Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Εγκρίθηκε νόμος για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής πράσινης τεχνολογίας

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσημα σήμερα Δευτέρα έναν νέο νόμο που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι η Ενωση παράγει το 40% των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών, των αντλιών θερμότητας και άλλου εξοπλισμού καθαρής τεχνολογίας και να βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανταγωνιστεί τους αμερικανούς και κινέζους ανταγωνιστές.

Όπως αναφέρει το Reuters, o νόμος Net Zero Industry Act (NZIA) θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα ή στις αρχές Ιουλίου μόλις υπογραφεί από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Σημείο καμπής

Η πράξη αποτελεί κεντρικό σημείο της προσπάθειας της ΕΕ να διασφαλίσει ότι θα είναι όχι μόνο παγκόσμιος ηγέτης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην κατασκευή της απαιτούμενης τεχνολογίας.

Οι δημόσιες αρχές που αγοράζουν προϊόντα καθαρής τεχνολογίας θα πρέπει να βασίζουν τις επιλογές τους όχι μόνο στην τιμή, αλλά και με στάθμιση 30% στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα μιας προσφοράς, δηλαδή στο βαθμό στον οποίο η ΕΕ εξαρτάται από την προμήθεια από μία μόνο τρίτη χώρα.

Η επίτευξη του στόχου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, δεδομένου ότι οι κατασκευαστές της ΕΕ προμηθεύουν λιγότερο από το 3% των εγκατεστημένων στην ΕΕ πάνελ και δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Ο τομέας της αιολικής ενέργειας στην ΕΕ είναι πολύ ισχυρότερος, αν και οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν έδαφος.

Η Ευρώπη βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κίνα, η οποία προβλέπεται να διαθέτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Η ΕΕ ανησυχεί επίσης ότι τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια πράσινων επιδοτήσεων στο νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού θα δελεάσουν τους ευρωπαίους παραγωγούς να μετεγκατασταθούν.

Ο στόχος για το 2030

Η Ενωση έχει θέσει ως στόχο για το 2030 να παράγει το 40% των προϊόντων που χρειάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά θα καλύπτουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, τους ηλεκτρολύτες και άλλες τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του άνθρακα.

Η ΕΕ στοχεύει επίσης να επιτύχει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής αυτών των τεχνολογιών έως το 2040.

Η NZIA προτείνει τον εξορθολογισμό της χορήγησης αδειών για έργα που ενισχύουν την παραγωγή της ΕΕ, εξασφαλίζοντας ότι οι περισσότερες εκδίδονται εντός έξι έως εννέα μηνών.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ