Νέα
  • ΓΔ: 789.27 +1.28%
  • Τζίρος: 38,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: BlackRock, Fidelity και Apollo στο ομόλογο

ΔΕΗ
ΔΕΗ / Πηγή: Intime

H αμερικανική Blackrock που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 8 τρισ. δολαρίων, η Fidelity ( που διαχειρίζεται 440 δισ. δολ) και η βρετανική Apollo (455 δισ. δολ) και η γαλλική Pictet ( με 689 δισ. δολ), είναι μεταξύ των μεγάλων θεσμικών που μπήκαν στο ομόλογο της ΔΕΗ, βάζοντας την εταιρεία στο στόχαστρο των μεγαλύτερων της διεθνούς αγοράς.

Πρόκειται για real money investors, θεσμικούς επενδυτές που τοποθετούνται σε επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στις δύο εκδόσεις ομολόγων της η ΔΕΗ συγκέντρωσε 775 εκατ. ευρώ, κατά  70% από ξένους επενδυτές και κατά 30% από Έλληνες.  

Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ξένων θεσμικών, τα μισά κεφάλαια προέρχονται από τις ΗΠΑ, προερχόμενα από κολοσσούς, όπως Blackrock και Fidelity, ένα περίπου 5% από Αυστραλία και Ασία και το άλλο 50% Ευρώπη.

Τα χθεσινα 125 εκατ ευρώ που άντλησε η ΔΕΗ, θα κατευθυνθούν όλα για πρόωρη εξόφληση μελλοντικού δανεισμού, αποπληρωμή χρέους που λήγει σε 2 χρόνια από σήμερα και το οποίο επιβαρύνεται με επιτόκια 4,5% έως και πάνω από 5%, εξοικονομώντας σημαντικά χρηματοοικονομικά κόστη για την εταιρεία.

Από τα 650 εκατ. ευρώ της αρχικής έκδοσης, το 50% θα χρησιμοποιηθεί από την ΔΕΗ για να αποπληρώσει μέρος υφιστάμενου δανεισμού, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί ισομοιρασμένα στο επιχειρησιακό της πλάνο, δηλαδή στο πράσινο μετασχηματισμό της και την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ, στο πλάνο για την ηλεκτροκίνηση, κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα  650 εκατ ευρώ της πρώτης έκδοσης η ΔΕΗ τα δανείστηκε με 3,875%, αλλά τα χθεσινά 125 εκατ. ευρώ τα «σήκωσε» με 3,67%.  

Νέος δρόμος χρηματοδότησης

Τα δύο αυτά ομόλογα, ήταν τα πρώτα ομόλογα ESG (βιωσιμότητας) της εταιρείας, που άνοιξε ένα νέο δρόμο χρηματοδότησης από την τεράστια δεξαμενή fund ESG τον οποίο πρόκειται να αξιοποιήσει και στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα που συνοδεύονται από κριτήρια ESG, όπως το συγκεκριμένο, μέσω του οποίου η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, αποτελούν μια ανερχόμενη τάση μέσα στην πανδημία, καθώς προσελκύουν μεγάλα funds και απολαμβάνουν προνομιακά επιτόκια.   

Το ομόλογο της ΔΕΗ είναι πενταετούς διάρκειας, λήξης 2026, χωρίς εξασφαλίσεις και έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τις S&P και Fitch με σταθερές προοπτικές, δηλαδή βαθμολογία ανάλογη με την αξιολόγηση της επιχείρησης από τους δύο διεθνείς τους οίκους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ