Νέα
  • ΓΔ: 1435.56 +1.06%
  • Τζίρος: 59,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Στρατηγικός μας στόχος ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας - Ρουμανίας

Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ έως το 2026 στη Ρουμανία προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σήμερα στο Βουκουρέστι στο συνέδριο Ziarul Financiar Power Summit 24. Στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των κρίσιμων υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο που θα προσθέτει αξία σε όλες τις χώρες, επισήμανε ο CEO της εταιρείας.

«Θα κάνουμε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια στη Ρουμανία και θα αναπτύξουμε 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα ως το 2030. Έχουμε τον τρόπο, τα στελέχη και το πλάνο να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ρουμανία αποτελεί βασικό μέρος του στρατηγικού μας πλάνου. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς στη Ρουμανία και κυρίως σε νέα καθαρή δυναμικότητα και να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε περαιτέρω τα δίκτυα, καθιστώντας τα πιο αποδοτικά, σταθερά και ανθεκτικά ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μας μετάβασης», πρόσθεσε.

«Η Ρουμανία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτή τη νέα εποχή, μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια. Είμαι σίγουρος για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης της Ρουμανίας. Ο Όμιλος ΔΕΗ και ιδιαίτερα η τοπική μας ομάδα είναι εδώ για να κάνει το καθήκον της» σημείωσε.

Περιφερειακή δύναμη ο στρατηγικός στόχος 

«Από το 2019 προχωράμε σε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στη ΔΕΗ προς την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργούμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα που θα συνεργάζεται, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φ/β, μπαταρίες.

Επίσης, προχωράμε την απανθρακοποίηση και εγκαθιστούμε ΑΠΕ, όμως δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε μέρος μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς. Μιας αγοράς που πρέπει να λειτουργεί και περιφερειακά για να αποκτήσουμε ρυθμό και ανταγωνιστικότητα. 

Είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουμε περιφερειακή δύναμη, και η είσοδος στη Ρουμανία είναι πολύ σημαντική για μας» είπε και συνέχισε: 

«Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες και μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ στη Ρουμανία, δημιουργεί συνέργειες στο trading και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο με συνέπειες επικερδείς για τις δύο χώρες. 

Η  ηλεκτρική  διασύνδεση με Ρουμανία Βουλγαρία Ελλάδα, θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία στις χώρες, δημιουργώντας εμπορικές ευκαιρίες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και στη Ρουμανία και στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, απορροια της οικονομικής κρίσης και η πολιτική σταθερότητα έδωσαν μια δυναμική πορεία της Ελλάδας, στον τομέα της ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι και η Ρουμανία κινείτραι στη σωστή κατεύθυνση «υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, έχει πολιτική σταθερότητα και όλα τα στοιχεία είναι εδώ και για να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Στάσσης προέβλεψε ότι στην ενέργεια θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία, και ανάλογα θα κινηθεί η ζήτηση σε όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ είπε ότι η μείωση της ζήτησης ήταν αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Εξήγησε ότι τώρα που οι τιμές είναι χαμηλότερες η ζήτηση θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα και η στροφή στον ηλεκτρισμό θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Επισήμανε ότι ο στόχος για φθηνότερη ενέργεια μπορεί επιτευχθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Κάθε μεγαβατώτα από ΑΠΕ είναι φθηνότερη από τη θερμική μεγαβατώρα, όμως από την άλλη χρειαζόμαστε και τη θερμική ενέργεια. Ο χαρακτήρας της όμως αλλάζει, και από  φορτίο βάσης, θα γίνει φορτίο ευελιξίας, καλύπτοντας την ανάγκη  εξισορρόπησης. Σταδιακά το φορτίο βάσης  θα καλύπτεται από τις  ΑΠΕ και κάποιες ώρες μόνο θα καλύπτονται από τις θερμικές μονάδες, τις μονάδες αερίου, τις μπαταρίες και το υδρογόνο», δήλωσε.

«Ακριβό το υδρογόνο - Χρειάζονται τολμηρά βήματα»

Μιλώντας για το υδρογόνο, σημείωσε ότι προς το παρόν η τιμή του δεν είναι ανταγωνιστική και υπάρχει μεγάλος αγώνας για την επικράτηση στην αγορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αλλά ακόμη δεν πέφτει η τιμή του από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ για να γίνει ανταγωνιστικό πρέπει να πέσει από τα 2 ευρώ.

«Είναι ένα ταξίδι και πρέπει να ενισχύσουμε και να επενδύσουμε στην τεχνολογία υδρογόνου για να γίνει κάποια στιγμή ανταγωνιστικό. Χρειαζόμαστε τολμηρά βήματα στην Ευρώπη για να προχωρήσουμε στην τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση και θα τα κάνουμε», είπε.

Σε ερώτηση αν μέσω των ΑΠΕ εξαρτόμαστε από την Κίνα επειδή δεν έχουμε πρώτες ύλες όπως είχαμε εξάρτηση από τη Ρωσία με το φυσικό αέριο, ο κ. Στάσσης απάντησε, ότι «αν έχουμε να επιλέξουμε  είναι καλύτερα να αγοράζουμε φωτοβολταϊκά από την Κίνα μια φορά, παρά από τη Ρωσία φυσικό αέριο που γίνεται κάθε χρόνο». Πάντως, συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να είναι αυτόνομη σε παραγωγή και πρώτες ύλες η Ευρώπη.

Μάλιστα είπε ότι μετά τις ευρωεκολογές θα δημοσιευτεί μελέτη από τον Μάριο Ντράγκι για το τι επενδύσεις θέλουμε να έχουμε στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει στην τεχνολογία για να γίνει αυτόνομη ενεργειακά» σημείωσε.

«Σε 10-15 χρόνια η μείωση κόστους στην ενέργεια»

Και συνέχισε: «Η παραγωγή ενέργειας στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης γίνεται από ένα οικοσύστημα που αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό, μια μπαταρίες, πολλές ΑΠΕ και όχι από ένα μεγάλο εργοστάσιο. Στο νέο ενεργειακό σύστημα που θα έχουμε χρειαζόμαστε ένα δίκτυο όχι για να μεταφέρει ενέργεια αλλά για να διαχειρίζεται την ροή της ενέργειας αμφίδρομα. Και χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο και για να συνδέσουμε περισσότερες ΑΠΕ, που επιστρέφει στον λογαριασμό σαν μείωση κόστους.

Όλοι στοχεύουμε στη φθηνή ενέργεια αλλά θα χρειαστούμε 10-15 χρόνια να φτάσουμε εκεί. Και την περίοδο μετάβασης οι τιμές θα έχουν διακυμάνσεις, όμως η επένδυση  στα δίκτυα είναι απαραίτητα. Εξετάζουμε το υδρογόνο στο πλαίσιο έρευνας και δοκιμών, έχουμε ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε μπαταρίες στην Ελλάδα και θα είμαστε παρόντες και στη Ρουμανία όταν ανοίξει η αγορά αποθήκευσης».

Σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, σημείωσε  ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακό σύστημα μας, γιατί μπορεί να μη δίνει το φορτίο βάσης, αλλά θα δίνει τα φορτία εξισορρόπησης που έχουν την υψηλότερη αποτίμηση.

Για τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σημείωσε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική τεχνολογία για το μέλλον ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παραχθούν βιομηχανικά και εγκατασταθούν μαζικά αλλά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ