Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παπαλεξόπουλος - Μυτιληναίος: Οι ευρωεκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες - Καμπανάκια για ανταγωνιστικότητα και συνοχή ΕΕ

Πολλαπλά καμπανάκια χτύπησαν για την κρισιμότητα των επερχόμενων Ευρωεκλογών δυο πολύπειροι έλληνες επιχειρηματίες με πλούσια εμπειρία από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών λόγω του θεσμικού ρόλου τους, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΕΒ. Και Αντιπρόεδρος ERT Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ και Πρόεδρος της Eurometaux. 

«Τα πράγματα στην Ευρώπη θα χειροτερέψουν πριν καλυτερεύσουν, αλλά μπορούμε σε βάθος χρόνου να ανακάμψουμε. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει ωριμάσει και μπορεί τα επόμενα χρόνια να πάει πολύ καλύτερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε, πρέπει να κάνουμε ορθοπεταλιά στην ανηφόρα».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κλείνοντας τη συζήτηση με τον αντιπροέδρο του Συνδέσμου Ευάγγελο Μυτιληναίο που πραγματοποιήθηκε απόψε ενόψει των ευρωεκλογών με θέμα «Ο κόσμος αλλάζει η Ευρώπη μπορεί;».

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η Ευρώπη με όλα της τα προβλήματα είναι το σπίτι μας. «Αλοίμονό μας αν συμβεί κάτι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν διανοούμαι Ελλάδα της δραχμής ή Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Τα θέματα τότε θα ήταν άλλης τάξης, θα ήταν εθνικά», είπε. Επανέλαβε δε ότι η συγκυρία είναι αρνητική για την Ευρώπη αλλά θετική για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι - όπως είπε - δεν πρέπει να μπερδεύουμε την χρηματιστηριακή ευφορία με την συνολική ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Πρόκειται για τις κρισιμότερες ευρωεκλογές που έχουμε ζήσει ποτέ, καθώς τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα, είπαν οι δυο επιχειρηματίες χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου τόσο για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης, που δεν μπορεί να παρακολουθήσει την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ βυθίζεται σε μια γραφειοκρατία που έλκει την καταγωγή της από το παρελθόν και αναφέρεται στο παρελθόν, όσο όμως και για την ίδια την συνοχή της Ένωσης, λόγω της ανόδου αντισυστημικών δυνάμεων. 

Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αλ. Παπαχελάς κυριάρχησε η κριτική στην Ευρώπη με έμφαση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. «Χρειάζεται ένα σοκ για τη μείωση της γραφειοκρατίας», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος ενώ ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η ενιαία αγορά καταργείται εκ των έσω από τις μεγάλες χώρες με επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις τους.

Διαφορετική ήταν η αντίληψη για τις δυνατότητες θεραπείας, με τον κ.Παπαλεξόπουλο να επισημαίνει ότι το σύστημα σηκώνει «μερεμέτια» και τον κ.Μυτιληναίο να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι δομικό και κανένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα δεν ασχολείται με το ζήτημα.

Ο Δ. Παπαλεξόπουλος μίλησε για ένα μεγάλο αντισυστημικό κύμα και από Δεξιά και από Αριστερά. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πουν  «δεν ξέρω τι φταίει αλλά αυτό που κάνετε δεν μου φτάνει», εκτίμησε ο ισχυρός άνδρας του ΤΙΤΑΝΑ, προσθέτοντας πως «εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε και να πείσουμε ότι το σύστημα σηκώνει μερεμέτι και δεν πρέπει να το γκρεμίσουμε για να βάλουμε στη θέση του κάτι άλλο». 

Ενισχύεται η αντισυστημική ψήφος

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές και οι δύο συμφώνησαν ότι θα ενισχυθεί η αντισυστημική ψήφος. Ο κ. Παπαλεξόπουλος στάθηκε στην εκτίμηση ότι η Ευρώπη χτίστηκε στη λογική πως κάθε γενιά θα ζήσει λίγο καλύτερα από την προηγούμενη κάτι που πλέον για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους, δεν ισχύει. «Υπάρχει ένα μεγάλο ανισυστημικό κύμα από δεξιά και αριστερά, από ανθρώπους που λένε ότι δεν ξέρω τι θέμα αλλά ξέρω ότι αυτό που κάνετε δεν φτάνει», είπε.

Υπάρχει αντίδοτο στην αντισυστημικότητα; «Όχι», απάντησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στον Αλέξη Παπαχελά διευθυντής της Καθημερινής που συντόνισε την συζήτηση. «Λέμε για την αντισυστημική ψήφο και πως οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις φοβούνται την αντισυστημική ψήφο. Ποια είναι η αντισυστημική ψήφος; Πού πάει ο νους μας;  Σε αναρχικούς σε περίεργους; Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, αλλά άνθρωποι που έχουν δει από κοντά το σύστημα και σου λένε αυτό το σύστημα δεν περπατάει και θα ψηφίσω ένα κόμμα που είναι εναντίον αυτού του συστήματος. Και έτσι θα ψηφίσω αντισυστημιοκά. Αυτό θα συμβεί τώρα», εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας αρκετές φορές πως παρά την «γκρίνια» για το ιερατείο των Βρυξελλών, Ελλάδα χωρίς Ευρώπη δεν υπάρχει. «Δείτε τι συμβαίνει στην συγκεκριμένη συγκυρία στα Βαλκάνια, βόρεια των Βαλκανίων, στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι το σπίτι της. Αλίμονό μας μην συμβεί τίποτα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος ευχήθηκε εξάλλου να αναδειχθεί ο κ. Ντράγκι στην προεδρία της Κομισιόν ενώ δήλωσε αντίθετος με την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό. «Το ευρωκοινοβούλιο, είπε είναι των άριστων και όχι των δημοφιλέστερων». Χαρακτήρισε δε ως «Eurovision» την προεκλογική εκστρατεία που γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και καλύτερη Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος, «πιστεύω στην Ελλάδα περισσότερο από όσο πιστεύω στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει μέλλον αλλά μόνο μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε ο κ. Μυτιληναίος, παρατηρώντας πως το «λάθος» ξεκινά από το Ευρωκοινοβούλιο. 

«Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι το κοινοβούλιο των αρίστων και όχι των δημοφιλέστερων» παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος εκτιμώντας πως το σύστημα της εκλογής με σταυρό είναι λάθος. 

Ο διοικητικός ηγέτης της Mytilineos είπε πως θα ήταν ευτύχημα αν ο Μάριο Ντράγκι δεχόταν να αναλάβει την Προεδρία της Κομισιόν. «Το ότι υπάρχει λειψανδρία στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό το γνωρίζετε και γι αυτό και το όνομά του Μάριο Ντράγκι δεν το ανέφερα τυχαία. Θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ευρώπη αν δεχόταν να αναλάβει».

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας αλλά η ευρωπη πασχίζει να βρει κατεύθυνση και βηματισμό και δεν πάνε καλά τα πράγματα, διαπίστωσε ο Δ. Παπαλεξόπουλος μιλώντας για απώλεια ανταγωνιστικότητας που επιταχύνεται, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από την Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ μοιάζει να έχει χάσει τις περισσότερες ελπίδες να είναι στην κορυφή του κόσμου στις τεχνολογίες και έχει αδυνατίσει πολύ γεωπολιτικά. 

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή και χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση που να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Και η προϋπόθεση είναι να έχουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή και ανεξάρτητη», παρατήρησε ο κ. Παπαλεξόπουλος, συμπληρώνοντας πως τα τελευταία χρόνια «κανείς δεν καταλάβαινε τι λέγαμε για πολύ καιρό, αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια συνειδητοποίηση μεγαλύτερη». 

Στο επίκεντρο η συνοχή της ΕΕ

Καμπανάκι για την συνοχή της Ε.Ε. και την κοινωνική συνοχή που κι αυτή κλονίζεται χτύπησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας για μια εσωτερική αγορά που αποσυντίθεται. «Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η Ε.Ε., οι βασικοί της θεσμοί, ήταν καλός για τη Λισσαβόνα του 2007, αλλά τώρα είμαστε στο 2024 και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμία λογοδοσία. Οι χώρες βλέπουν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί και κάθε χώρα αρχίζει να κάνει ότι θέλει. Το Βέλγιο για παράδειγμα έδωσε σε μια χαλουβουργία επιδότηση 50 εκατ. ευρώ για 10 έτη για να μην σβήσει τις υψικαμίνους»… 

Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία, διαπίστωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος. «Η Ευρώπη υπερασπίζεται ακόμη το ελεύθερο εμπόριο και το κάνει σε σημείο που κατηγορείται σχεδόν για αφέλεια, όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεκάθαρες βιομηχανικές πολιτικές που απροκάλυπτα βάλουν κατά του ελεύθερου εμπορίου. Η Ευρώπη τι κάνει; Και πώς το κάνει ώστε να μην έχουμε κατάρρευση της κοινής αγοράς»;

Αγκάθι η γραφειοκρατία 

Η Ευρώπη δεν έχει το μέγεθος των εταιρειών για να ανταγωνιστεί τα άλλα δυο μπλοκ, δηλαδή τις ΗΠΑ και την Κίνα, είπαν οι δυο επιχειρηματίες. Κι ενώ χάνει διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα, περισσεύει σε γραφειοκρατία. «Για να πάρεις άδεια για φωτοβολταικό πάρκο στην ιταλία χρειάζεσαι 5 χρόνια αν είσαι τυχερός, διαφορετικά θες 10 χρόνια. Στον Καναδά χρειάζονται μόλις 5 μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας για την «BrusselsBubble», την φούσκα των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, μέσα στην οποία ζουν, εφευρίσκουν και αμοίβονται πλουσιοπάροχα.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό», παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ ο κ. Παπαλεξόπουλος καυτηρίασε την πολυνομία και τον ορυμαγδό των Κανονισμών. Και οι δυο συμφώνησαν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να επαναλάβει μια παγκόσμια επιτυχία σαν αυτή της Airbus και αυτό είναι το δομικό πρόβλημα της οικονομίας της .

«Γιατί η Ευρώπη είναι δομικά ακριβή στην ενέργεια;», αναρωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος. «Είμαστε σε θέση να έχουμε αυτονομία στην ενέργεια; Η απάντηση είναι όχι. Για πολλά χρόνια. Φύγαμε από τη Ρωσία και πήγαμε στη Νορβηγία. Και εξαρτάται όλη η Ευρώπη τώρα από τη Νορβηγία. Πάλι εξαρτόμαστε. Και κατακλυζόμαστε από ΑΠΕ, οι διαχειριστές σβήνουν τους διακόπτες επειδή παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ότι μπορούμε να καταναλώσουμε. 

Και δεν έχουμε τι να την κάνουμε. Διότι δεν έχουμε καλώδια να την πάμε από εδώ εκεί. Κι ενώ έχουν γίνει επενδύσεις τρισεκατομμυρίων τώρα ανακαλύψαμε πως πρέπει να επενδύσουμε στα δίκτυα που είναι μερικά τρις ακόμη».  

Το κοινωνικό συμβόλαιο της Ευρώπης έχει ξεθωριάσει εξήγησε ο κ. παπαλεξόπουλος λέγοντας πως η Ευρώπη χτίστηκε με το αφήγημα πως κάθε γενιά θα ζει καλύτερα από την προηγούμενη και θα υπάρχει πρόοδος. Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο δεν ισχύει πια». 

Οι απειλές για την Ευρώπη

Τέλος, στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι απειλές για την Ευρώπη στο ενεργειακό και το αμυντικό ζήτημα, τα οποία μπορούν όπως ελέχθη να αποδειχθούν ευκαιρίες για την Ελλάδα, να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία («Τα ΕΑΣ αν λειτουργούσαν σήμερα θα μπορούσαν να δουλεύουν τρεις βάρδιες», είπε ο κ. Μυτιληναίος) και να μετατραπεί για πρώτη φορά σε εξαγωγέα ενέργειας (αλλά θα χρειαστεί μεγάλο κόστος και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να υπάρξει αποβιομηχάνιση πριν την απανθρακοποίηση), είπε ο κ.Παπαλεξόπουλος.

Η ανακοίνωση του ΣΕΒ 

Στην εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, συναντήθηκαν και συζήτησαν  ο  κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux, με συντονιστή τον κ. Αλέξη Παπαχελά,  Διευθυντή της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο: «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» οι δυο θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, συζήτησαν τις θέσεις και τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2030 και σκιαγράφησαν τις προϋποθέσεις για μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση.

Όπως αναφέρθηκε, έχει ιδιαίτερη σημασία να συζητήσουμε για την ανάκτηση της οικονομικής ισχύος της ΕΕ, έναντι άλλων διεθνών οικονομιών, καθώς τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ευημερίας της Ευρώπης, σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις.

Η επανεκκίνηση και οι 5 πυλώνες

Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση ώστε σημαντικές αλλαγές σε θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, βιομηχανικής πολιτικής, δεξιοτήτων, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και βιωσιμότητας, καθώς και επένδυση στην κοινωνική Ευρώπη, να αποτελέσουν τις βάσεις για την Ευρώπη του 2030.

Ο ΣΕΒ, έχει εντοπίσει πέντε κύριους πυλώνες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος:

  • Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά,  
  • Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας,  
  • Μια ισχυρή βιομηχανία που δείχνει τον δρόμο για ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας και διεθνές εμπόριο,   
  • Την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές στα επαγγέλματα και 
  • Την επιταχυνόμενη και επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Η τοποθέτηση Παπαλεξόπουλου

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, πασχίζει να βρει το δρόμο της. Στη σημερινή πραγματικότητα, χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά.  Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανεξάρτητη, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αυτά που χρειάζονται στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.  Θεωρούμε σημαντικό, αυτό το μήνυμα να μην χαθεί σ’ αυτή την εκλογική χρονιά που θα επιλέξουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για το υπόλοιπο της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».

Οι δηλώσεις Μυτιληναίου

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι: «Αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε ζήσει ποτέ. Τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, ο ΣΕΒ αποφάσισε να κάνει αυτή την εκδήλωση για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουμε έναν άλλο τόνο, ουσίας, σ’ αυτή την εκλογική μάχη, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική, υπό την έννοια ότι πολλά συμφέροντα της χώρας μας διακυβεύονται μαζί με τα συμφέροντα της Ευρώπης.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ