Νέα
  • ΓΔ: 1418.79 +1.03%
  • Τζίρος: 59,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ ενεργειακός παίκτης του μέλλοντος με ΑΠΕ, δίκτυα, οπτική ίνα και data centers - Συμφωνία με την αραβική DAMAC για data centers

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Με επενδύσεις στις ΑΠΕ και την τεχνολογία και επεκτείνοντας διεθνώς τη δραστηριότητά της, η ΔΕΗ προετοιμάζεται να παίξει το ρόλο ενός περιφερειακού παίκτη στην αγορά της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης, με ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και Αντιπρόεδρος της EurelectricΓιώργος Στάσσης συμμετέχοντας χθες στο πανευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο «Lights On» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη στρατηγική της ΔΕΗ, τη γρήγορη ανάπτυξη στις ΑΠΕ αλλά και για την ψηφιακή της ανάπτυξη και την έμφαση στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση. Και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ενέργεια χρειάζεται την τεχνολογία. 

Όπως είπε, η παράμετρος των «νέων τεχνολογιών» θα κάνει την διαφορά στην «κούρσα» της ενεργειακής μετάβασης και αν η Ευρώπη επικεντρωθεί σε αυτές θα μπορεί να επωφεληθεί και να κάνει πράξη την ενεργειακή μετάβαση με αποδοτικό και ανταγωνιστικό τρόπο. Αντίστοιχα και οι ενεργειακές εταιρείες, υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες εξασφαλίζουν ευελιξία και αποδοτικότητα,

Κι αυτό γιατί το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα τα επόμενα χρόνια θα λειτουργεί ψηφιακά, και μόνο έχοντας υιοθετήσει την τεχνολογία, οι εταιρείες ενέργειας θα μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά, εξασφαλίζοντας τα μέγιστα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η χρήση τεχνολογίας στο energy management.

Όπως εξήγησε τόσο τα δίκτυα όσο και οι εταιρείες ενέργειας για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος και να είναι αποδοτικές και ανταγωνιστικές χρειάζονται, ψηφιακά δίκτυα, αυτόματο τρόπο λειτουργίας και επενδύσεις στην τεχνολογία.

Συνεργασία με την DAMAC για data centers

«Η ΔΕΗ θα είναι πιο ψηφιακή στο μέλλον», σημείωσε και εξήγησε γιατί η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητοι πυλώνες για να μπορεί μια εταιρεία ενέργειας να λειτουργεί με αποδοτικότητα.

«Το μόνο γνωστό για το μέλλον είναι η μεταβλητότητα που προκαλεί η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη μετάβαση. Η ψηφιοποίηση δίνει τις απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, αφού αυξάνει την ευελιξία, και δίνει τη δυνατότητα για το demand-response, με νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Η ΔΕΗ, όπως είπε, επενδύει σε ψηφιακούς μετρητές, σε αυτοματισμούς στο δίκτυό της, αλλά και στο δίκτυο οπτικής ίνας που αναπτύσσει, μπήκε στη διεθνή συνδεσιμότητα και πλέον και στα data center, μια δραστηριότητα που ταιριάζει πολύ με τη ΔΕΗ».

►Διαβάστε επίσης: Γ. Στάσσης στο «Power Summit» της Eurelectric: Η ενότητα είναι το κλειδί

Όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με την DAMAC Data Centers από τα Η.Α.Ε για να πραγματοποιήσει επενδύσεις στα data cenetrs. Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν μια κοινή εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν από 50% - 50% η οποία θα αναπτύξει data centers σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, σε περιοχές που θα καθορίσουν. Το πρώτο θα είναι ισχύος 25 MW και θα κατασκευαστεί στην Αθήνα.  

Η DAMAC Data Centers είναι ένας παγκόσμιος πάροχος ψηφιακής υποδομής που εντοπίζει και επενδύει σε ψηφιακούς κόμβους. Στόχος της εταιρείας είναι να το χρησιμοποιήσει για τις δικές της ανάγκες αλλά και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, συνδυάζοντας την υπηρεσία αυτή με τη μίσθωση οπτικών ινών.

Όπως είπε χθες  ο Πρόεδρος της ΔΕΗ η ψηφιακή μετάβαση δεν περιορίζεται στον ενεργειακό τομέα. «Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο οπτικών ινών, μπήκαμε στις διεθνείς διασυνδέσεις και ξεκινήσαμε επενδύσεις στα data centers μαζί με την DAMAC και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Διπλάσιες επενδύσεις στα δίκτυα

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται στα δίκτυα διανομής, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος είναι οριακές και στα σημερινά επίπεδα επενδύσεων.

 Όπως είπε η ΔΕΗ σχεδιάζει διπλάσιες επενδύσεις από 500 εκατ. σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας αλλά και για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του ελληνικού δικτύου που απαιτεί η πράσινη μετάβαση.

Είπε επίσης, ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων αυτών για τα δίκτυα, θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού ώστε να μοιραστούν περισσότεροι καταναλωτές, το κόστος των επενδύσεων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με μελέτη της Eurelectric Grid for Speed που παρουσιάστηκε χθες, στο συνέδριο απαιτείται αύξηση των επενδύσεων στα δίκτυα, από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050.

►Διαβάστε επίσης: Γ. Στάσσης: O μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε clean powertech player

Ωστόσο το κόστος αυτό θα μπορούσε να είναι μειωμένο ανάλογα τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Οι έγκαιρες επενδύσεις, η βέλτιστη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η φιλική προς το δίκτυο ευελιξία, θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό το ποσό στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εάν εφαρμοστούν σωστά.

Αντίθετα η αποτυχία στην υλοποίηση των επενδύσεων θα έθετε σε κίνδυνο το 74% των μελλοντικών συνδέσεων σε βασικές τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι αντλίες θερμότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αν όμως οι  επενδύσεις στα δίκτυα γίνουν θα επιταχύνουν τον εξηλεκτρισμό και θα βοηθήσουν την ΕΕ να εξοικονομήσει 309 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από το 2040 έως το 2050.

Ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum, δήλωσε: «Για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, η ΕΕ χρειάζεται τεράστια ποσά πρόσθετης χωρητικότητας δικτύου. Σημείωσε επίσης ότι οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για νέα δίκτυα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις κεφαλαιαγορές, αρκεί οι κανονισμοί που ρυθμίζουν τα δίκτυα να κάνουν την επένδυση σε αυτά ελκυστική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ