Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερχεται στην Αθήνα το Eurelectric - Power Summit 2024: Επενδύσεις €65 δισ. το χρόνο σε δίκτυα για την πράσινη μετάβαση

Στιγμιότυπο από πρόσφατο στρογγυλό τραπέζι της Eurelectric. με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον - Στα αριστερά ο Αντιπρόεδρος της Eurelectric και Πρόεδρος - CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος της παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη θα απασχολήσουν το ετήσιο Συνέδριo της Eurelectric Power Summit 2024, που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 και 23 Μαΐου, με οικοδεσπότη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, ο οποίος έχει εκλεγεί από πέρσι το καλοκαίρι Αντιπροέδρος στο κλαμπ των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες.

Εν όψει των Ευρωεκλογών, τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις αποτελούν προεκλογική προτεραιότητα για την Eurelectric, που ζητά μια «συμφωνία για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας» για την Ευρώπη, δηλαδή να γίνουν προτεραιότητα και για την επόμενη Επιτροπή και να αναβαθμίσει στρατηγικά τα δίκτυα για να επιτύχει την ενεργειακή μετάβαση. 

Στο πλαίσιο αυτό στη μελέτη Grids for Speed παρουσιάζει τι συμβαίνει σήμερα στα δίκτυα της Ευρώπης, και ρίχνει φως στην ανάγκη και τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στα δίκτυα με στόχο την πορεία προς τα εμπρός για να κερδίσει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης.

Επενδύσεις 65 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως

Για να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας, τονίζει η Eurelectric, χρειαζόμαστε δίκτυα. Το Power Barometer 2023 έδειξε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα χρειαστεί να αυξήσουμε τις επενδύσεις κατά περίπου 84% σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αν δεν γίνουν οι επενδύσεις αυτές, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και φορτιστές δεν θα μπορούν να συνδεθούν και η ηλεκτροκίνηση θα καθυστερήσει. Με δεδομένα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η στροφή στον ηλεκτρισμό στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση στους λογαριaσμούς ενέργειας, το κόστος ευκαιρίας που θα έχουμε ως άτομα και ως κοινωνία, από μια καθυστέρηση είναι τεράστιο.

Όπως αναφέρει η Eurelectric, στη μελέτη που πραγματοποίησε με την Accenture με θέμα το δρόμο προς την Απανθρακοποίηση "Decarbonisation Speedways",  η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2050 –  με τετραπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον ηλεκτρισμό στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας, ως έναν τρόπο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή ενεργειακής ασφάλειας  με απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

► Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή μετάβαση: Μελέτη για να ενταχθούν 39 νησιά στα GRECO ISLANDS

Όπως έδειξε το Power Barometer 2023 έχουμε αυξήσει τις συνδέσεις κατά 19% το 2022 σε σύγκριση με το 2019. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υποδομής, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των πρωτογενών και δευτερευόντων υποσταθμών κατά 1,5% και 1,2%, αντίστοιχα, και  το μήκος του δικτύου κατά 0,8%. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση, η διείσδυση των έξυπνων μετρητών στην Ευρώπη είναι πάνω από το μισό - περίπου 56%. Όλα αυτά με μέτρια ετήσια αύξηση 8% στις επενδύσεις.

Νέα γενιά υποδομών για την ηλεκτρική επανάσταση που έρχεται  

Στην Ευρώπη, ένα μεγάλο μέρος των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη 40 ετών και άνω – που σημαίνει ότι κατασκευάστηκαν σε μια εποχή που αγοράζονταν οι πρώτοι υπολογιστές για οικιακή χρήση.

Σήμερα όμως έχουμε υπολογιστές στα χέρια μας που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν online. Βρισκόμαστε   στην πέμπτη γενιά (επίσης γνωστή ως 5G) τηλεπικοινωνιακής υποδομής για να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη, αδιάλειπτη πρόσβαση στην εν λόγω γνώση (γνωστή και ως Διαδίκτυο) και ήδη μιλάμε για το 6G.

► Διαβάστε επίσης: Eurelectric: Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής- Χρειάζονται επιπλέον 7 δισ. ευρώ επενδύσεις

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται μια επανάσταση  στην ηλεκτρική ενέργεια παρόμοια με την επανάσταση των τηλεπικοινωνιών των τελευταίων 40 ετών. Οι ημέρες της  μιας κατεύθυνσης ροής ενέργειας που ρέει αποκλειστικά από μεγάλες μονάδες παραγωγής προς τους τελικούς πελάτες είναι μετρημένες. Καθώς η καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια έρχεται στο διαδίκτυο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι άνθρωποι υιοθετούν νέες ηλεκτρικές και ολοένα πιο ευέλικτες τεχνολογίες για τη θέρμανση, τις μεταφορές και ακόμη και τις βιομηχανικές τους ανάγκες, το σύστημα περιπλέκεται.

Η παρακολούθηση της ηλεκτρικής επανάστασης, όμως, απαιτεί εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην ήπειρο. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε να έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε οποιαδήποτε αναφορά, βίντεο ή έκτακτη είδηση χωρίς τον εκσυγχρονισμό της υποδομής που ενσωματώνει το 3-, μετά 4- και τώρα 5G, και ούτε θα πρέπει να περιμένουμε μια ενεργειακή μετάβαση χωρίς ένα νέο G υποδομής δικτύου. 

Το στοίχημα για την πράσινη μετάβαση

Η πράσινη μετάβαση αμφισβητείται από πολλούς στην Ε.Ε. Το κόστος για την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας, οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν τα σημεία αιχμής της κριτικής που ασκείται στις Βρυξέλλες από τους κόλπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά και από πολιτικούς κύκλους.

Οι εταιρείες ενέργειας (utilities), που έχουν κάθε λόγο να πετύχει η πράσινη μετάβαση σηκώνουν τα μανίκια… και με δράσεις και άλλες πρωτοβουλίες δημοσιότητας προσπαθούν αφενός να υπερασπιστούν την πράσινη μετάβαση και αφετέρου να πιέσουν με τη σειρά τους την Ε.Ε. για τη λήψη αποφάσεων που θα άρουν εμπόδια για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στην ενέργεια.

Λαγονήσι

Η Eurelectric, που είναι η κορυφαία ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη βάλει μπροστά ένα τέτοιο σχέδιο δράσης. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί πως στην Eurelectric αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος είναι ο πρόεδρος και CEO του μεγάλου γερμανικού ομίλου E.ON ο κ. Λέονχαρντ Μπιρνμπάουμ και έτερος αντιπρόεδρος είναι ο CEO της φινλανδικής εταιρείας ενέργειας Fortum.

Κάθε χρόνο η Eurelectric πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες Σύνοδο Ενέργειας. Το «Power Summit 2024» με τίτλο «Lights On» κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Στάσση διοργανώνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Grand Resort στο Λαγονήσι.

Η ελίτ

Για δύο ημέρες στις 22 και 23 Μαΐου η αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών utilities θα πραγματοποιήσει συζητήσεις και θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα της επιτάχυνσης των έργων υποδομής που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση.

Εκτός από τους επικεφαλής της ΔΕΗ, της E.ON και τη Fortum, θα είναι στελέχη της πορτογαλικής EDP, της φινλανδικής Statkraft, της γερμανικής Uniper εκπρόσωποι από τη βιομηχανία ηλεκτρισμού και ΑΠΕ όπως από τη GE Vernova καθώς επίσης και στελέχη από τις εταιρείες Google, Amazon και Microsoft.

Επίσης θα παραβρεθούν και θα τοποθετηθούν υπουργοί από χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Δεν αποκλείεται τις εργασίες του summit να χαιρετήσει και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα δίκτυα

Στο Λαγονήσι η Eurelectric θα παρουσιάσει την έρευνα “Grids for Speed”. Είναι η σημαντικότερη από όσες διεξάγει η οργάνωση και αναδεικνύει το πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν στον μαζικό εξηλεκτρισμό των μεταφορών, των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, με στόχο να επιτευχθούν οι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια.

Με τον τρόπο αυτό και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα υπέρ της πράσινης μετάβασης αλλά και να πιέσουν τις Βρυξέλλες για τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στις υποδομές ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ