Νέα
  • ΓΔ: 912.81 +0.40%
  • Τζίρος: 123,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κτηματαγορά: Σταθερά τα ενοίκια των γραφείων - Στο 9μηνο μισθώθηκαν 44.000 τ.μ.

Γραφεία
Πηγή: Pixabay

Η έλλειψη γραφειακών χώρων σύγχρονων προδιαγραφών φαίνεται ότι προστατεύει προς το παρόν την αγορά γραφείων της Αττικής από τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Παρότι η αβεβαιότητα μεγεθύνεται για την πορεία της οικονομίας μετά και το δεύτερο κύμα έξαρσης κορονοϊού, από τον Ιανουάριο εφέτος έως και το τέλος Σεπτεμβρίου υπογράφτηκαν νέα συμβόλαια ενοικίασης για 44.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cushman & Wakefield, η οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων Proprius.

Μόνο κατά γ’ τρίμηνο εφέτος πραγματοποιήθηκαν 15 νέες μισθώσεις γραφείων υψηλών προδιαγραφών (Grade A) συνολικά 19.000 τ.μ. με τα κτίρια του κέντρου της πρωτεύουσας να πρωταγωνιστούν.

Να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση, η αγορά γραφείων της Αθήνας καταγράφει περίπου 70.000-80.000 τ.μ. νέων μισθώσεων γραφείων, νούμερο που εφέτος δεν αποκλείεται να είναι μειωμένο.

Σε ότι αφορά τις ζητούμενες τιμές των ενοικίων δεν σημείωσαν ιδιαίτερη διαφοροποίηση και παρέμειναν αμετάβλητες στα 15,42 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τ.μ. ετησίως. Τα υψηλότερα ενοίκια καταγράφει η περιοχή εμπορικού κέντρου στα 22 ευρώ ανά τ.μ., ακολουθεί ο βορειοανατολικός τομέας (Κηφισίας, Αττική Οδός, Μεσογείων) στα 18,5 ευρώ ανά τ.μ. και στην τρίτη θέση σε ότι αφορά το ύψος των ενοικίων βρίσκεται ο νότιος τομέας (Συγγρού, Βουλιαγμένης) με 16,5 ευρώ ανά τ.μ.

Την ίδια ώρα, η πανδημία δεν φαίνεται να έχει αναστείλει τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί για την προσθήκη νέων κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, μέσα στα επόμενα τρία, υπολογίζεται ότι θα προστεθούν 83.600 τ.μ. νέων γραφείων.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι μόνο η αγορά των σύγχρονων γραφειακών εγκαταστάσεων έχει συγκυριακά διασωθεί, καθώς η ζήτηση για λιγότερο σύγχρονα κτίρια γραφείων σε δευτερεύουσες αγορές έχει ήδη πληγεί εφέτος, τάση που θα γίνει ακόμα περισσότερο αισθητή τους επόμενους μήνες.

Κατά το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ποσοστό διαθεσιμότητας γραφείων στην αγορά της Αττικής διατηρείται σταθερό και διαμορφώνεται σε 8,59%. Συνολικά, υπολογίζεται ότι προς μίσθωση είναι γραφεία 437.000 τ.μ. επί συνόλου 5.090.000 τ.μ.

Πάντως στην ανάλυση της Cushman & Wakefield επισημαίνεται ότι η εκτόξευση της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχει ωθήσει αρκετούς ομίλους να επαναξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να βάλουν φρένο στη ζήτηση νέων χώρων, ζητώντας ταυτόχρονα πιο ευέλικτους όρους μίσθωσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ