Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ασάφειες του νόμου για τις περικοπές ενέργειας καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ

Στο επίκεντρο των σχολίων στο νόμο που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ η οποία και ολοκληρώθηκε στις 15/4 τέθηκε το πρόβλημα των περικοπών που είναι αναπόφευκτες, αναμένεται να αυξάνονται καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, αυξάνοντας τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους στην αγορά.

Οι ΕΛΕΤΑΕΝ, ΑΔΜΗΕ και το Green Tank μεταξύ άλλων σχολίασαν τις ασάφειες και τα προβληματικά σημεία του νέου νόμου.

Το υπόμνημα

Η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε επιστολή και αναλυτικό υπόμνημα προς το ΥΠΕΝ  με σχόλια και παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τις Α.Π.Ε., τις περικοπές ενέργειας, την ΕΔΕΥΕΠ κλπ.

➡ Ειδικά για το πλαίσιο των περικοπών ενέργειας, είτε το μεταβατικό είτε το μόνιμο, η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίζει ότι αυτό πρέπει να συνάδει με τις υποχρεώσεις και τους κανόνες που απορρέουν από τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/943. Ο Κανονισμός καθορίζει το ποια έργα είναι επιλέξιμα για περικοπές, τους κανόνες αποζημίωσης των περικοπών, τους κανόνες διαφάνειας και ισοτιμίας κλπ - ρυθμίσεις που είναι άμεσα εφαρμόσιμες και δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη.

➡ Για το ίδιο θέμα, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι η προθεσμία για τον καθορισμό του μόνιμου πλαισίου (άρθρο 109) πρέπει να συντομευθεί. Προκειμένου να βοηθήσουμε την επίπονη αυτή εργασία, ζητούμε η σχετική ομάδα εργασίας που έχει θεσπίσει το ΥΠΕΝ να διευρυνθεί με 3 τουλάχιστον εκπροσώπους των φορέων Α.Π.Ε. και τους αναπληρωτές τους.

Χωρίς ουσιαστική ρύθμιση

To Green tank σημειώνει ότι 1) το κρίσιμο ζήτημα του πλαισίου των περικοπών μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο αφού στην ουσία όλα θα ρυθμιστούν στην ΥΑ, καθορίζεται μόνο το αντικείμενο της εξουσιοδότησης, και 2) το νομοθετικό κείμενο περιλαμβάνει απλώς τον καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης, χωρίς να θέτει την ουσιαστική ρύθμιση του, έστω και σε γενικό, ορισμένο πλαίσιο σύμφωνα προς το οποίο θα ενεργήσει η Διοίκηση προκειμένου να ρυθμίσει τα μερικότερα θέματα. Μάλιστα, δεν προβλέπεται καμία προθεσμία για την έκδοση της ΥΑ, παρά μόνον ότι η Ομάδα Διοίκησης Έργου πρέπει να εισηγηθεί εντός 9 μηνών, με δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας αυτής, χωρίς όμως χρονικό περιορισμό ως προς την πιθανή παράταση (παρ. 2 αρ. 10Α).

►Διαβάστε επίσης: Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Να διπλασιαστεί ο "κορμός" του συστήματος για την απορρόφηση των ΑΠΕ

Προβλέπεται η δυνητική θέσπιση ενός μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών, υπό τον οποίο τα έργα ΑΠΕ που δεν θα υφίστανται περικοπές λόγω τεχνικών δυσκολιών (κατά βάση τα μικρότερα έργα ΑΠΕ) θα αποζημιώνουν άλλα που υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς.

Βέβαια, αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά την έκδοση της ΥΑ του προτεινόμενου άρθρου 10Α, οπότε μέχρι τότε παραμένει ασαφές το πλαίσιο του επιμερισμού των περικοπών.

Πάντως, πέραν αυτού του μηχανισμού αντιστάθμισης των πρόσθετων περικοπών, δεν προβλέπεται κανενός είδους αποζημίωση για το μέρος των περικοπών που θα εφαρμοστούν.

Διευκρινίσεις από ΑΔΜΗΕ

Ο  ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι  για λόγους που δεν ανάγονται σε αυτόν δεν δύναται να υπολογίσει το μέγεθος των περικοπών για λόγους δικτύου καθώς αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που εκφεύγουν του ελέγχου του Διαχειριστή. 

Δίνει έμφαση στο θέμα των αποζημιώσεων τονίζοντας ότι από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, προκύπτει μεγάλη ασάφεια ως προς το πλαίσιο αποζημιώσεων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περικοπών.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει, ότι οφείλει να επιβάλλει τους αναγκαίους για την ασφαλή λειτουργία του ΕΣΜΗΕ περιορισμούς, ανεξαρτήτως ορίου, στη βάση ρητών σχετικών προβλέψεων του ρυθμιστικού πλαισίου. Για το λόγο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι υπόχρεος καταβολής οποιασδήποτε αποζημίωσης από ίδιους πόρους του, διότι οι περικοπές που επιβάλλει δεν αποσκοπούν στην κάλυψη δικών του αναγκών, αλλά στην ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και την αδιάλειπτη τροφοδοσία του κοινωνικού συνόλου με ηλεκτρική ενέργεια. Με το παρόν νομοσχέδιο, από το οποίο απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για δημιουργία μηχανισμού αποζημιώσεων, γεννάται ανασφάλεια δικαίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση περί ενδεχόμενης ευθύνης του Διαχειριστή.

Όπως τονίζει δημιουργείται «ανασφάλεια δικαίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και  η εσφαλμένη εντύπωση περί ενδεχόμενης ευθύνης του Διαχειριστή». Ο ΑΔΜΗΕ  αναφέρει  ότι από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, προκύπτει μεγάλη ασάφεια ως προς το πλαίσιο αποζημιώσεων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περικοπών, καθότι δεν προσδιορίζεται ούτε το πλαίσιο και οι διαδικασίες εφαρμογής περιορισμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που προηγούνται χρονικά, ούτε το πλαίσιο των αποζημιώσεων και οι πόροι από τους οποίους αυτές θα καλύπτονται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ