Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Πρέσινγκ στη Λευκωσία να αναθεωρήσει η ΡΑΕΚ την απόφασή της για τον Great Sea Interconnector

Μάχη δίνει ο ΑΔΜΗΕ για να πειστεί η κυπριακή πλευρά να υπαναχωρήσει και να αναθεωρήσει η κυπριακή ρυθμιστική Αρχή προηγούμενη απόφασή της, ώστε να μην μπλοκάρει το έργο Great Sea Interconnector.

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, εκπρόσωπος της Nexans, και εκπρόσωποι των ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου.

Η κυπριακή πλευρά, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη πιέστηκε να ανταποκριθεί στην αίτηση αναθεώρησης της απόφασής της, που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ  Η διαφωνία αφορά τον χρόνο ανάκτησης των εξόδων του ΑΔΜΗΕ, καθώς η κυπριακή πλευρά θέλει να ξεκινά η πληρωμή στον ΑΔΜΗΕ μετά την ολοκλήρωση του έργου, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θέλει να ξεκινήσει από τη φάση κατασκευής του.

Γραπτή ενημέρωση

Ο ΑΔΜΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσε γραπτώς τις κυπριακές αρχές ότι αν η ΡΑΕΚ δεν ανακαλέσει αμέσως την απόφαση και αν δεν την αντικαταστήσει με άλλη -όπως τη ζητά ο φορέας υλοποίησης- μέχρι τις 14 Αυγούστου 2024 δεν θα παραχωρήσει το Full Notice to Proceed στη Nexans (η διορία του λήγει τέλος Αυγούστου) και η κατασκευή του καλωδίου θα σταματήσει.

►Διαβάστε επίσης: Μανουσάκης - ΑΔΜΗΕ: Αμερικανικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ότι, ελλείψει διαθέσιμων ιδίων κεφαλαίων από πλευράς φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ) για την πληρωμή της Nexans, το έργο θα σταματήσει.

Γι αυτό και επέμειναν να διαφοροποιήσει η ΡΑΕΚ την απόφαση που έλαβε στις 2 Ιουλίου ’24.  Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, που υπέγραψε συμβόλαιο με τον φορέα υλοποίησης έναντι 1.4 δισ. ευρώ, προειδοποίησε πως αν η ΡΑΕΚ δεν εγκρίνει τις επόμενες μέρες την έναρξη ανάκτησης εξόδων του ΑΔΜΗΕ η κατασκευή του καλωδίου θα σταματήσει.

Την ίδια θέση επανέλαβαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΑΔΜΗΕ.

Από την πλευρά της η ρυθμιστική Αρχή Κύπρου επανεξετάζει τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να λάβει απόφαση.

►Διαβάστε επίσης: Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Κρίσιμες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για το success story της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια

Αύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό  Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου για να παραδώσει τη μελέτη κόστους-οφέλους η οποία εστιάζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον Κύπριο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε χθες ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας πρόθεση του Υπουργείου είναι αυτή η μελέτη να αξιολογηθεί από ειδικούς και εντός καλοκαιριού να υπάρχουν οι απόψεις των ειδικών αυτών έτσι ώστε να ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ