Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή μετάβαση: Μελέτη για να ενταχθούν 39 νησιά στα GRECO ISLANDS

Αλεξάνδρα Σδούκου
Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Eurokinissi

Στην πρωτοβουλία GRECO ISLANDS και στον τρόπο που θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ενεργειακής μετάβασης στα μικρά νησιά αναφέρθηκε χθες η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας χθες στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θεμα «η ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών προς την κλιματική ουδετερότητα».

Τόνισε ότι τώρα εκπονείται μια μελέτη για 39 νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό από 100 μέχρι 3.500  κατοίκους που θα αποτελέσει τη βάση  για να ενταχθούν αυτά τα νησιά στη χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ.  Ήδη εξασφαλιστεί  150 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 που θα κατευθυνθούν για τον μετασχηματισμό των μικρών και απομακρυσμένων νησιών. 

Η Τήλος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Αστυπάλαια και η Χάλκη- είναι τα πρώτα παραδείγματα,  όπως είπε και ακολουθεί ο Πόρος.

Στον Άη Στράτη, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σχεδιαστεί και η τηλεθέρμανση,  για να υπάρχει πράσινη ενέργεια στο νησί και αρκετές άλλες παρεμβάσεις. Στην Αστυπάλαια υλοποιήιηκε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάπτυξης ηλεκτροκίνησης και στη Χάλκη έγινε μια ενεργειακή κοινότητα, χάρη στην οποία οι κάτοικοι του νησιού μπορούν σήμερα να βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος

►Διαβάστε επίσης: ΑΠΕ: Οι προτάσεις Λέτα για ταχύτερη ενεργειακή ενοποίηση

Στον Πόρο με συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της εταιρείας MASDAR, που είναι κρατικών συμφερόντων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  θα γίνουν έργα αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ πάνω στο νησί του  ενώ θα δρομολογηθεί ένα ηλεκτρικό ferry στη γραμμή Γαλατάς-Πόρος αλλά και ηλεκτρικά μικρά πλοιάρια μεταφοράς επιβατών. 

Όπως είπε το Ταμείο Απανθρακοποίησης  θα έχει έσοδα 1,6 δισεκατομμύρια από τα διακιώματα εκπομπών και μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις  3,8 δισεκατομμύρια.  Η διαχείριση του Ταμείου θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ρόλο του αξιολογητή θα έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σημείωσε.

Πόροι από το Εξοικονομών και το Κινούμαι ηλεκτρικά στα νησιά

Σχετικά με τη συμμετοχή των νησιών στα προγράμματα Εξοικονομώ και Κινούμαι Ηλεκτρικά σημείωσε, ότι στο Εξοικονομώ έχουν ενταχθεί  περίπου 15.900 νησιωτικές  και έχουν απορροφηθεί περίπου 200 εκατομμύρια πόροι. 

Αντικαταστάθηκαν 123.000 περίπου παλιές συσκευές, οι οποίες ανακυκλώθηκαν και συνολικά δόθηκαν για αυτό το σκοπό περίπου 140 εκατομμύρια. Αυτές οι 123.800 συσκευές που ανακυκλώθηκαν, εξοικονομούν μία ενέργεια που θα κατανάλωναν περίπου 25.000 άνθρωποι σε ένα χρόνο, τόνισε.

Στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά», δόθηκαν πρόσθετα  τα 4.000 ευρώ για κάθε νησιώτη, ώστε να μπορεί να αγοράσει ένα όχημα ηλεκτρικό, για τις ανάγκες της επιχείρησης. Το αποτέλεσμα  από τα προγράμματα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»  είναι ότι το 26,8% του συνολικού δεσμευμένου προϋπολογισμού πήγε στα νησιά. Σήμερα στα νησιά έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 930 περίπου φορτιστές. Αυτό ισοδυναμεί με το 17%  των συνολικών σημείων πανελλαδικά. Μέσα στην επόμενη διετία,   με βάση το σχεδιασμό  θα εγκατασταθούν άλλα 4.000 σημεία στα νησιά,  μέσα από τα σχέδια φόρτισης που έχουν χωροθετηθεί.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ