Νέα
  • ΓΔ: 1413.13 +0.33%
  • Τζίρος: 129,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηχηρή παρέμβαση Γ. Στάσση (ΔΕΗ): Δυναμική ρύθμιση και περισσότερες διασυνδέσεις για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης

Ενα νέο δυναμικό ρυθμιστικό πλαίσιο των αγορών που δεν θα είναι απρόβλεπτο σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρικού δικτύου και των διασυνδέσεων, όπως επίσης και την ένωση των κεφαλαιαγορών θέτει ως άμεσες προτεραιότητες για την επιτυχία «μιας καθαρής, ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης» η οποία – όπως λέει – «είναι το κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας σήμερα (Τρίτη 8/10) στο summit του BloombergNEF στο Λονδίνο.

Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για την απομείωση του κινδύνου και την επένδυση σε υποδομές.

Ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ ζητά «μια δυναμική και συντονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τις επενδύσεις στο δίκτυο», υπογραμμίζοντας πως «η ανάπτυξη του δικτύου υστερεί» και παρατηρώντας πως χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς. Μερικές φορές περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας (IEA), για γρήγορες γραμμές μεταφοράς.

Η επιτυχία μιας καθαρής, ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης είναι το κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και για έναν βιώσιμο κόσμο. Κινούμαστε ταχύτερα προς τον στόχο μας, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο

«Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και προνοητικοί», σημείωσε με νόημα ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, παρεμβαίνοντας στο διάλογο που διεξάγεται στην Ευρώπη για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις αγορές ενέργειας.

Και καθώς η ΔΕΗ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες καθαρής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη με ένα ισχυρό pipeline έργων ΑΠΕ και διαφοροποιημενο portfolio, ενώ και ο ίδιος ο κ. Στάσσης έχει έναν ρόλο με ειδική βαρύτητα στην Ευρώπη ως αντιπρόεδρος της Eurelectric (της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας) οι τοποθετήσεις του προκαλούν συχνά ζωηρές συζητήσεις και ευρύ διάλογο.

«Έχουμε αγορές που λειτουργούν και δίνουν τα κατάλληλα σήματα. Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για την απομείωση του κινδύνου και την επένδυση σε υποδομές. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μια ένωση κεφαλαιαγορών.

Το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο κ. Στάσσης στο summit του BloombergNEF στο Λονδίνο., στην οποία συμμετείχε σε πάνελ με τη Francesca Gostinelli, τον Keith Anderson και τον Piotr Sudol.

Όπως είπε, η επιτυχία μιας καθαρής, ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης είναι το κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και για έναν βιώσιμο κόσμο. «Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι κινούμαστε ταχύτερα προς τον στόχο μας, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο».

Είμαστε σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3GW νέας καθαρής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2026 διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια με τον ισχυρό pipeline μας να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030.

Ξεκαθάρισε πως «η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας» και γι αυτό τα τελευταία τρία χρόνια η εγκατάσταση 240 GW ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη, προχώρησε γρήγορα.  

Διπλασιάζει η ΔΕΗ το πράσινο portfolio της

Αναφερόμενος δε στον όμιλο ΔΕΗ τόνισε ότι κάνει το καθήκον του καθώς «Η εξέλιξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο ορισμός της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού».

«Όσον αφορά στην παραγωγή, έχουμε αναδιαμορφώσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό μας. Πραγματοποιούμε το ταχύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα την καθαρή ενέργεια. Είμαστε σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3GW νέας καθαρής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2026 διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια με τον ισχυρό pipeline μας να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030.

Η Ευρώπη δεν έχει φθηνό φυσικό αέριο, είπε ο κ. Στάσσης, για να προσθέσει πως αυτό που έχουμε είναι σε αφθονία ηλιακό και αιολικό δυναμικό που το ένα συμπληρώνει το άλλο. «Και αυτό ήταν μέρος της σκέψης μας πίσω από τη μεγάλη μας επέκταση στη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει μεγάλο αιολικό δυναμικό και η Ελλάδα σημαντικό ηλιακό δυναμικό.

Δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη ΝΑ Ευρώπη και παρέχουμε αξία στους καταναλωτές μας μέσω πράσινης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Συνδυάζοντας αυτές τις δυο δυναμικές δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη ΝΑ Ευρώπη και παρέχουμε αξία στους καταναλωτές μας μέσω πράσινης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Και δεν είναι μόνο η Ρουμανία. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στις χώρες της περιοχής μας, καθώς προχωρούν με τα σχέδιά τους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Μέσω του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου (παραγωγή, διανομή και λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας) και της σειράς προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, κάνουμε πολλά περισσότερα από το να κρατάμε τα φώτα αναμμένα. Τροφοδοτούμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ενώ οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ