Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη εβδομάδα για τον Great Sea Interconnector - Η Λευκωσία κοστολογεί αν θα μπει στο έργο

Κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα για τη διασύνδεση Κύπρου - Αττικής Great Sea Interconnector, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της στο έργο.

Στις 4 και 5 Ιουνίου αναμένεται η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει την υλοποίηση της διασύνδεσης, να βρεθεί στην Κύπρο για να παρουσιάσει στη Κυπριακή Κυβέρνηση τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους – οφέλους που εκπόνησε για την διασύνδεση Great Sea Interconnector.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης κόστους – οφέλους προκειμένου να αποτυπωθεί με τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία το όφελος που δύναται να αποκομίσει η Κύπρος από την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector.

Η προσδοκία του ΑΔΜΗΕ είναι τα αποτελέσματα της μελέτης να ανοίξουν τον δρόμο ώστε η Κυπριακή Κυβέρνηση να λάβει την απόφαση μετοχικής συμμετοχής στο έργο.

►Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Iσχυρό ενδιαφέρον από Ισραήλ για τον Great Sea Interconnector

Καθοριστική η συμμετοχή της Κύπρου 

Η είσοδος της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχει συσταθεί για την υλοποίηση της διασύνδεσης  είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα υλοποίησή του.  Θα αποτελέσει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι αποφάσεις  που απαιτούνται  σε ρυθμιστικό επίπεδο, όπως ο καθορισμός του WACC, ώστε το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσει.

Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει ομαλά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο εγκαίρως. Ήδη, βρίσκεται σε διαβούλευση μία απόφαση που θα πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημεία, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το έργο και να συνεχίσουμε να αποπληρώνουμε τον κατασκευαστή των καλωδίων», είπε ο κ. Μανουσάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.

►Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea Interconnector

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την κατασκευή της διασύνδεσης βασιζόμενος στην ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα δημιουργεί κίνδυνο για οικονομική ζημία του Διαχειριστή, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσής του δημιουργεί αβεβαιότητα για το έργο.

Ταυτόχρονα, εφόσον η κυπριακή συμμετοχή συμφωνηθεί, θα αποτελέσει την βάση για την περαιτέρω διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του έργου,  αλλά και για τη χρηματοδότησή του από τις τράπεζες.  

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο  ΑΔΜΗΕ, το κρατικό αμερικανικό fund DFC εξέφρασε μέσω επιστολής προθέσεως που απηύθυνε στον ΑΔΜΗΕ, το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Όπως αναφέρεται, το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού και των δύο.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ