Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Prodea: Ποιος αγόρασε τα 18 ακίνητα

κτίριο με γραφεία
πηγή: Pixabay

Τραπεζικά υποκαταστήματα και γραφεία σε πόλεις της περιφέρειας -και όχι μόνο- περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των 18 ακινήτων, την πώληση του οποίου ανακοίνωσε χθες η PRODEA Investments. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 134,2 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία, βάσει εκτίμησης που διενεργήθηκε από ανεξάρτητους εκτιμητές, ανερχόταν σε 129,2 εκατ.  ευρώ.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα που πωλήθηκαν είναι μισθωμένα στην Εθνική Τράπεζα και ήδη σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea, κ. Άρι Καρυτινό, υπάρχει εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την αγοράστρια εταιρεία για ένα πλαίσιο διευρυμένης στρατηγικής συνεργασίας. 

Σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση της Prodea, η αγοράστρια είναι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων (family office) με πολύ μεγάλη εμπειρία στην αγορά του real estate. Να σημειωθεί ότι τα family offices είναι επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν κατά κανόνα για λογαριασμό εύπορων οικογενειών, συνήθως με περιουσία αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που πραγματοποιούν στρέφονται συνήθως προς την αγορά ακινήτων.

Σε ερώτηση προς την Prodea εάν επιβεβαιώνει πληροφορίες της αγοράς για το ότι ο Γιάννης Παπαλέκας, ο επιχειρηματίας που έγινε γνωστός στη Ρουμανία ως «βασιλιάς των γραφείων», είναι ο αγοραστής του εν λόγω «πακέτου» ακινήτων, η ΑΕΕΑΠ δήλωσε πως «η θέση της εταιρείας παρατίθεται στο δελτίο τύπου».

Σε ό,τι αφορά την πώληση των συγκεκριμένων ακινήτων, η Prodea δεν έχει κρύψει το στόχο της να περιορίσει τη μεγάλη έκθεση που εξακολουθεί να έχει σε έναν μισθωτή και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ, ως μισθωτής των ακίνητων της Prodea, αντιπροσωπεύει άνω του 10% των ετήσιων εσόδων από μισθώματα. Τα έσοδα από μισθώματα για την εννεάμηνη περίοδο που έληξε την 30 Σεπτεμβρίου 2020 από την ΕΤΕ ανήλθαν σε 45,657 εκατ. ευρώ, ήτοι 44,7% των εσόδων από μισθώματα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οι εισπράξεις με μισθωτή την ΕΤΕ είχαν ανέλθει σε 50,224 εκατ. ευρώ, ήτοι 49,9% των εσόδων.

«Το τίμημα για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο καταδεικνύει ότι, παρά τις παροδικές, πιστεύουμε, δυσκολίες που συνεπάγεται η πανδημία, ακίνητα με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά όπως αυτά του χαρτοφυλακίου της Prodea διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών» δήλωσε ο κ. Καρυτινός.

Σχετικά με την υλοποίηση του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, το βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων που κατασκευάζεται στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 ή το αργότερο στις αρχές του 2022 και ήδη κατά το ήμισυ έχει πωληθεί στον ασφαλιστικό όμιλο Generali. Το τίμημα εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 25 εκατ. ευρώ. Για το υπόλοιπο αναζητούνται μισθωτές. Το συγκρότημα αναπτύσσει η εταιρεία ειδικού σκοπού Panterra. Το 49% της Panterra ελέγχει η Prodea και το 51% η Dimand Real Estate. Παράλληλα, σε εξελίξει βρίσκεται η ανακατασκευή ακινήτου 5.300 τ.μ. στην αρχή της Λ. Συγγρού, με στόχο να λειτουργήσει επίσης ως βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, ενώ η Prodea κατασκευάζει ένα ακόμα σύγχρονο και βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου

Εκτός από τα υψηλής ποιότητας γραφεία η εταιρεία επενδύει και σε αποθηκευτικούς χώρους. Τον Σεπτέμβριο ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός ακινήτου συνολικής επιφάνειας 12.400 τ.μ. στο Μαρκόπουλο Αττικής το οποίο  είναι εξ’ ολοκλήρου μισθωμένο και χρησιμοποιείται ως  Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής. Επίσης τον περασμένο Ιούνιο προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μεριδίων εταιρείας, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται δύο υπό ανέγερση κτήρια με χρήση εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών. Το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μεριδίων της εταιρείας, ενώ η ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο του προσυμφώνου, έχει καταβάλει προκαταβολή άνω των 7 εκατ. ευρώ.  

Σε ότι αφορά τη θυγατρική της εταιρεία Picasso Fund, η οποία κατέχει 13 ακίνητα στην Ιταλία, η Prodea  βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης για την παρουσία της στη γειτονική χώρα.

Μικρή η επίδραση του COVID-19

Σχετικά με την πανδημία, οι κύριοι τομείς οι οποίοι επηρεάστηκαν από τον COVID-19 είναι τα καταστήματα/εμπορικοί χώροι (εκτός των υπεραγορών  τροφίμων) και τα  ξενοδοχεία. Οι παραπάνω τομείς εκπροσωπούν  περίπου το 10% των ετησιοποιημένων μισθωμάτων της Prodea την 30 Σεπτεμβρίου 2020. Επίσης, τα έσοδα από τους πέντε μεγαλύτερους μισθωτές της εταιρείας, ήτοι Εθνική Τράπεζα, Σκλαβενίτης, Ελληνικό Δημόσιο, Cosmote και Ιταλικό Δημόσιο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 75% περίπου των ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα την 30 Σεπτεμβρίου 2020, δεν επηρεάστηκαν από τον COVID-19. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μέτρα των κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος, η μείωση στα έσοδα από μισθώματα για το 2020 εκτιμάται σε 2,5% -3,0% επί των ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα.

Η εύλογη αξία των ακινήτων της εισηγμένης στο τέλος του 2020 θα διαμορφωθεί περίπου σε 2,1 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ