Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ - Mytilineos: Η εξωστρέφεια το επόμενο στοίχημα των εθνικών πρωταθλητών στην ενέργεια

Την διεθνή τους πορεία χτίζουν τα τελευταία χρόνια οι δύο μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι ΔΕΗ και Mytilineosέχοντας καταφέρει να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά και να παρουσιάζουν διαρκή άνοδο μεγεθών. Κοινό τους σημείο ο διεθνής προσανατολισμός, και η δραστηριότητά στην παραγωγή και προμήθεια ενέργειας και τα αντίστοιχα μεγέθη τζίρου και EBITDA

Στόχος της ΔΕΗ είναι να κυριαρχήσει στη Νοτοανατολική Ευρώπη ως ηγέτιδα δύναμη στην αγορά ενέργειας, με τη στήριξη των ΗΠΑ και αξιοποιώντας τις διαφορές των ηλεκτρικών συστημάτων και τις διασυνδέσεις ώστε να εξασφαλίζει υπεραξίες. Ξεκίνησε με την εξαγορά της Enel στη  Ρουμανία και μετά τη συμφωνία με την Mytilineos και την απόκτηση ως 2 GW στα επόμενα 3 χρόνια, εξασφάλισε παρουσία και σε Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία και Κόσοβο.

Από την άλλη η Mytilineos, που διαθέτει παρουσία σε πάνω από 40 χώρες με τα έργα της, βάζει πλώρη για το Χρηματιστηριο του Λονδίνου, επιχειρώντας να οδηγήσει τη διεθνοποίησή της σε νέο επίπεδο και να ξεκλειδώσει αξία για τους μετόχους της από τη νέα πορεία που ετοιμάζεται να ξεκινήσεις στις διεθνείς αγορές.

Η φιλοδοξία της ΔΕΗ για ηγετικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη 

Την εβδομάδα που πέρασε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο CSIS Energy Security and Geopolitics Conference, απηύθυνε κάλεσμα για επενδυτική και πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ ώστε να πετύχει η ΔΕΗ στον ρόλο που πρόκειται να παίξει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Γιώργος Στάσσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη για περισσότερες συνέργειες και στενότερη σχέση με τους πέραν του Ατλαντικού partners. Αφού αναφέρθηκε στο σύνθετο ενεργειακό τοπίο των Βαλκανίων, ο Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ - που είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος - έχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη πράσινων έργων, πράσινων υποδομών και ενεργειακών υπηρεσιών και όπως είπε βρίσκεται στην ιδανική θέση για να καθοδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανοτολική Ευρώπη.

Μιλώντας στο CSIS Energy Security and Geopolitics Conference στις ΗΠΑ ο Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ - που είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος - έχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη πράσινων έργων, πράσινων υποδομών και ενεργειακών υπηρεσιών και όπως είπε βρίσκεται στην ιδανική θέση για να καθοδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανοτολική Ευρώπη.

Σημείωσε ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουμε ηλεκτρικά συστήματα σε διαφορετικές συνθήκες, από το λιγότερο ανεξάρτητο σύστημα της Ρουμανίας, στο περισσότερο αυτόνομο της Βουλγαρίας. Χώρες που έχουν και οι δύο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και ακόμη σημαντικά θέματα κόστους ενέργειας. Χώρες στις οποίες γίνονται μεγάλοι ενεργειακοί μετασχηματισμοί, όπως η Ελλάδα, όπως επίσης χώρες σταθερές πολιτικά και μέλη της ΕΕ, αλλά και άλλες που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις όπως η Ουκρανία.

«Στη ΔΕΗ», τόνισε, «ξέρουμε πώς να αναπτύξουμε τις ΑΠΕ και τις υποδομές ευελιξίας, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα διανομής ενέργειας και τελικά πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση σε μια προσιτή τιμή.

Ξέρουμε και τη σημασία των συνεργασιών, και τι χρειάζεται ένα ενεργειακό σύστημα να κάνει την πράσινη μετάβαση αλλά και να παραμείνει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας αλλά και το κύριο κίνητρο πίσω από όλες μας τις αποφάσεις», είπε.

Κατάστημα στο Βουκουρέστι

Εθνικός πρωταθλητής

Η Ελλάδα διαθέτει τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει στα ενεργειακά δρώμενα της νοτιοανατολικής Ευρώπης - σημειώνουν αναλυτές που παρακολουθούν στενά την αγορά - και ο Όμιλος ΔΕΗ εξελίσσεται σε εθνικό πρωταθλητή, αποκτώντας ηγετικό ρόλο σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ενώ δημιουργούνται οι προοπτικές ώστε η Ελλάδα να γίνει τοπική ενεργειακή υπερδύναμη. 

Οι άξονες ανάπτυξης της ΔΕΗ είναι:

  • το «πρασίνισμα»,
  • η πελατοκεντρική στρατηγική και
  • οι νέες τεχνολογίες.

Ειδικά η ανάπτυξη στις ΑΠΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη ΔΕΗ, καθώς πέρα των άλλων είναι μία σωστή επιχειρηματική τακτική για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία και η αειοφορία των επενδύσεων. Το καθετοποιημένο μοντέλο συνδυάζει την παραγωγή και την προμήθεια με τέτοιο τρόπο, ώστε η κερδοφορία της εταιρείας να είναι ανοδική είτε οι τιμές χονδρεμπορικής ανεβαίνουν είτε πέφτουν.

Mytilineos: Σταθμός στην πορεία της η είσοδος στο Λονδίνο

H δραστηριότητα της Mytilineos, από την άλλη, αντιστοιχεί σε περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, διαθέτει 6.500 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 40 χώρες και περισσότερους από 10.000 προμηθευτές. 

Συνδυάζοντας τη μακρόπνοη στρατηγική με την υπεύθυνη διαχείριση και με καθετοποιημένο και οριζοντιοποιημένο ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο, καταφέρνει να πρωτοστατεί στους τομείς που δραστηριοποιείται και να ανταγωνίζεται με επιτυχία διεθνείς κολοσσούς.

Έχοντας πετύχει σημαντικά ορόσημα, συνεχής αύξηση μεγεθών, εξαγορές, επέκταση εκτός Ελλάδας και ανάπτυξη στη δραστηριότητα όλων των κλάδων, σήμερα η εταιρεία είναι μπροστά σε μια νέα πρόκληση, τη σημαντικότερη στην πορεία της, την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη

Η κίνηση αυτή, θα αποτελέσει σταθμό για την πορεία της εταιρείας, αφού θα τις  εξασφαλίσει πλεονεκτήματα και δυνατότητες για να επισπεύσει την επίτευξη των επόμενων στόχων της. Μπαίνοντας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τον δείκτη FTSE 100, η Mytilineos θα είναι μια εκ των ισχυρότερων εταιρειών στον κόσμο, θα ενισχύσει το κύρος της και θα έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων.

Επιδιώκει έτσι να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της και «δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην Ελληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης».

Με μια θέση στον FTSE 100 του Λονδίνου, στόχος της εταιρείας  είναι να ξεκλειδώσει περαιτέρω την αξία της και να βγει κι άλλο μπροστά, αυξάνοντας την ορατότητά της στους επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Βάζει τις βάσεις για το μέλλον ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη. Και ταυτόχρονα, διατηρεί την παρουσία της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ