Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Το 5% σε Βρετανούς και Αμερικάνους επενδυτές με τίμημα 256 εκατ. ευρώ - Πώς το placement ανοίγει το δρόμο για το dual listing

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μητιληναίος

Σημαντική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Mytilineos εξασφαλισαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με το placement που πραγματοποιήθηκε χθες, το οποίο χαρακτηρίζεται από πηγές της εταιρείας ως «θρίαμβος». Κι αυτό επειδή ξεκίνησε ως ένα placement για 4,5 εκατ. μετοχές δηλαδή το 3,2% της εταιρείας και κατέληξε - μετά και από την πίεση του ισχυρότατου demand - στην διάθεση 7,2 εκατ. μετοχών της εταιρείας σε ξένους επενδυτές που απέκτησαν το 5% της Mytilineos στην τιμή των 35,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η αξία του πακέτου ανήλθε στα 255,6 εκατ. ευρώ. 

Οι αγοραστές που διεύρυναν το free float ήταν κυρίως θεσμικοί και μεγάλα funds από την Μεγάλη Βρετανία - όπου η Mytilineos δραστηριοποιείται ήδη σε μεγάλα ενεργειακά έργα - και τις ΗΠΑ. Προφανώς και η στρατηγική αυτή κίνηση στοχεύει στην διεύρυνση της διασποράς των μετοχών σε ξένους θεσμικούς εν όψει και της εισόδου της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2025. Πληροφορίες θέλουν το πακέτο των μετοχών να διανεμήθηκε σε αρκετούς επενδυτές.

Πωλητές ήταν οι Frenzia LTD και η Kilteo LTD, συμφερόντων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίουο οποίος πριν το placement κατέχει το 26,54% των μετοχών της εισηγμένης και πλέον το ποσοστό του οδηγείται στο 21,5%. 

Το placement πραγματοποιήθηκε με discount 4% από τον μέσο όρο της τιμής των τελευταίων 30 και 90 ημερών και ακριβώς στο μέσο όρο της τιμής της μετοχής της εταιρείας το τελευταίο έτος.

Ισχυρό demand 

Αρχικά η πρόθεση ήταν να δοθούν 4,5 εκατ. μετοχές στην τιμή κοντά στα 36 ευρώ, όμως η ζήτηση ήταν μεγάλη - οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ζήτηση καλύφθηκε 1,8 με 1,9 φορές - και τελικά μετά από διαπραγματεύσεις για τον αριθμό των μετοχών και την τιμή δόθηκαν 7,2 εκατ. μετοχές στα 35,5 ευρώ. Το placement το διενέργησε η Citi και η Morgan Stanley μαζί με τη Euroxx.

Στο δρόμο για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η προοπτική εισαγωγής των μετοχών της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα αυξημένα μεγέθη του 2024 και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας, υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες σε θεσμικούς επενδυτές που θέλουν να πάρουν θέση από τώρα στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην mytilineos, η οποία εισέρχεται σε μια νέα εποχή αποτιμήσεων και προοπτικών με νέες δυνατότητες που θα της δώσει η πρόσβαση σε κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη. 

Οι μεγάλοι θεσμικοί επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο πακέτο μετοχών από τώρα προσβλέποντας στις μεγάλες αποδόσεις που πολύ σύντομα θα εξασφαλίσουν.

Ταυτόχρονα, η κίνησή τους αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας. Το ζητούμενο για τον όμιλο είναι να ανοίξει την μετοχική του βάση σε μεγάλους ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Τα Long Only Funds όμως θέλουν να τοποθετούνται εγκαίρως και με την κίνηση αυτή δείχνουν ότι πιστεύουν στην εταιρεία και τις υπεραξίες που μπορεί να τους εξασφαλίσει.

Διευρύνεται το free float

Από την άλλη πλευρά για την Mytilineos το placement αυτό εξασφάλισε νέους επενδυτές αυξάνοντας τη διασπορά των μετοχών του  σε μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την είσοδό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σημειώνεται πως η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου την πρόθεσή της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, διατηρώντας παράλληλα υπό διαπραγμάτευση τις μετοχές της και στην κεφαλαιαγορά της Αθήνας αλλά και την έδρα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία κίνηση που δρομολογεί για τους επόμενους 12-18 μήνες. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ