Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οπτικές ίνες: Ανακατεύει την τράπουλα στις τηλεπικοινωνίες η ΔΕΗ - Το σχέδιο για διάθεση του δικτύου στη χονδρική και οι τιμές

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Η επιτάχυνση της διείσδυσης των οπτικών ινών με την ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων θα είναι στο επίκεντρο της προγραμματισμένης για αύριο Τρίτη 19 Μαρτίου συνάντησης μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και των επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τζαμάζ, της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη και της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, αλλά και της ΔΕΗ, έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση για τη γρήγορη γεωγραφική της ανάπτυξη στα δίκτυα οπτικών ινών

Η διείσδυση της κάλυψης με δίκτυα οπτικών ινών βρίσκεται περίπου στο 36% και η χρήση στο 7,7% και το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κάλυψη με δίκτυα FTTH όλης της χώρας, προσιτά από άποψη τιμής για τον τελικό καταναλωτή.

Εξάλλου, η οπτική ίνα συνιστά την κρισιμότερη παράμετρο για τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI), όπου μέχρι πρότινος η χώρα μας καταλάμβανε την 25η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η gigabit society

Με την γρήγορη ανάπτυξη της οπτικής ίνας γίνεται πιο γρήγορα πραγματικότητα η gigabit society που αποτελεί προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση: τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και επιχειρήσεις χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους -αλλά και με το δίκτυο- οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης και οι μονάδες διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού.

Εκτός από την επιτάχυνση στις περιοχές που έχουν αναλάβει επενδύσεις οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, σημαντικό θέμα είναι η κάλυψη στις περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, κάτι που θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο (ΕΣΠΑ) έργο Ultra Fast Broadband (UFBB, το οποίο όμως έχει προχωρήσει μερικώς με την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον ΟΤΕ.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου μεταξύ της κοινοπραξίας Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ

Στο τοπίο αυτό, η ανακοίνωση της ΔΕΗ την περασμένη Παρασκευή για επενδύσεις της τάξης των €680 εκατ. την περίοδο 2024-2026 ανακάτεψε την τράπουλα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη, καθώς τόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

Με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος, καθώς αναπτύσσει την οπτική ίνα εναέρια, η ΔΕΗ στοχεύει συνολικά να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το κατασκευαστικό σχέδιο που ανακοίνωσε, πρόκειται να καλύψει περιοχές στις οποίες έχουν αναλάβει να επενδύσουν Voodafone και Nova, οι οποίες όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς τα πλάνα τους.

Η διάθεση μέσω χονδρικής 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η θυγατρική της FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους: 

  1. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps.
  2. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας
Τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας

Εως και 20% χαμηλότερες τιμές 

Μάλιστα πληροφορίες, αναφέρουν πως η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει τιμές έως και 20% χαμηλότερες από τον ΟΤΕ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, είπε πρόσφατα πως στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής στη χονδρική, υπηρεσιών οπτικής ίνας, έχοντας ένα «μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τη δυνατότητα χαμηλού κόστους και γρήγορης εγκατάστασης μέσω των υφιστάμενων υποδομών». 

Το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής. 

Η οπτική ίνα του ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ προχωρά τις επενδύσεις σε Fiber To The Home – έφτασε περίπου τα 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2023.

Συνέχισε να αυξάνει την πελατειακή βάση FTTH, καταγράφοντας αυξήσεις στους συνδρομητές το πρώτο εξάμηνο του 2023, στις 56 χιλιάδες, με το συνολικό αριθμό συνδρομητών FTTH να φθάνει τις 194 χιλιάδες ή το 12,8% της συνολικής πελατειακής βάσης, σημαντικά αυξημένο από το 6,5% ένα χρόνο πριν.

Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ – ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών – αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι.

Οι περιοχές όπου αναπτύσσεται η  ΔΕΗ FiberGrid

Υπό κατασκευή (δήμοι):

  • Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου.

Νέες περιοχές Αττική (δήμοι):

  • Πειραιώς, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μοσχάτου-Ταύρου, Δάφνης-Υμηττού.

Νέες περιοχές:

  • Νομός Θεσσαλονίκης (δήμοι) Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας -Χορτιάτη.

Νέες πόλεις:

  • Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη, Μεγαλόπολη.
Καμπίνα
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ