ, που ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί  στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα δημιουργήσει συνολικά πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης.

Το Gigafactory ετήσιας παραγωγικής δυναμικής 20GWh θα είναι το πρώτο στον δυτικό κόσμο που θα επικεντρώνεται σε εφαρμογές εκτός δρόμου, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή στοιχείων ιόντων λιθίου για εφαρμογές στην ενδοεφοδιαστική αλυσίδα και την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. Η προσπάθεια αυτή για τη Sunlight δεν περιορίζεται σε εταιρικό επίπεδο, αλλά το αντιμετωπίζουμε ως ένα εθνικό πρότζεκτ που θα βάλει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, σε ένα κλειστό club παραγωγών τέτοιου είδους υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ