Νέα
 • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
 • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Placement για έως 4,5 εκατομμύρια μετοχές

Σε ράλι επενδυτών εξελίχθηκε το placement της Mytilineos καθώς η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν πολύ μεγάλη και το placement έκλεισε τελικά με διάθεση 7,2 εκατ. μετοχών (έναντι 4,5 εκατ. όπως ήταν η αρχική πρόθεση) δηλαδή διατέθηκε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η τιμή διάθεσης έκλεισε στα 35,5 ευρώ με discount στο 4% σε σχέση με το μέσο όρο των 30 και 90 ημερών και ακριβώς σε σχέση με το μέσο όρο των 52 εβδομάδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για το πακέτο των μετοχών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να καλύψει 1,8 έως 1,9 φορές τη ζήτηση. Γι αυτό και διατέθηκαν περισσότερες μετοχές. Η ζήτηση ήταν, άλλωστε, ιδιαίτερα αυξημένη από funds του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Νωρίτερα η «Η» έγραφε πως άμεσα καλύπτεται το placement της Mytilineos, καθώς η ζήτηση που εκδηλώθηκε είναι μεγάλη και, σύμφωνα με πληροφορίες, καλύπτει το σύνολο της συναλλαγής. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, τρίτη 21 Μαίου το απόγευμα, η εταιρεία προχωρά σε placement 4,5 εκατ. μετοχών, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 3,2%. Οι μετοχές ανήκουν στον βασικό μέτοχο της εταιρείας, Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος πριν το placement κατέχει περίπου το 26% των μετοχών της εισηγμένης και μετά το placement θα παραμείνει o μεγαλομέτοχος. 

Στο «προσκλητήριο» του Μυτιληναίου φαίνεται πως έχουν ανταποκριθεί - αν και από την εταιρεία κρατούν σφραγισμένα τα χείλη τους - μεγάλα funds και σημαντικοί θεσμικοί του εξωτερικού, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος σε αυτές τις περιπτώσεις. Το, μάλλον αιφνίδιο, placement πάντως δεν είναι άσχετο με τον μετασχηματισμό της εταιρείας και το στρατηγικό σχέδιο για dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Η εταιρεία μεγαλώνει, εξελίσσεται, είναι δυναμική και ο μεγαλομέτοχος επιβεβαιώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία», παρατηρούν κύκλοι της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι υπήρχε demand για τις μετοχές του Ομίλου, ενώ με την κίνηση αυτή αυξανεται το liquidity και το free float των μετοχών της εταιρείας και επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη του μεγαλομετόχου στην εταιρεία.Η αξία του πακέτου εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διάθεσης θα είναι μεταξύ 35 και 36 ευρώ. Το placement πραγματοποιείται μέσω των Citi, Morgan Stanley και Euroxx και οι μετοχές θα διατεθούν σε θεσμικά κεφάλαια.

Σημειώνεται πως η Mytilineos έχει γνωστοποιήσει πως εξετάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσα στον επόμενο 1 έως 1,5 χρόνο.

Tο dual listing

Κατά πληροφορίες η κίνηση σχετίζεται με την προετοιμασία για το dual listing του τίτλου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

H κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που οι αναλυτές βάζουν όλο και υψηλότερα τον πήχη για τη μετοχή. Το γκρουπ των εταιρειών που δίνουν τιμή-στόχο για τη Mytilineos άνω των 45 ευρώ περιλαμβάνει τις Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, Euroxx, Optima, Edison και Pantelakis και Piraeus Securities.

Με τα νέα δεδομένα, η μέση τιμή-στόχος για τη Mytilineos πλέον διαμορφώνεται από το σύνολο των αναλυτών που καλύπτουν την εταιρεία στα 47 ευρώ (μεταξύ 46 και 50 ευρώ).

Το γεγονός ότι σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναλυτών, το εύρος της τιμής-στόχου περιορίζεται μόλις στα 4 ευρώ υποδηλώνει τόσο ότι το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας προσβλέπει σε σημαντικό upside το επόμενο διάστημα όσο και την εμπιστοσύνη της αγοράς στα ισχυρά θεμελιώδη της εισηγμένης, που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Τι είναι το placement και πώς μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική τιμή της Μυτιληναίος

Η πραγματοποίηση ενός placement, δηλαδή η έκδοση και διάθεση νέων μετοχών μιας εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, μπορεί να ενισχύσει τη μελλοντική τιμή της Mytilineos με τους εξής τρόπους:

 1. Αύξηση Κεφαλαίων: Μέσω του placement, η εταιρεία θα συγκεντρώσει νέα κεφάλαια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, εξαγορές, αποπληρωμή χρεών, ή άλλες στρατηγικές κινήσεις. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της και να αυξήσει τα μελλοντικά της κέρδη, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί σε αύξηση της τιμής της μετοχής.
 2. Στρατηγικές συνεργασίες: Ένα placement μπορεί να φέρει στρατηγικούς επενδυτές ή συνεργάτες στην εταιρεία, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν επιπλέον αξία πέρα από τα κεφάλαια, όπως τεχνογνωσία, νέες αγορές ή τεχνολογίες.
 3. Βελτίωση Οικονομικής Θέσης: Η εισροή νέων κεφαλαίων μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, μειώνοντας την ανάγκη για δανεισμό και συνεπώς τους χρηματοοικονομικούς της κινδύνους. Οι επενδυτές μπορεί να εκτιμήσουν τη βελτιωμένη οικονομική υγεία της εταιρείας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της μετοχής.
 4. Ενίσχυση Εμπιστοσύνης των Επενδυτών: Η πραγματοποίηση ενός επιτυχημένου placement μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την εταιρεία. Οι επενδυτές μπορεί να το ερμηνεύσουν ως ένδειξη εμπιστοσύνης από τη διοίκηση της εταιρείας σχετικά με τις μελλοντικές της προοπτικές, κάτι που μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για τις μετοχές και να ανεβάσει την τιμή τους.
 5. Αυξημένη Διαφάνεια και Ελκυστικότητα: Μια εταιρεία που πραγματοποιεί placement συχνά γίνεται πιο ελκυστική για θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν την εταιρεία πιο διαφανή και αξιόπιστη. Η αύξηση του αριθμού των θεσμικών επενδυτών μπορεί να προσθέσει σταθερότητα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μετοχή, οδηγώντας σε πιθανή αύξηση της τιμής της.
 6. Βελτίωση δανειοληπτικής ικανότητας: Με την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων μέσω ενός placement, η εταιρεία μπορεί να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα, κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια με ευνοϊκότερους όρους στο μέλλον.
 7. Βελτίωση σε Δείκτες Ρευστότητας: Η έκδοση νέων μετοχών μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα της μετοχής στην αγορά, καθιστώντας την πιο ελκυστική για επενδυτές που επιθυμούν εύκολη αγορά και πώληση των μετοχών. Αυξημένη ρευστότητα συνήθως συνοδεύεται από αυξημένο ενδιαφέρον και ζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της μετοχής.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ