Νέα
  • ΓΔ: 1444.46 -0.34%
  • Τζίρος: 32,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο καύσωνας βάζει «φωτιά» και στις τιμές της ενέργειας – Στα όρια του το σύστημα

Πηγή: Eirokinissi

Ανεβαίνει μαζί με το θερμόμετρο και η τιμή της ενέργειας αλλά και η ζήτηση βάζοντας το ηλεκτρικό σύστημα στα όριά του. Για σήμερα Τετάρτη σημειώνεται αύξηση 15% στην τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού σε σχέση με την Τρίτη. Η τιμή βρίσκεται στα 110 ευρώ/MWh με μέγιστη τα 209 και ελάχιστη τα 65 ευρώ.

Η ζήτηση ανέβηκε ακόμα παραπάνω λόγω του καύσωνα στις 178 γιγαβατώρες, ενώ στο μείγμα παραγωγής 37% έχει το αέριο, 34,9% οι ΑΠΕ, 12,9% οι εισαγωγές, 6% τα υδροηλεκτρικά και 5% ο λιγνίτης.

►Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά: Σε δημόσια διαβούλευση η απόφαση για τις απαιτήσεις φύτευσης

Η άνοδος της κατανάλωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας, με την ανάγκη για πολύωρη λειτουργία των πιο κοστοβόρων θερμικών μονάδων, λόγω των υψηλότερων τιμών τόσο των δικαιωμάτων ρύπων όσο και του αερίου. Έως και χθες, η αγορά τον Ιούνιο διαμορφωνόταν στα 92,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 14% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο.

Μέγιστο φορτίο στα 10.020 MW

Την άγουσα παίρνει από σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,  και είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή του φορτίου θα αρχίσει να αυξάνει προοδευτικά μέχρι και την Παρασκευή, καταγράφοντας αποκλιμάκωση στη συνέχεια, όταν θα αρχίσουν να υποχωρούν οι θερμοκρασίες και κατά συνέπεια η χρήση των κλιματιστικών.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Χαμηλότερες οι τιμές στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της ΕΕ τον Μάιο

Έτσι, με βάση την πρόβλεψη του Διαχειριστή, το μέγιστο φορτίο αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα στα 8.800 MW (Μεγαβάτ), για να αυξηθεί έτι περαιτέρω αύριο (στα 9.410 MW). Η κατανάλωση αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη, 13 Απριλίου, με το μέγιστο φορτίο να διαμορφώνεται στα 10.020 MW.

Η αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών και η μέιωση της κατανάλωσης λόγω Σαββατοκύριακου εκτιμάται ότι θα μειώσει και την αιχμή του φορτίου πο το Σάββατο δεν θα ξεπεράσει τα 7.930 MW, κινούμενη σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Φωτοβολταϊκό πάρκο
Φωτοβολταϊκό πάρκο / Πηγή: Eurokinissi

Τα φωτοβολταϊκά

Μεγάλο ποσοστό της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται το μεσημέρι, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά και έτσι υπάρχει η παραπάνω ενέργεια που χρειάζεται το σύστημα. Αντίθετα τις ημέρες του καύσωνα μεγαλύτερη πίεση παρουσιάζεται το βράδυ, στο διάστημα 20:00 – 22:00, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως τη συνδρομή πλέον των φωτοβολταϊκών.

Οι απαιτήσεις σε ενέργεια, αναμένονται μεγαλύτερες τον επόμενο μήνα, όσο στις επόμενες «επισκέψεις» του καύσωνα, μέσα στον Ιούλιο, όταν ο τουρισμός θα είναι στην κορύφωσή τος αλλά και όλες τα κτήρια θα είναι ήδη θερμικά καταπονημένες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ